Obavijesti

Sport

Komentari 58

Žalosno: Brončane djevojke u klubovima igraju tek za 'sitniš'

Žalosno: Brončane djevojke u klubovima igraju tek za 'sitniš'

U Hrvatskoj svega desetak rukometašica živi od rukometa, sve ostalo je amaterizam, djevojke moraju raditi kako bi imale za normalan život. Danske igračice igraju za 100.000 eura na godinu

VIDEO

Rikke Poulsen, Lotte Grigel i Lærke Møller igraju za 80.000 eura na godinu, Sandra Toft, Line Jørgensen i Stine Jørgensen za 95.000, a Louise Burgaard ima okruglih 100.000 eura. Većina hrvatskih rukometašica igra za 500 eura na mjesec.

Pokretanje videa...

Hrvatice slave povijesnu broncu 02:00

Ako dosad niste shvatili kakvu su reprezentaciju pobijedile naše djevojke, onda će vam novac najbolje otvoriti oči. Dok jedne uživaju u blagostanju i, što se tiče financija, gotovo nogometnim uvjetima, u kojima se mogu posvetiti isključivo rukometu, u Hrvatskoj je kaos.

- Znam dosta djevojaka koje su bile u mojoj generaciji, ali su morale odustati od rukometa jer nisu mogle od toga živjeti. S druge strane, nisu mogle paralelno studirati i trenirati. Neke djevojke su imale posao, pa nisu stigle trenirati - otkrila je Ćamila Mičijević.

Brutalna istina je da je u Hrvatskoj samo jedan profesionalni klub, Podravka, što znači da od rukometa u Hrvatskoj živi desetak igračica. Sve ostale su amaterke, neke igraju za 500 eura i besplatnu opremu, u što ulaze tenisice i trenirke.

- Mi smo bili jedina reprezentacija na Europskom prvenstvu koja nije imala sve profesionalne igračice - rekao je hrvatski izbornik Nenad Šoštarić, tvorac čuda.

Neke igračice, kao, primjerice Josipa Mamić, nakon Eura čeka vrlo teška situacija. Josipa igra za Bjelovar, čije su igračice u štrajku jer im, kako doznajemo, kasni plaća već šest mjeseci. A u takvim uvjetima nemoguće je koncentrirati se isključivo na rukomet. I sad kad usporedite te dvije reprezentacije, uvjete i sve ostalo, shvatit ćete kakav su uspjeh ostvarile naše djevojke. Uostalom, situaciju je najbolje opisao upravo Šoštarić.

- Dankinje zarađuju deset puta više u eurima nego moje cure u kunama. To vam je istina. Naše djevojke igraju i studiraju, završavaju fakultete i volio bih da jednog dana budu uzori nekim mlađim curama da počnu igrati rukomet - završio je hrvatski izbornik.

Svaki hrvatski uspjeh tim je više vrijedan ako se iz njega nešto nauči, ako se stvari pomaknu s mrtve točke. U suprotnom, sve će pasti u zaborav, ostati će samo tapšanje po ramenu. Ili, kako je simpatično rekla Josipa Mamić.

-  Baš smo se šalile da sad kad se vratimo u Hrvatsku na utakmicama će nas gledati deset istih ljudi, ne više. To je onih deset ljudi koje znamo napamet - našalila se Josipa.

Nadamo se da će to i ostati samo šala i da će cure svojim vrijednim trudom i radom pokrenuti stvari na bolje. Uostalom, na gore ni ne mogu. Kad ste na dnu, a Hrvatska je, što se tiče ulaganja u rukomet, na samom dnu, možete u samo jednom smjeru, gore... 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 58
VIDEO

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje
POPULARNA NA INSTAGRAMU

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje

Izrazito je popularna na društvenim mrežama. Samo na Instagramu prati je više od 400.000 ljudi. Ima tu i osuda i negativnih komentara. Rusku bodibildericu Vladislavu zbog fizičke građe zovu Hulk

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...
NEOČEKIVAN MEČ?

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...

Borba između Usika i Furyja trebala bi biti najveća borba u posljednjih nekoliko godina, a ona je zapravo trebala biti u veljači. Tada je Fury odustao zbog ozljede na sparingu
Novi Šukerov biznis. Otvorio je restoran u Vegasu, posjetio ga i Dalić: 'Voli rulet, ali nije kockar'
AMERIČKI SAN BIVŠE DEVETKE

Novi Šukerov biznis. Otvorio je restoran u Vegasu, posjetio ga i Dalić: 'Voli rulet, ali nije kockar'

Davor Šuker suvlasnik je restorana Top na Tropicana Avenue u Las Vegasu otvoren prošle godine. Poslovni partner Sejo Kašić kaže: Poslužujemo hrvatsku sol, masline, pršut, vina, tartufe