Obavijesti

Sport

Komentari 18

Zadnji SP s 32 momčadi: Kad su kvalifikacije i što igra Hrvatskoj

Zadnji SP s 32 momčadi: Kad su kvalifikacije i što igra Hrvatskoj

Umjesto usred ljeta, idućeg svjetskog prvaka dobit ćemo tjedan dana prije Božića za dvije godine, a kvalifikacije će se odigrati u nikad luđem rasporedu, u samo četiri okupljanja

VIDEO

Hrvatska će u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2022. igrati u skupini H sa Slovačkom, Rusijom, Slovenijom, Ciprom i Maltom, odlučio je Fifin ždrijeb u ponedjeljak u Zürichu.

Posljednja je to reprezentativna aktivnost u burnoj 2020. godini za sve izbornike, pa tako i Zlatka Dalića. Kojega u 2021., ostane li na klupi, čeka najmanje 13 utakmica. I sve su za - bodove. A usred kombinacija kako se plasirati na Mundijal - i odgođeni Euro.

POGLEDAJTE VIDEO: Hrvatska na Maksimiru

Pokretanje videa...

Hrvatska trenirala u punom sastavu 02:15

Kad se igraju kvalifikacije za SP?

S obzirom na to da bi se na ljeto trebao igrati Euro, Uefa je oslobodila lipanjski termin pa će se po tri kola kvalifikacija igrati krajem ožujka i početkom rujna (neće biti prijateljskih utakmica), a uobičajena dva u listopadu i studenom.

Raspored utakmica trebao bi biti definiran u utorak.

  • 1. kolo: 24./25. ožujka
  • 2. kolo: 27./28. ožujka
  • 3. kolo: 30./31. ožujka
  • 4. kolo: 1./2. rujna
  • 5. kolo: 4./5. rujna
  • 6. kolo: 7./8. rujna
  • 7. kolo: 8./9. listopada
  • 8. kolo: 11./12. listopada
  • 9. kolo: 11.-13. studenog
  • 10. kolo: 14.-16. studenog

Koliko ih prolazi na SP?

Za razliku od kvalifikacija za Euro, na Mundijal će se izravno plasirati samo pobjednici skupina. Drugoplasirani će u play-off s dvjema najboljim reprezentacijama prema plasmanu u Ligi nacija, a nisu završile među prva dva (Hrvatska je tu 12.).

One će biti raspoređene u tri odvojena ždrijeba (po sustavu polufinale/finale na jednu utakmicu 24./25. i 28./29. ožujka 2022.) i dati još tri europska predstavnika na SP-u. 

Koliko svaki kontinent daje reprezentacija na SP?

Uefa tu redovito najbolje stoji i dat će, kao i u proteklih nekoliko izdanja, 13 momčadi na završni turnir. Katarski Mundijal bit će posljednji s formatom od 32 momčadi jer već četiri godine poslije u Kanadi, SAD-u i Meksiku šansu će dobiti čak 48 reprezentacija.

Afričkih će reprezentacija biti pet u Kataru, južnoameričkih i azijskih četiri ili pet, sjevernoameričkih tri ili četiri, a predstavnika Oceanije jedan ili nijedan. Domaćin Katar, dakako, već je osigurao mjesto još 2. prosinca 2010., kad je postalo poznato da će ugostiti prvi SP u nekoj arapskoj državi.

Rusi su oduševljeni! Čerčesov: Naplatit ćemo dug Hrvatima...
Rusi su oduševljeni! Čerčesov: Naplatit ćemo dug Hrvatima...

Kad se igra Svjetsko prvenstvo?

E, tu dolazi do velike promjene. Nikad prije nije se dogodilo da se SP seli u termin kasne jeseni (studeni i prosinac), a teško da će se opet i ponoviti. Razlog su, dakako, nesnosne temperature usred ljeta u zemlji domaćinu.

Dakle, utakmica otvaranja trebala bi biti 21. studenog, a finale 18. prosinca 2022. Zbog toga će sve veće europske lige u sezoni 2022/23. morati prilagoditi kalendar i imati stanku.

Slovencima rastu zazubice: Još vas nismo dobili, bit će spektakl
Slovencima rastu zazubice: Još vas nismo dobili, bit će spektakl

Gdje se igra Svjetsko prvenstvo?

Velika prednost Mundijala i navijača koji će doći na ovaj poluotok blizina je gradova domaćina i stadiona na kojima će se igrati, što je bio minus kod Rusije. Najudaljenije gradove Al Khor i Al Wakrah dijeli samo 70-ak kilometara, odnosno 50 minuta vožnje!

Svi su stadioni novi i klimatizirani, test će biti Fifin Arapski kup koji će se održati ujesen 2021., a gradovi domaćini Lusail, Al Khor, Doha (četiri stadiona), Al Rayyan i Al Wakrah. Šest je stadiona kapaciteta 40.000-45.000 mjesta, Al Bayt ima 60.000, a Lusail Iconic, gdje će se igrati finale, 80.000 mjesta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije

Petar Sučić razvselio je skupinu dječaka koji su igrali nogomet na zagrebačkoj Trešnjevci. Primijetili su ga dok je išao u trgovinu i pozvali ga na partiju nogometa, a on ih nije razočarao