Obavijesti

Sport

Komentari 11

Zovem se Ivana Šerić i ja sam prva Hrvatica u povijesti NBA

Zovem se Ivana Šerić i ja sam prva Hrvatica u povijesti NBA
1

POSAO U SIXERSIMA Splićanka Ivana Šerić (29) u New Jerseyju je završila matematiku i upisala doktorat. Bivša košarkašica je dobila posao analitičarke u NBA momčadi Philadelphia 76ersa

VIDEO

Sjećam se kao da je bilo jučer, na TV-u sam gledala utakmicu američkih sveučilišta, igrali su Texas i Tennessee, za koji je briljirala Tamika Catchings. Od tog dana znala sam da je to moja budućnost, da želim pripadati tom svijetu. A bilo mi je tek 12 godina, otkrila nam je Ivana Šerić (29), Splićanka koja je ovih dana ispunila svoj san - dobila je posao analitičara u Philadelphia 76ersima.

Ivana Šerić košarkom se počela baviti sa sedam godina u rodnom Splitu, kratko je nastupala i za Solin, a onda je u drugom razredu srednje škole odlučila prihvatiti poziv trenera i preseliti se u Požegu. Bila je to hrabra odluka, no obitelj ju je podržala, kao i uvijek do tada, jer su dobro znali što Ivana želi. Njen otac Ivica veliki je zaljubljenik u košarku, utakmice Splita ne propušta čak ni ako se igraju u najudaljenijim krajevima svijeta. Putem interneta i satelita prati sve što se može pratiti, a njegove snimke su često koristili i koriste mnogi hrvatski treneri i izbornici. On je snimio i utakmicu Texas - Tennessee koju je Ivana odgledala desetke puta. I još je čuva.

Priliku je dobila u Požegi

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Košarka je bila moja ljubav, a način da dođem do cilja vodio je preko studija u SAD-u, a do studija sam mogla jedino ako zaigram u prvoj ligi i reprezentaciji. Igrala sam za Split i Solin i za mladu reprezentaciju, ali sam trebala klub u kojem ću moći napredovati. Kako je trener Požege Vladimir Englman bio i trener reprezentacije, obećao mi je da će mi dati priliku u Požegi, i ja sam je objeručke prihvatila.

Sve ostalo je povijest, Ivana je odigrala dvije sezone u Požegi, završila srednju školu i dobila stipendiju za studij matematike na New Jersey Institute of Technology.

- Matematika mi je uvijek dobro išla, a računala sam da će mi biti lakše i zbog jezika jer je matematika ista na svim jezicima. Dobila sam sportsku stipendiju, studij završila za tri i pol godine jer sam kasnila na prvu godinu, pa sam neke ispite polagala u ljetnoj pauzi.

Ostalo je samo trčanje

Košarka je i dalje bila njena ljubav, ali je polako padala u drugi plan zbog ozljede i školskih obaveza. Na zadnjoj godini ukazala joj se prilika koju nije mogla propustiti.

- Ponudili su mi dodatni program od četiri predmeta, koji su bili dio postdiplomskog studija. Prihvatila sam, položila ispite i upisala doktorat. Dali su mi punu stipendiju, posao asistenta, a doktorirala sam u kolovozu. Nažalost, košarku sam morala zapustiti, pa se sad rekreiram isključivo trčanjem...

OPIS POSLA - U NBA-u kamere pokrivaju svaki centimetar terena, a zadatak analitičara je pronaći i prepoznati svaku situaciju na terenu koja bi mogla pomoći glavnom treneru, objasnila nam je Ivana

Ivanin san bila je profesionalna košarka, WNBA liga, željela je biti dio tog svijeta, a kad joj nije uspjelo ostvariti taj san na parketu, potražila je drugu mogućnost.

- Prije dvije godine počele su se otvarati pozicije za moju struku u NBA klubovima. Slala sam prijave, ali kako tad još nisam bila završila doktorat, nisam mogla ni dobiti posao. Ipak, Sixersi su zadržali moj životopis i, čim sam diplomirala, pozvali su me na razgovor. I odmah su mi ponudili posao - kaže ponosna Ivana, koja će u Sixersima raditi kao “data science analyst”.

Posao: Paziti na svaki detalj

- Nije jednostavno objasniti o čemu je riječ, ali recimo ukratko da je to uredski posao za koji je potrebno puno znanja matematike, informatike i programiranja, a košarkaško predznanje velika je prednost. Prije pet godina NBA liga je kao standard na svakoj utakmici uvela sustav kamera koji pokriva svaki centimetar terena. Prate se sve pozicije i kretanja igrača. Zadatak nas analitičara je iz baza podataka utakmica pronaći i prepoznati svaku zanimljivu situaciju na terenu, bilo svoje bilo protivničke momčadi, da bismo pronašli i prepoznali ono što bi moglo koristiti našim trenerima. U odjelu nas radi pet, tu su i tri profesora s različitih fakulteta, koji rade za Philadelphiju kao vanjski suradnici... - objašnjava Ivana.

Iako neće imati direktan kontakt s igračima, Ivana se veseli suradnji i prilici da upozna našeg Darija Šarića.

- Podatke će uglavnom naš direktor analitike prezentirati glavnom treneru, no bit će i grupnih sastanaka te prilike za kontakte i suradnju. Za mene je ovo posao iz snova, košarka i matematika, gledanje utakmica uživo, analize... Igrači još nisu došli u Philadelphiju, nisam još imala prilike vidjeti Darija, ali sigurno će biti prilike sad kad smo oboje u Sixersima. Ma znate što? Jedva čekam početak sezone! Dosad sam uživo pogledala samo nekoliko utakmica, sad će to biti redovito.

Ivana je obožavala Stevea Nasha i Tamiku Catchings, koju je imala priliku i upoznati.

E, da je još i domaće spize...

- Amerika je stvarno zemlja mogućnosti, ne kaže se to bez razloga. Ovdje imate priliku raditi i napredovati ako ste profesionalni i dobro radite svoj posao - ističe Ivana.

U Splitu je zadnji put bila za Božić, a kad će opet, ne zna...

- Tek sam dobila posao, tako da će sve ovisiti o obavezama. Nedostaju mi obitelj i naša domaća spiza, najviše riba... A valjda će se negdje pojaviti nekoliko slobodnih dana za posjet obitelji - nada se Ivana.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'
LUKAV POTEZ

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'

Obično se raspucavanja s bijele točke izvode s istom loptom kako bi svi igrači bili u istoj poziciji ili iznimno s novom ako prvotna 'nestane', a upravo je Luka raspalio loptu koju mu je obranio Brazilac visoko na tribine

Real Madrid u drami izbacio  Manchester City iz Lige prvaka! Modrić i Kova promašili penale
ČETVRTFINALE LIGE PRVAKA

Real Madrid u drami izbacio Manchester City iz Lige prvaka! Modrić i Kova promašili penale

Real Madrid izborio je polufinale Lige prvaka nakon što je u lutriji penala bio bolji od Manchester Cityja, a hrvatski reprezentativci Luka Modrić i Mateo Kovačić promašili su penale za svoje momčadi
Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale!  'Ederson me zna'
DRAMA JEDANAESTERACA

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale! 'Ederson me zna'

Četiri-pet minuta prije kraja počnete razmišljati o penalima. Složio sam petoricu, Jude je dobar pucač, kao i Lucas, Nacho ima puno iskustva i osobnosti, a Rüdiger ima muda!, objasnio je Davide Ancelotti, pomoćni trener