Obavijesti

Sport

Komentari 202

Zašto je makedonski golman izvrijeđao hrvatskog izbornika

Zašto je makedonski golman izvrijeđao hrvatskog izbornika
1

On je danas emotivno iscrpljen i nestabilan čovjek koji snima smiješne reklame. To je on, to je Lino, političar a ne sportaš, čovjek koji je uvijek spreman opčiniti mase velikim riječima, kaže Borko Ristovski

VIDEO

Sad se svi čude kako sam ja to rekao da je Lina Červara pregazilo vrijeme, a da ga je pregazilo vrijeme već odavno, još prije deset godina, znaju svi koji su u rukometu, kazao je golman makedonske rukometne reprezentacije Borko Ristovski.

VIDEO Lino: Moramo napraviti golmana kao što ima Norveška!
VIDEO Lino: Moramo napraviti golmana kao što ima Norveška!

Izjavom kako je hrvatskog izbornika Lina Červara pregazilo vrijeme te kako je on najslabija karika hrvatske rukometne reprezentacije, Borko Ristovski iskočio je iz uobičajenih okvira komunikacije i dao potvrdu onima koji misle da je Linovo vrijeme odavno prošlo. Nema ih, doduše, puno koji se to usude i javno reći, ali Ristovski nema taj problem.

- Lino već dugo živi u prošlosti, ne prati razvoj modernog rukometa, i to je glavni problem vaše reprezentacije. Čovjek ima na raspolaganju jednu od najboljih reprezentacija, redom vrhunske igrače, uvjete kakve nema nitko, ima i sjajnu podršku s tribina, a pitanje je hoćete li se plasirati u polufinale jer ono što je Hrvatska igrala u grupi, daleko je od pravoga rukometa, to je rukomet kakav se igrao prije desetak godina - tvrdi Ristovski, koji je s hrvatskim izbornikom kratko surađivao u Metalurgu.

- Brzo sam shvatio da je to trener koji uopće nema sportske ambicije, njegove ambicije su samopromocija i novac. Zašto se nitko nikad nije zapitao kako to da Lino nikad nije otišao raditi u neki veliki klub, nego uživa u "hladovini" u Makedoniji, gdje za veliki novac radi praktično bez pritiska. Što god da napravi, to je veliki uspjeh. Ja ne znam prati li on uopće razvoj rukometa, gleda li Ligu prvaka... Znate li kolka je razlika između njega i aktualnog izbornika Makedonije Raula Gonzaleza? Ogromna. S Linom smo na zadnjem SP-u bili 15., a sada smo prošli grupu, i na tri boda smo od ulaska u polufinale. Lino je samo gledao kako će "kupiti" još godinu-dvije na klupi do mirovine, a onda ga je, na sreću makedonskog rukometa, pozvala Hrvatska.

Lino zabrijao: Suci su me htjeli 'ukokati', Norveška je favorit!
Lino zabrijao: Suci su me htjeli 'ukokati', Norveška je favorit!

Ni činjenica da Červar u svojoj kolekciji ima čak šest medalja s velikih natjecanja, uključujući zlato sa SP I OI, nije pokolebala Ristovskog u stavu da Lino nije taj.

- Najprije pogledajte kada su te medalje osvojene, i koje je sve igrače tada vodio. Bolje rečeno, koji su igrači vodili njega. Pa on je u reprezentaciji imao genijalce poput Balića i Metličića kojima nije trebalo ništa osim maknuti se sa strane i ne smetati. I nakon svih tih medalja i uspjeha Lino se nije posvetio rukometu, nego utrci za financijama. On je danas emotivno iscrpljen i nestabilan čovjek koji snima smiješne reklame. To je on, to je Lino, političar a ne sportaš, čovjek koji je uvijek spreman opčiniti mase velikim riječima, ali kad ga pitaš nešto konkretno i stručno o rukometu, on se izgubi, samo priča općenito, koristi naučene fraze, i šeta uz teren uzdignutih ruku... On je lijepo upakirao tu svoju priču i prodao je ljudima, ali mi koji smo u rukometu znamo koliko je on malo "rukometno težak".

