Obavijesti

Sport

Komentari 47

Zbog dresova s antifašističkim sloganom klubu se srušio sajt

Zbog dresova s antifašističkim sloganom klubu se srušio sajt
10

'NO PASARAN' Poluamaterski londonski klub ima gostujuće dresove inspirirane borbom protiv fašizma u Španjolskom građanskom ratu. Od 5000 narudžbi, većina je stigla iz Španjolske...

VIDEO

Očekivali smo da ćemo ih prodati 250 u godinu dana, a u svega nekoliko tjedana brojka se popela na 2500! Morali smo nakratko prekinuti s prodajom jer nam se srušila stranica, rekao je dizajner dresa engleskog niželigaša CFC Claptona.

Clapton CFC players celebrate their win against Healing Town in East Acton, in London

No Pasaran!

Ovaj poluamaterski londonski klub postao je pravi hit u Španjolskoj zbog izbora gostujućeg dresa inspiriranog borbom protiv nacionalizma u Španjolskom građanskom ratu u tridesetim godinama prošlog stoljeća.

Dres je u bojama republikanskih snaga koje su se borile protiv vojske generala i diktatora Francisca Franca, a na njemu, osim boja republikanskih snaga, dominira natpis 'No Pasaran (neće proći), slogan koji se nalazi na poleđini dresa i koji su koristile republikanske snage u borbi protiv Francovih fašističkih pobunjenika. 

- Htio sam napraviti nešto kako bih se poklonio žrtvama fašizma. Uvijek smo bili poznati kao navijači kojima su fašizam, rasizam, seksizam i homofobija neprihvatljivi - rekao je dizajner dresa Thom, prodavač koji u slobodno vrijeme radi u Photoshopu.

Clapton CFC players dress up for away game against Ealing Town in East Acton, in London

Od 5000 narudžbi za dres, većina je iz Španjolske. Klub je u manje od mjesec dana zaradio preko 60.000 funti, a nove dresove predstavio je proteklog vikenda na prijateljskoj utakmici pred nešto više od 200 navijača.

Preko 2500 ljudi iz Velike Britanije sudjelovalo je u Španjolskom građanskom ratu na strani republikanskih snaga koje su se borile protiv fašizma i ugnjetavanja.

London ima 30 spomenika u čast republikancima, a jedan je blizu stadiona CFC Claptona. No na njemu klub trenutno ne igra zbog sukoba s upravom pa su navijači osnovali svoj klub i nastavili se natjecati pod imenom CFC Clapton (prije su bili FC Clapton). Klub funkcionira po modelu 'jedan član - jedan glas', ono za što se Bad Blue Boysi godinama bore u Dinamu.

Svaki navijač koji plaća članarinu dobije jednaki udio u klubu, a svaki član glasuje o pitanjima vezanima uz klub i sve je potpuno transparentno. Klub je na početku imao 200 članova, sad ih već ima 600, novi članovi pretežito su iz Španjolske zahvaljujući dresu kojim je ovaj mali londonski klub odao počast borbi protiv fašizma.

Clapton CFC players shake hands with their supporters after winning 2-0 away game against Healing Town in East Acton, in London Clapton CFC players pose for pictures after winning their away game against Ealing Town in East Acton, in London Clapton CFC players prepare for their away game with Healing Town in East Acton, in London
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 47
VIDEO

Što voze 'vatreni'? Modrić ima Bentleyja i sponzorski BMW, a Brozović čuva 'zvijer' u garaži
LUKSUZNI VOZNI PARK

Što voze 'vatreni'? Modrić ima Bentleyja i sponzorski BMW, a Brozović čuva 'zvijer' u garaži

Odlučili smo malo zaviriti kakve automobile imaju hrvatski nogometaši. Modrić ima Bentley od dva milijuna kuna, a Petković nabrijani Mercedes AMG E63 S

VIDEO Trener Fenera: Napali su i mog sina, udarili ga u glavu! Evo kako izgleda Livaković...
KAOS U TURSKOJ

VIDEO Trener Fenera: Napali su i mog sina, udarili ga u glavu! Evo kako izgleda Livaković...

Nigerijac je postao pravi heroj Fenerbahčea, a nakon povratka u Istanbul igrače Fenera dočekala je vojska navijača koja je u nekoliko navrata skandirala ime hrabrog Nigerijca
EKSKLUZIVNO Prve fotografije 'vatrenih' u novim dresovima!
ZVIJEZDE NA SNIMANJU

EKSKLUZIVNO Prve fotografije 'vatrenih' u novim dresovima!

Gvardiol, Pjaca i Labrović imaju sponzorske obveze, u domaćem dresu za Europsko prvenstvo pozirali su na odmorištu na autocesti A4 u Sesvetama