Obavijesti

Sport

Komentari 2

Zelenika pomogao nobelovcu: 'Ta mi misija jako puno znači'

Zelenika pomogao nobelovcu: 'Ta mi misija jako puno znači'
3

Oliver Zelenika na društvenim je mrežama objavio kako bi umjesto poklona volio da svi pomognu humanitarnoj organizaciji dobitnika Nobelove nagrade za mir dr. Denisea Mukwegea...

VIDEO

Oliver Zelenika proteklih je dana (14. svibnja) napunio 26 godina. Hrvatski vratar još je 2014. godine bio član reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, a danas je član nizozemskog drugoligaša NEC Nijmegena. Prilično ambicioznog kluba koji se kroz kvalifikacije nije uspio izboriti plasman u prvi rang nizozemskog nogometa. No, vratimo se mi malo Zeleniki....

Bivši vratar zagrebačkog Dinama putem društvenih mreža obavijestio je obitelj, prijatelje i svoje navijače što ovoga puta želi za rođendan. A to je da svi skupa pomognu registriranoj humanitarnoj organizaciji Mukwege Foundation. Zaklada dr. Denisa Mukwegea međunarodna je organizacija za ljudska prava, posvećena okončanju silovanja kao 'oružja' u ratu.

- Ove godine za svoj rođendan želim donirati sredstva dobrotvornoj organizaciji Mukwege Foundation. Tu sam neprofitnu organizaciju odabrao jer mi njihova misija mnogo znači. Nadam se da ćete razmisliti o donaciji kao o načinu proslave mojeg rođendana. I najmanji iznos će mi pomoći da ostvarim svoj cilj. U nastavku sam naveo podatke o dobrotvornoj organizaciji - stajalo je u objavi Zelenike na Facebooku.

A kako je hrvatski vratar uopće došao na takvu ideju?

- Iskreno, neću vas lagati, to mi je predložio Facebook. I odmah sam pomislio, zašto ne? Da, želio sam nešto tako organizirati za pomoć nekom u Hrvatskoj, ali to ne mogu napraviti iz Nizozemske. Ali, zašto svi skupa ne bi nekome pomogli? Naravno, svi bi mi htjeli još više, radimo za sebe, ali treba biti svjestan kako je nekim ljudima pomoć potrebna više nego nama - javio se iz Nizozemske Oliver Zelenika, pa nastavio:

Davor Puklavec/Pixsell



- Gledajte, nisam gladan, nisam žedan, imam dovoljno pari tenisica, sve što mi treba u životu. A valjda mi je trebalo malo vremena da budem sam, pa da razmislim o svemu tome. Kažem, samo mi je žao što iz Nizozemske nisam mogao nešto ovako organizirati za pomoć ljudima u Hrvatskoj.

Zašto baš Mukwege Foundation?

- Zato jer znam da to nije nikakva prevara, otprije znam za tu organizaciju, i mi smo u klubu imali akciju da im se pomogne. I tada skupljali pomoć za njih. Tada sam se malo bolje upoznao s tom pričom, a jednostavno želim i ja nekome pomoći. Nismo ni svjesni koliko ljudi u svijetu treba pomoć, pa mi je tako na pamet došla i ta ideja - završio je Zelenika.

A da cijela priča nije "prevara" sasvim je jasno. Dr. Denis Mukwege je 64-godišnji ginekolog iz Konga koji je 2018. godine dobio Nobelovu nagradu za mir. I to zahvaljujući velikim naporima da se okonča korištenje seksualnog nasilja i masovnih silovanja kao oružja u ratovima. Dapače, kanadski The Globe and Mail proglasio je dr. Mukwegea vodećim stručnjakom u svijetu za što brži oporavak od velikih traumi poput silovanja.

Igor Kralj/PIXSELL



U svojoj bogatoj humanitarnoj karijeri, dr. Mukwege je 2008. godine dobio Nagradu Ujedinjenih naroda za ljudska prava i Nagradu Olofa Palmea, 2013. dobio je "alternativnu Nobelovu nagradu" Right Livelihood Award a 2014. dobio je Nagradu Saharov (godišnja nagrada koju dodjeljuje Europski parlament u čast pojedincima ili organizacijama koji su posvetili svoje živote za obranu ljudskih prava i sloboda) za slobodu misli.

Svaki oblik pomoći humanitarnoj organizaciji Mukwege je dobrodošao, a 26-godišnjem Oliveru Zeleniki za ovakav potez "kapa do poda".

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Dinamo - Varaždin 2-1: Modri nisu dopustili iznenađenje, Rijeka je sada na plus dva!
ZAOSTALA UTAKMICA

Dinamo - Varaždin 2-1: Modri nisu dopustili iznenađenje, Rijeka je sada na plus dva!

Dinamo je u zaostaloj utakmici 5. kola HNL-a pobijedio Varaždin 2-1 golovima Baturine i Vidovića, dok je gostima gol nade dao Drožđek nakon velike pogreške Theophile-Catherinea. Ipak, Varaždinci s igračem manje nisu uspjeli do iznenađenja

Modrić ostao na klupi pa se naljutio na Ancelottija: Nemojte mi suditi po toj utakmici...
PIŠU ŠPANJOLSKI MEDIJI

Modrić ostao na klupi pa se naljutio na Ancelottija: Nemojte mi suditi po toj utakmici...

Kroos i Modrić su ove sezone bili samo jednom starteri, protiv Atletica u prvenstvu, kada je Real izgubio. Njemački veznjak obično počinje, pogotovo u najvažnijim utakmicama, dok Modrić čeka šansu s klupe
Real Madrid u drami izbacio  Manchester City iz Lige prvaka! Modrić i Kova promašili penale
ČETVRTFINALE LIGE PRVAKA

Real Madrid u drami izbacio Manchester City iz Lige prvaka! Modrić i Kova promašili penale

Real Madrid izborio je polufinale Lige prvaka nakon što je u lutriji penala bio bolji od Manchester Cityja, a hrvatski reprezentativci Luka Modrić i Mateo Kovačić promašili su penale za svoje momčadi