Obavijesti

Sport

Komentari 134

Za koga navijaju? Pola Splita za Rijeku, pola ipak za Dinamo

Za koga navijaju? Pola Splita za Rijeku, pola ipak za Dinamo
7

U Splitu ne vole rivala iz Zagreba, ali glas naroda kaže da još manje vole Riječane. Stariji bi kao prvaka, kad to već nije njihov Hajduk, radije voljeli vidjeti Rijeku nego Dinamo, no mlađi se ne slažu s njima

VIDEO

Najpoznatiji 'jadranski derbi' u okviru HNL-a odigran je 23. svibnja 1999. na Poljudu, kada je Rijeka pobjedom 3-1 izbacila Hajduk iz utrke za naslov prvaka. Nakon utakmice preko 40.000 gledatelja ispratilo je pljeskom i ovacijama Gračanovu momčad, jer su svi željeli da Riječani osvoje naslov i prekinu trogodišnju dominaciju Tuđmanove Croatije. Bio je to, doduše, više pljesak protiv privilegija koje je uživao Dinamo, nego pljesak za Rijeku, ali se gesta navijača Hajduka pamti.

Pa iako je danas stanje u hrvatskom nogometu manje - više nepromijenjeno, ako nije i gore, nakon subotnje utakmice Hajduka i Rijeke, bez obzira na ishod, teško da će cijeli Poljud zapljeskati kao 1999. Split je potpuno podijeljen, stariji bi kao prvaka, kad to već nije njihov Hajduk, radije voljeli vidjeti Rijeku nego Dinamo, no mlađi se ne slažu...

- Bolje da prvak bude Dinamo, nego Rijeka. Riječane u Splitu nitko ne voli, jer su se u povijesti uvijek 'štekali' nekome. U zadnjih nekoliko godina su se digli uz pomoć Mamića i Dinama, a mi im ne možemo oprostiti što su u finalu kupa Jugoslavije 1987. godine, koji su igrali protiv Hajduka u Beogradu, na tribini navijali zajedno s navijačima Crvene zvezde Delijama - otkriva nam razloge netrpeljivosti Splićana prema Riječanima konobar Marko Maleš.

Slično razmišlja i Špiro Tokić.

- Ako već nije Hajduk, onda me ne zanima previše. Ali ako moram birati između Dinama i Rijeke, biram manje zlo, neka prvak bude Dinamo.

Desetljeće dominacije Dinama navijače Hajduka više i ne boli previše, prije svega jer ga tumače privilegijama i pogurncima iz sudačke organizacije i HNS-a. Odvjetnik Damir Gruić, koji je i službeni glasnogovornik Torcide, kaže kako mu se čini da je raspoloženje među ljudima u gradu takvo da bi ih više voljelo da naslov osvoji Dinamo, nego Rijeka.

- Smatramo kako je Rijeka od dolaska Volpija i Miškovića postala 'satelit' Dinama, a to se vidi i po razmjeni igrača i brojnim funkcijama koje su preuzeli u HNS-u. Nakon svih nepravdi koje je u hrvatskom nogometu prouzročio Dinamo, neki bi riječki naslov prvaka pozdravili kao neki 'pravedan ishod', no to je pogrešno razmišljanje. Rijeka je od dolaska Volpija i Miškovića u partnerskom odnosu s Dinamom, nikad nisu digli glas za bilo kakve promjene u hrvatskom nogometu, drže se pasivno, kao oni su sami protiv svih, a u stvari šutke podržavaju postojeći sustav i za sebe izvlače najbolje – pojašnjava Gruić.

Da ne vole Rijeku i Riječane, mnogi ne kriju.

- Navijam za Hajduk, i ako Hajduk nije prvak, želim da bilo koji klub osim Rijeke uzme naslov. Rijeku baš ne volim, neka bude bilo tko osim njih - kaže Ivo Bašić, a Mislav Lončar dodaje:

- Neka prvak bude Dinamo, ne volim 'ove gore'. Dinamo je pravi hrvatski klub, i zato neka oni budu prvaci, a ne Rijeka.

