Obavijesti

Sport

Komentari 4

Žan Tabak: NBA prsten čuvam na sigurnom, u sefu u banci

Žan Tabak: NBA prsten čuvam na sigurnom, u sefu u banci
1

Opširan intervju napravio je madridski sportski dnevnik AS s proslavljenim bivšim hrvatskim košarkašem Žanom Tabakom, danas pomoćnim trenerom Cajasola...

VIDEO

"Košarkaška knjižnica" i ljubitelj španjolske povijesti, kako je u tekstu predstavljen Tabak, govorio je o počecima svoje uspješne karijere koja je rezultirala i NBA prstenom, do kojega i ne drži previše, o hrvatskoj reprezentaciji iz svoga vremena, Draženu Petroviću ("veliki košarkaš i domoljub"), Krešimiru Ćosiću ("imao je sve") i još mnogim temama.

Upitan sjeća li se kolika mu je bila prva plaća, Tabak je na početku razgovora istaknuo:

- U doba socijalizma sportom se nije smjelo baviti profesionalno, pa plaća kao takova nije niti postojala. Umjesto toga na snazi su bile stipendije, a moje početne bile su one za hranu. Imao sam tada 15 ili 16 godina. Inače, godišnja mi je plaća iznosila 20.000 tadašnjih njemačkih maraka, a još se toliko moglo dobiti kroz bonuse za naslove. Tom svotom bili smo privilegirani u odnosu na puk u domovini - kaže Tabak koji se potom sjetio uspješnih godina sa splitskom Jugoplastikom koja je dominirala Europom i slavnih suigrača poput Kukoča, Rađe, Sobina, Ivanovića i ostalih.

Postoji li kakav statistički podatak o visini Dalmatinaca?

- Dalmacija uz Crnu Goru i Nizozemsku ima najviše sportaše u Europi. Ne radi se, dakle, o cijeloj Hrvatskoj, već samo njenom dijelu uz more odakle stiže većina hrvatskih sportaša. Statistika? Dobri smo u sportu, ne u statistikama - nastavio je Tabak zamoljen da se sjeti uspjeha s Houston Rocketsima čiji je član bio u osvajanju NBA prstena u sezoni 1993/94.

- Odlazak u Houston bila je pogreška. Prsten je lijepa stvar, ali nisam igrao. U NBA ligi je tada bilo malo Europljana, njih sedmorica ili osmorica, a ja sam bio u momčadi u kojoj je igrao najbolji centar (Hakeem Olajuwon, op.a.) svih vremena. Ne nosim taj prsten, ne nosim niti ručni sat. Nije to moj stil. Čuvam ga u banci u Splitu, kada ga djeca požele vidjeti onda im ga pokažem.

Kako je bilo igrati s Olajuwonom?

- Nedavno su me s Canala Plus upitali je li to za mene bila posebna godina. Rekao sam im da jest jer se tada rodila moja kćerka, jer sam radio s najboljim centrom svijeta i jer sam osvojio naslov u NBA ligi. Postoje i važnije stvari od toga, ne razmišljam previše o tom prstenu. Bolje su bile godine u Torontu. Postoji izreka prema kojoj se u početku karijere igra na snagu, a potom glavom. U jednom se trenutku te dvije stvari poklope istovremeno, a meni se to dogodilo u Raptorsima - odgovorio je Tabak koji je mislima daleko od igračkih dana budući da mu je pogled usmjeren prema klupi.

- Politički ću odgovoriti na pitanje o razlici između mladih trenera i onima koji pripadaju staroj školi. Jasno je da je moju generaciju obilježio Božidar Maljković, ali ja sam u Hrvatskoj živio 21 godinu, a potom sljedećih 20 putovao svijetom i upoznavao različite kulture. Današnji igrači trebali bi imati miks tih škola, sve ovisi o karakteru igrača. Ja i nisam bio osobito talentiran ili spektakularan, ali sam naporno radio svakoga dana, bio sam defanzivac. Bez obrane nema ničega, a ona ne varira od dana do dana. Braniči daju sigurnost.

- Želim preuzeti momčad, osjećam da sam zastao u trenutku. I nije mi važno hoće li to biti u španjolskom prvenstvu ili negdje drugdje. Također, mjesto prvog trenera ne tražim zato da bi mi porasla plaća već stoga što se za to pripremam i unapređujem već pet godina. Imam "oružja" za poziciju prvoga trenera i nadam se da ću u bliskoj budućnosti to i postati - dodao je Tabak.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

VIDEO Lokomotiva - Rijeka 3-1: Kiks Riječana u borbi za naslov! Dinamo ostaje na vrhu HNL-a
VELIKO SLAVLJE 'LOKOSA'

VIDEO Lokomotiva - Rijeka 3-1: Kiks Riječana u borbi za naslov! Dinamo ostaje na vrhu HNL-a

Sve što je Rijeka trebala je ne izgubiti u Kranjčevićevoj pa veliki iskorak ka naslovu tražiti u derbiju s Dinamom. No, Riječani su na teškom gostovanju posrnuli. Mudražija i Šotiček pogurali su 'modre' prema tituli

VIDEO Čudesni Gvardiol je opet zabio! Vodi City prema naslovu
POGLEDAJTE GOL

VIDEO Čudesni Gvardiol je opet zabio! Vodi City prema naslovu

'Građani' vode žestoku bitku za naslov s Arsenalom, koji je u velikom londonskom derbiju pobijedio Tottenham 3-2. Manchester ima i utakmicu manje. Ako ju pobijedi, bit će usamljen na vrhu Premier lige
Tko će biti prvak ako Dinamo i Rijeka imaju isti broj bodova?
KALKULACIJE

Tko će biti prvak ako Dinamo i Rijeka imaju isti broj bodova?

Sudar odluke mogao bi se dogoditi, i vjerojatno će to zaista i biti, međusobni derbi na Rujevici u nedjelju (19.30 sati). Rijeka dočekuje Dinamo u izravnom okršaju