Sport

Komentari 20

Japanac kao zamjena za Petka?

Japanac kao zamjena za Petka?

Kazuyoshi Miura je jedini Japanac koji je igrao u Dinamu. No, nije se proslavio, bio je na Maksimiru svega pola godine. Sada bi ga mogao naslijediti Istrin Taichi Hara

Dinamo je protiv Istre u prvom poluvremenu finala Kupa imao 3-0. Puljani su bili totalno nemoćni i mnogi su opravdano vidjeli Rabuzinovo sunce u rukama Dinamovih igrača. No, onda se pojavio kržljavi Japanac od 190 cm i skoro pokvario planove hrvatskom prvaku. 

Bila su potrebna samo dva točna ubačaja za dva gola u dvije minute, prvo na njegovu glavu, a onda i na desnu nogu da mnogi vide koliko je Istra pogodila s Taichijem Harom (22). I upravo je s ta dva poteza možda osigurao transfer u Dinamo. 

'Modri' su na koncu pobijedili 6-3 i osvojili Kup, no pravo finale sezone za Puljane je na rasporedu u subotu kada protiv Osijeka igraju za ostanak u ligi. No Taichi Hara bi mogao ostati u Prvoj HNL ukoliko njegova momčad i ispadne. 

Dinamo bi na ljeto mogao ostati bez Brune Petkovića kojemu je sada možda i posljednja prilika za unosni transfer u inozemstvo, pitanje je što će biti s Komnenom Andrićem i Sandrom Kulenovićem pa su u klubu odlučili reagirati na vrijeme i dovesti provjerenog igrača. Ime visokog Japanca je u bilježnicama 'modrih' skauta bilo podcrtano još od veljače, pišu Sportske novosti, kada je stigao u Istru iz FC Tokyja, a sada su se i sami mogli uvjeriti o kakvom igraču je riječ. U moru promašenih stranaca čijih imena se više ni ne sjećamo, on je stigao kao pun pogodak u Istrinoj borbi za ostanak te kao pravo osvježenje za našu ligu.

Hara je u 14 utakmica HNL-a zabio dva gola uz tri asistencije, ali posebno dominantan bio je u Kupu gdje je u četiri utakmice zabio šest golova. Riječ je o pravom centarforu uz visinu od 190 cm što je atipično za jednog Japanca, ali zato ima japansku brzinu. Izuzetno je pokretan za tu visinu, voli loptu i izvlači se često po nju u dubinu, no najveći forte mu je šesnaesterac gdje je apsolutni vladar, osobito u skoku.

Ugovor s Istrom veže ga do kraja sezone, a naravno, došao je na nalog vlasnika iz Alavesa, gdje će se zaputiti na kraju sezone. HNL je u posljednjih nekoliko godina postao kvalitetniji za nekoliko razina, a toga su svjesni i Španjolci koji Haru žele ostaviti u Hrvatskoj barem još godinu dana kako bi se razvio. Ako njihova 'filijala' Istra ne ostane u ligi, onda se tu u priču uključuje Dinamo.

Još nisu poduzeli ozbiljnije poteze, no u Dinamu su svjesni da će zamjenu za Brunu Petkovića teško pronaći, pogotovo igrača takve konstitucije i takvog znanja. Kako pišu SN, 'Modri' su se ove sezone već zapitkivali za Ramona Miereza, no Osijek je bio brži, doveo ga na posudbu uz mogućnost otkupa, što je na kraju i napravio za 2,5 milijuna eura.

Dinamo novu grešku ne želi ponoviti, u Hari su vidjeli potencijalnu zamjenu za Brunu i igrača koji bi mogao biti od koristi klubu u budućnosti. Teško je vjerovati da će japanski nogometaš odmah dobiti priliku u Alavesu, a ako ponuda hrvatskog prvaka bude primamljiva, Haru bi i sljedeće sezone mogli gledati u HNL-u. Bio bi prvi japanski igrač u Dinamu nakon 1999. godine i legendarnog Kazuyoshija Miure koji se zadržao svega pola godine.

Najčitaniji članci