Ristovski tvrdi da Hrvatska ima puno boljih kandidata za izborničko mjesto od Červara.

- Hrvatska ima jednu od najboljih momčadi na prvenstvu, na svakoj poziciji su ekstra pokriveni, vrhunski, igraju u velikim klubovima, pa čak i bez Duvnjaka koji je rukometni genijalac i čija bi pojava na terenu dala dodatnu kvalitetu i impuls. Imate sve osim izbornika, naravno... Nije na meni da se petljam i pametujem i neću sugerirati tko bi bio bolji od Lina, ali reći ću samo da je meni Hrvatska igrala puno bolje, kvalitetnije i modernije dok je izbornik bio Slavko Goluža.

Ristovski je oduševljen igrom svoje reprezentacije, ali vjeruje da imaju još prostora za napredak. Pogotovo u paklenoj atmosferi koju stvara veliki broj Makedonaca koji ih prate.

- Naši navijači su vrhunski, bili su u velikom broju u Zagrebu, veliku su nam podršku davali i Hrvati, i kad se sve skupi rezultat nije iznenađenje. Šteta tog remija s Njemcima, ali mi imamo kvalitetnu reprezentaciju koja u Varaždinu mora nastaviti u istom ritmu i uspjeh neće izostati.

Lino me zaustavio na parkingu i dao mi šansu kako bih uspio...
Lino me zaustavio na parkingu i dao mi šansu kako bih uspio...

Varaždinska dvorana je mala, posve sigurno neće biti dovoljno mjesta za brojne Makedonce i pogotovo Slovence, koji su praktično u susjedstvu...

- Bolje da je manja dvorana koja je puna, nego velika, a prazna. Bit će ljepše igrati - smije se Ristovski, koji se ne boji ni nekih zakulisnih igara, poput vraćanja "dugova" Sloveniji za pogreške iz prvoga kruga natjecanja.

- Pravila su malo zeznuta, jedni ih tumače na jedan, drugi na drugi način. Ali, po meni, pravila su generalno u redu, i Njemačka je po meni zasluženo dobila onaj penal protiv Slovenije. Trebali su i oni biti malo pametniji, golman im je bio na golu, nisu trebali braniti izvođenje, pa ne bi valjda s centra primio gol... Ne vjerujem da će biti nekih "makinacija", pogotovo ne kad je u pitanju Vujović. On je takav cijeli život, to je njegov stil, na rubu svađe je uvijek, bori se za svoje... Svatko od nas funkcionira na svoj način, pa tako i on.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 202
VIDEO

Umalo sve uprskali! Hrvatska ipak dobila Čehe za 5. mjesto
LINOV OPROŠTAJ?

Umalo sve uprskali! Hrvatska ipak dobila Čehe za 5. mjesto

Hrvatska rukometna reprezentacija pobijedila je Češku 28-27 i osvojila peto mjesto na Europskom prvenstvu. Od komforne situacije i pet razlike u 51. minuti, umalo je završilo - remijem...

Francuska je pala pod naletom moćnih Španjolaca u Zagrebu!
DOBILI BITKU ZA FINALE

Francuska je pala pod naletom moćnih Španjolaca u Zagrebu!

KAKVA OBRANA! Francuska koja je imala svih šest pobjeda na Euru nije znala kako protiv obrane Španjolaca. S druge strane, španjolski je napad trpao sve što je trebao za ulazak u finale. Završilo je 27-23
'Kao da smo igrali u gostima... Što ću sada? Idem se odmoriti'
LINO ČERVAR:

'Kao da smo igrali u gostima... Što ću sada? Idem se odmoriti'

Potpisao sam na jednu godinu, a sada, što ću raditi? Prvo ću se s obitelji odmoriti, regenerirati se, imat ću razgovor sa samim sobom i analizirati pa odlučiti što ću raditi, rekao je Lino Červar poslije Češke