Obavijesti

Sport

Komentari 187

Wawrinka za povijest! Srušio je Rafu u finalu Australian Opena!

Wawrinka za povijest! Srušio je Rafu u finalu Australian Opena!
15

Švicarski tenisač Stanislas Wawrinka osvojio je Australian Open! U finalu je slavio protiv Španjolca Rafaela Nadala 6-3, 6-2, 3-6, 6-3. Prvi mu je to Grand Slam karijere

VIDEO

Stanislas Wawrinka osvojio je prvi Grand Slam u karijeri. Švicarski tenisač pobijedio je Rafaela Nadala u finalu Australian Opena 6-3, 6-2, 3-6, 6-3! Wawrinka je postao prvi igrač nakon 20 godina koji je do naslova u Australiji došao pobijedivši prvog i drugog na svijetu. Od sutra će biti 3. tenisač svijeta.

Jedva čeka jutro da vidi je li ovo sve san

- Ovo mi je prvi Grand Slam, uživam igrati ovdje. Prošle godine izgubio sam u "ludom" meču i puno se toga promijenilo. Sanjam li? Ne znam, vidjet ćemo sutra ujutro - prve su riječi novog pobjednika Australian Opena.

Wawrinka svih 12 puta izgubio od Rafe

Kako se pripremiti za finale Grand Slama protiv čovjeka koji vas je dobio svih 12 puta u međusobnim mečevima i protiv kojeg ste izgubili 26 setova, a niste mu uzeli niti jedan? 

Uz to još igrate i jednoručni backhand kojeg Nadal obožava. Španjolac, izuzevši Rogera Federera, imao je nevjerojatni skor od 46-0 protiv svih ostalih igrača iz TOP 20 koji igraju jednoručni backhand. No Stanislas Wawrinka napravio je pravo čudo. 

Goran Ivanišević savjetovao je Wawrinku uoči finala protiv Nadala.

- Da ja igram protiv Nadala, ne bih mu davao ritma, jako bih udarao prvi i drugi servis i riskirao na njegov drugi servis - rekao je Goran u najavi finala.

Wawrinka ga je poslušao i pomeo Nadala. Fantastično je igrao Švicarac, imao je sjajan postotak prvog servisa, pogađao je sve i nije dopustio Nadalu da se razmaše. Na kraju 6-3 u prvom setu.

Nadal razbjesnio Wawrinku i navijače

U drugom setu Wawrinka je nastavio razbijati Španjolca. A onda se Rafa Nadal primio za leđa i pozvao fizioterapeuta. Napustio je teren. Wawrinka je vodio 6-3, 2-1 i imao je servis. Švicarac je bio u šoku. 

Nije mogao vjerovati da je Rafa otišao u svlačionicu, a da sudac nije objavio razlog liječničkog time-outa. Švicarski tenisač bio je bijesan.

- Zašto je pozvan liječnički time-out? Pa morate mi reći razlog. Zbog čega? Pa pravila kažu da se mora reći razlog stanke od tri minute - pitao je Wawrinka glavnog suca koji je nakon kraće rasprave služeno objavio da je Nadal tražio pomoć.

Kad se Rafa vratio na teren publika ga je žestoko izviždala. Wawrinka je nastavio "lomiti" Španjolca i bez većih problema uzeo je drugi set (6-2). 

Nadalov "čudesan" oporavak

U trećem setu se Nadal "čudesno" oporavio od ozljede leđa, oduzeo je servis Wawrinki te poveo 2-0. Wawrinka je u tom trenutku napravio više forsiranih grešaka nego u prva dva seta i Rafa je uzeo svoj servis te poveo 3-0. Španjolac je uzeo treći set i vratio se u igru.

Wawrinka je zaigrao puno bolje u četvrtom setu i bio je na tragu igre iz prva dva seta. Kod rezultata 3-2 uzeo je servis Nadalu i poveo 4-2. Ali odmah u sljedećem gemu Nadal uzvraća. No nije tu kraj preokretima. Wawrinka ponovno uzima Nadalov servis i kod 5-3 servira za meč! 

Odservirao je Švicarac kao da svake godine barem jednom servira za Grand Slam. Nevjerojatna pobjeda!

Wawrinka u društvu Federera i Đokovića

Stanislas Wawrinka postao je prvi tenisač uz Federera i Đokovića koji je pobijedio Rafaela Nadala u finalu Grand Slama. Federer je to uspio dvaput, oba puta u Wimbledonu (2006. i 2007.), a Đokoviću je to pošlo za rukom u tri navrata (2011. u Wimbledonu, iste godine na US Openu i 2012. na Australian Openu). 

"Sedmorica izabranih"

Wawrinka je ušao u izabrano društvo "sedmorice". Od aktivnih tenisača njih samo sedam osvajalo je Grand Slam. Federer, Nadal, Đoković, Murray, Hewitt, Del Potro i Stanislas Wawrinka.

Nadal zaplakao

Stan, zaslužio si ovaj naslov. Nisam imao sreće, ali Stan je zaista zaslužio pobjedu. Svake godine osjećamo se sjajno na ovom turniru i hvala organizatorima što su nam omogućili da se osjećamo kao kod kuće. Žao mi je što sam završio drugi, trudio sam se..., rekao je Nadal koji nije mogao zaustaviti suze.

- Hvala svima na podršci, uživao sam igrajući ovdje. Vidimo se za godinu dana...

Australian Open, finale:

  • Wawrinka (8) - Nadal (1) 6-3, 6-2, 3-6, 6-3
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 187
VIDEO

Velika tuga uoči derbija sezone: Sergeju Jakiroviću umrla majka
POČIVALA U MIRU

Velika tuga uoči derbija sezone: Sergeju Jakiroviću umrla majka

Sergej Jakirović uoči supervažne utakmice protiv Rijeke izgubio je majku Jelenu, doznaju 24sata. Njen će sprovod biti u utorak u Metkoviću kako bi se maksimalno mogao posvetiti utakmici na Rujevici

Zlatan otkrio detalje privatnog života: Moja žena kuha i pere suđe, naša djeca nisu kao druga
SKROMNA OBITELJ

Zlatan otkrio detalje privatnog života: Moja žena kuha i pere suđe, naša djeca nisu kao druga

I kada je u pitanju odgoj sinova Maximiliana (18) i Vincenta (16), Ibrahimović ih je učinio poniznima i skromnima, nije im od početka pružao luksuz
Dinamo se oglasio nakon smrti Jakirovićeve majke: 'Stojim uz tebe i kad ne ide i kad je teško'
EMOTIVNA OBJAVA

Dinamo se oglasio nakon smrti Jakirovićeve majke: 'Stojim uz tebe i kad ne ide i kad je teško'

Treneru Dinama preminula je majka, a iz kluba su se oglasili emotivnom objavom pjesme koju često pjevaju Bad Blue Boysi i tako pružili podršku