Obavijesti

Sport

Komentari 57

Vrijeme je da nakon 49 godina Zlatnu loptu "ulovi" golman...

Vrijeme je da nakon 49 godina Zlatnu loptu "ulovi" golman...
4

Legendarni golman Dinama iz Moskve i SSSR-a Lav Jašin jedini je golman koji je dobio Zlatnu lopta. Bilo je to 1963. Pele je rekao da je vrijeme za Ikera Casillasa...

VIDEO

Magazin France Football 1956. godine izmislio je nagradu Zlatna lopta. Na popisu osvajača ove prestižne nagrade tek je jedan golman, legendarni Lav Jašin koji je nagradu osvojio 1963. godine. Golman Dinamo Moskve i SSSR-a odnio je Zlatnu loptu ispred Talijana Giannija Rivere i Engleza Jimmyja Greavesa. 

Jašin je branio za SSSR na dva svjetska prvenstva (Švedska '58. i Čile '62.), i nakon osvajanja Zlatne lopte otišao na još dva (Engleska '66. i Meksiko '70.). 

Od 1963. godine i legendarnog Jašina niti jedan golman nije dobio Zlatnu loptu. Dino Zoff bio je blizu, no 1973. Johan Cruyff odnio mu je nagradu ispred nosa. Češki golman Ivo Viktor bio je treći 1976. godine, kao i Oliver Kahn 2001. i 2002. Buffon je bio iza suigrača Fabija Cannavara 2006.

Vrijeme je da opet jedan golman visoko podigne trofej Zlatne lopte. Iker Casillas osvojio je Primeru s Real Madridom i Euro sa španjolskom reprezentacijom. Vrijeme je da se legendarnom golmanu oda počast. 

- Često zaboravljamo ulogu golmana i braniča. Mislim da je pravo vrijeme da Iker Casillas dobije Zlatnu loptu - rekao je legendarni Pele.

Kako je sve počelo sa Zlatnom loptom

Zlatna lopta originalnog naziva Ballon d'Or godišnja je nogometna nagrada za najboljeg igrača. Nagradu je izmislio novinar France Footballa Gabriel Hanot koji je 1956. zamolio kolege da glasuju za igrača godine u Europi. Prvi pobjednik bio je Stanley Matthews iz Blackpoola. 

Tri igrača osvojila su Zlatnu loptu tri puta: Johan Cruyff, Michel Platini i Marco van Basten. Platini je jedini koji ju je osvojio triput zaredom (od 1983. do 1985.)

Samo tri braniča i jedan golman dobili nagradu

U povijesti Zlatne lopte samo su tri braniča osvajala Zlatnu loptu. Bili su to Franz Beckenbauer, Matthias Sammer i Fabio Cannavaro. Lav Jašin je jedini golman osvajač Zlatne lopte.

Navijači žele da Iker dobije Zlatnu loptu

Anketa u španjolskom dnevniku Marca pokazala je da 60 posto čitatelja želi da Zlatna lopta ode u ruke golmana Real Madrida. U anketi je sudjelovalo čak 125.000 ljudi koji su bili za Ikera Casillasa ispred Inieste i Xavija.

Di Stefano: Mislim da Iker neće dobiti Zlatnu loptu

Legenda Reala Alfredo Di Stefano rekao je kako se u današnje vrijeme više cijene igrači nego golmani. 

- Mislim da Iker neće dobiti nagradu. Ona mora pripasti u ruke najboljim igračima - rekao je Di Stefano.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 57
VIDEO

Dinamo - Rijeka 0-0:  Prvi susret finala bez ispaljenog metka...
UZVRAT JE ZA TJEDAN DANA

Dinamo - Rijeka 0-0: Prvi susret finala bez ispaljenog metka...

Dinamo je u prvom poluvremenu prijetio preko Arbera Hoxhe, koji je pogodio gredu i imao još dvije dobre prilike. Rijeka je prvu pravu šansu imala u 59. minuti kada je Toni Fruk pogodio gredu

Besplatni prijenos: Gdje gledati finale Kupa Dinamo - Rijeka?
UŽIVO OD 19 SATI

Besplatni prijenos: Gdje gledati finale Kupa Dinamo - Rijeka?

Dinamo i Rijeka na Maksimiru igraju prvu utakmicu finala Hrvatskog nogometnog kupa, uzvrat je za tjedan dana na Rujevici. Prijenos je dostupan svim gledateljima putem YouTubea
Hajduk - Dinamo 1-1: Juniori "modrih" u derbiju na Poljudu osigurali novi naslov prvaka!
PRVA NL JUNIORI

Hajduk - Dinamo 1-1: Juniori "modrih" u derbiju na Poljudu osigurali novi naslov prvaka!

Dinamu je bio dovoljan remi u Splitu, do njega je došao i osigurao titulu tri kola prije kraja. Gosti su poveli u šestoj golom Koščevića, a Skoko u 53. sjajno pogađa za konačnih 1-1