Obavijesti

Sport

Komentari 53

Zašto je Rožman dao ostavku, a produljio je ugovor prije 11 dana

Zašto je Rožman dao ostavku, a produljio je ugovor prije 11 dana
8

Pirje nekoliko tjedana klub je Simonu Rožmanu (37) ukazao ultimativno povjerenje, produženjem ugovora usred krize igre i rezultata. Kad je vidio da krizu ne može zaustaviti, Slovenac se sam maknuo

VIDEO

Nakon 60 utakmica, 33 pobjede, 8 remija i 19 poraza, nakon osvojenog Kupa i plasmana u skupinu Europske, Simon Rožman (37) nije znao dignuti riječku momčad iz krize u koju je upala kombinacijom iscrpljujućeg ritma utakmica uzrokovanog igranja na tri kolosijeka i odgoda utakmica zbog pandemije korona virusa.

Drugi domaći poraz od Hajduka u dva i pol tjedna pa onda i protesti navijača pred stadionom bili su previše da i jedan tako mladi trener ne bi shvatio da mu je ostao samo jedan potez. Ostavka. Nije ga predsjednik Damir Mišković 'spedalirao', Rožman je rastanak inicirao sam.

POGLEDAJTE VIDEO: Rožman uoči HNL-proljeća

Pokretanje videa...

Simon Rožman o pripremama 00:42

Dajući izjavu za klupsku TV neposredno nakon poraza i promašenog penala u 95' jedva je zadržavao suze, a dva sata kasnije odstupio je s mjesta šefa riječke struke na koje je ustoličen 23. rujna 2019.

Nije ga zanimalo ni nedavno produženje ugovora do 2024. kojim mu je klub usred krize igre i rezultata poručio 'Ti si naše dugoročno rješenje i Rijeka u tebe vjeruje'. Bilo je to još prošli tjedan, 11 dana prije derbija s Hajdukom.

Dugoročno rješenje ispalo je rješenje od jedne godine, pet mjeseci i pet dana. Rožman je 'izgorio' zbog neiskustva, a ispao gospodin koji se nije zubima i noktima držao za ugovor već misleći više na klub nego na sebe nakon razgovora s upravom sam napravio šok-terapiju koja bijeloj momčadi sad očigledno nasušno treba.

Šibenik: Nogometaši Rijeke s pokalom u rukama slave osvojen Hrvatski nogometni kup

Prvog dana kolovoza 2020. igrači su svog mladog šefa od oduševljenja zbog osvojenog Kupa na Šubićevcu bacali u zrak od sreće. Igrom sudbine, Rožmana će najvjerojatnije naslijediti Goran Tomić (43) kojeg je porazio u tom finalu, u Tomićevom rodnom Šibeniku.

Simon Rožman na Rujevicu je zapravo došao sa zakašnjenjem jer je trebao biti trener još u eri Matjaža Keka na tragu ideje: Kek menadžer engleskog tipa, a Rožman klasični trener.

Rožman više nije trener Rijeke! Zna se i favorit za nasljednika
Rožman više nije trener Rijeke! Zna se i favorit za nasljednika

Kad je Igor Bišćan okončao svoje sjajno razdoblje u Rijeci, klub se sjetio Rožmana i šokirao javnost povjeravanjem klupe tako mladom i hrvatskoj nogometnoj javnosti nepoznatom imenu.

Prvotna ideja o nogometu punom dinamike i golova pukla je kad je od Dinama na Rujevici popio pet komada pa zbio redove i u svlačionici i formacijski na travnjaku.

Romantičnu ideju o igri 100 km/h zamijenila je pragmatika sa trojicom stopera i igranju na rezultat. Sa fantastičnim uspjehom! Osvajanjem trofeja i plasmanom u skupine Europske lige u kojoj je Rijeka oduševila svojim nastupima.

Kad se u prvom proljetnom kolu pobijedilo Dinamo u Maksimiru sve je bilo idila. Ali od tada... Deset utakmica i samo dvije jedva izborene pobjede (u Puli i Kranjčevićevoj), sedam utakmica je na Rujevici odigrano bez pobjede, a dvaput zaredom se izgubilo od Hajduka. To Simon sam sebi nije mogao oprostiti.

Najveća kriza u eri Miškovića!
Najveća kriza u eri Miškovića!

Pomno razrađeni plan priprema puknuo je na negativnom korona-efektu silnih odgoda pa nadoknada i kraj se zapravo naslutio nakon 0-2 u Osijeku kada je mladi Slovenac vidno utučen izjavio 'Ispuhani smo, nemamo energije, nema nas u duelu... Nadam se samo da ćemo se dignuti, a ne da ispadne da su igrači pretrenirani pa će momčad biti ovakva do kraja'.

U 'off the record' razgovoru je nakon tog poraza emitirao optimizam, ali - više teoretske nego stvarne naravi. A odlazi sa samo 48%-nim učinkom u prvenstvu ove sezone. I jasnim trendom pada kojem se ne nazire kraj.

O Rožmanu kao čovjeku i profesionalcu će ama baš svi na Rujevici govoriti isključivo - u superlativima. Osvojeni kup, radost trijumfa u Kopenhagenu i pobjede nad AZ Alkmaarom u Europskoj ligi ostat će zauvijek zapisani u klupskim povjesnicama.

No... U životu se može kupiti sve osim iskrene ljubavi i: iskustva. A za vađenje kestenje iz ovako jake vatre kakva je zahvatila Rijekinu igru i rezultate ipak je na klupi trebao biti neki iskusniji mačak.

Rožman je na prvu po dolasku rekao 'Znam da je cilj povećavati vrijednost igrača i prodavati ih ako se za to ukaže prilika'. Nije se bunio ni na što, nije tražio alibije ni u čemu. Pošteno je radio svoj posao 24 sata dnevno s glavom u Rijeci i nogometu, ali nije bilo suđeno da sezonu koju je tako sjajno započeo sam i privede kraju.

Pula: Zaostalo 12. kolo Prve HNL, NK Istra 1961 - HNK Rijeka

Nakon ostavke nije se javljao na telefon. Trebat će i njemu koji dan da dođe k sebi jer ovo sigurno nije rasplet s kojim je krenuo na pripreme za proljetni dio 2020/21.

Unatoč gorčini odlaska prije kraja sezone Rožmanu riječko poglavlje ne da nije minus nego 100% suprotno: godinu i pol dana u kojima je dokazao kako ima sve predispozicije da postane veliki trener!

Naravno: s vremenom. Sve se može kupiti osim iskustva... Bez toga, Simon je jednostavno 'izgorio' i to najviše pod svojim vlastitim visokim kriterijima i očekivanjima.

Čeka se šesti trener otkad je Mišković na čelu kluba (Skočić, Scoria, Kek, Bišćan, Rožman). Trebao bi biti poznat u nedjelju, možda već u rano poslijepodne. Ni Tomić u subotnju večer nije dizao slušalicu. Pakiranje  za selidbu u Rijeku?

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 53
VIDEO

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI  bira između dvije legende!?
PLAN ZA PARIZ

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI bira između dvije legende!?

Plus+ Neki sportaši koji su se na borilištu izborili za olimpijski san, neće ga ostvariti jer, eto, nema dovoljno kapaciteta ni kreveta u olimpijskom selu. Čista glupost...

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'
PIŠU ŠPANJOLCI

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'

Za Madriđane je neprecizan bio Luka Modrić, dok je sjajni vratar Reala Lunjin obranio udarce Bernarda Silve i Matea Kovačića
Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...