Dobar dio navijača Hajduka je indiferentan prema borbi za naslov prvaka u kojoj ne sudjeluje njihov klub.

- Ako nije Hajduk prvak, onda mi je potpuno svejedno tko je. Apsolutno sam nezainteresiran – kaže Zlatko Piteša, a njegov kolega Luka Dujmović rezonira drugačije.

- I meni je svejedno, ali u interesu hrvatskog nogometa, pa tako i Hajduka, je da prvak bude Dinamo, jer će oni popraviti koeficijent, a od toga svi imaju koristi. Znam da su Zagrepčani bili 'kanta za napucavanje' u Ligi prvaka, ali su se bar plasirali i uzeli neke bodove, Rijeka nema šanse niti za plasman.

Oni nešto stariji, poput nogometnog trenera Joze Pirića ipak su na strani Rijeke, i to isključivo zbog dugogodišnje dominacije Dinama.

- Volio bih da naslov osvoji Rijeka, smetaju me svi ti 'slučajni previdi' raznih Bebeka, Marića, Batinića u korist Dinama. Ne znam kako se netko može veseliti njihovom naslovu prvaka, kad im se više ne vesele ni oni sami. Svi znamo što se događa u hrvatskom nogometu, pa eto, neka baš zato za promjenu prvak bude Rijeka.

Riječane preferira i umirovljenik Zvonko Bego, bivši igrač Hajduka.

- Kad nije Hajduk, neka bude Rijeka. Ma neka bude bilo tko, samo ne Dinamo. Toliko su već naslova prvaka uzeli na račun sudaca i privilegija da su dosadili svima, već je vrijeme da netko tome stane na kraj. Jedino me strah da ne pošalju suca da pomogne Hajduku u subotu. Ali ne radi Hajduka, nego radi njih.

Atletski trener Ivica Akrap također će navijati za Rijeku, ali zbog Splićana u njihovim redovima.

- Za Rijeku igraju naših pet igrača, Andrijašević, Bradarić, Elez, Matić i Maleš, a trener Kek je bio navijač Hajduka u mladosti pa mi je draže da prvaci budu oni.

Bivši igrač Hajduka Stanko Bubalo je također za Rijeku, a njegovi su razlozi 'sentimentalni'.

- Dosta je više dominacije Dinama, neka prvak bude Rijeka. Žao mi je što sam ih 'ubio' 1999. dok sam igrao za Osijek pa su ostali bez naslova prvaka u zadnjem kolu. Neka ga uzmu ove godine.

Njegova dva suigrača Igor Musa i Tomislav Erceg igrali su i za Rijeku, i njima je puno bliža Rijeka.

- Kad nije Hajduk, onda mi je svejedno, ali između Rijeke i Dinama radije bih da naslov uzme Rijeka, ne samo zato što sam igrao za Rijeku, nego da se neke stvari u HNL-u promijene. Ako se već ne mogu promijeniti odnosi, onda bar neka se promijeni prvak – kazao je Musa, a Erceg dodao:

- Ako Rijeka prođe Poljud neporažena, sigurno će biti prvaci. Meni bi osobno bilo draže da prvak bude Rijeka nego Dinamo.

Anketa: Za koga ćete navijati u jadranskom derbiju?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 134
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome
'Hajduk neće rezati troškove, Nikoličius mi se dopada, a navijački će me ponijeti u loži...'
NOVI PREDSJEDNIK

'Hajduk neće rezati troškove, Nikoličius mi se dopada, a navijački će me ponijeti u loži...'

Ivan Bilić naglasio: Novi trener nam je prioritet, a trener koji dođe mora se prilagoditi sustavu igre prve momčadi. Kao što mora napraviti i akademija