Obavijesti

Sport

Komentari 0

Zrinka Ljutić za 24sata: Shiffrin mi nije mentorica, ali uvijek mi čestita. A Slovaci su me prigrlili

Zrinka Ljutić za 24sata: Shiffrin mi nije mentorica, ali uvijek mi čestita. A Slovaci su me prigrlili
5

Zrinka Ljutić na snijegu je proslavila 20. rođendan, a nekoliko dana prije osvojila je drugo postolje u Svjetskom kupu. Nova hrvatska sportska junakinja osvrnula se u intervjuu za 24sata na sjajnu sezoni koju ima

VIDEO

Zrinka Ljutić (20) nastavlja oduševljavati u Svjetskom skijaškom kupu. Nakon drugog mjesta u veleslalomu na skijalištu Jasna u Slovačkoj, što joj je bilo drugo postolje u karijeri nakon trećeg mjesta u slalomu u Spindleruvom Mlynu prošle godine, u utorak je na Kronplatzu bila sedma.

Zbog iznimnih rezultata Zrinka je 'na radaru' kao najtalentiranija mlada skijašica svijeta. To dokazuje, između ostalog, i plavi dres kojeg nosi cijele sezone, a simbolizira kako je najbolja skijašica s 21 ili manje godina na svijetu. Jasno, neizbježne su i usporedbe s Janicom Kostelić.

FIS Alpine Ski World Cup - Women's Slalom

Samo dan prije postolja u slalomu, Zrinka je ostvarila najbolji rezultat karijere u veleslalomu, također u Jasni. Završila je četvrta i time ostvarila najbolji rezultat Hrvatice u toj disciplini od ožujka 2006. kada je Janica slavila u Areu.

- Sretna sam jako, sad imam puno više samopouzdanja nego prije. Želim graditi formu oko ovih rezultata. Definitivno je prisutan i umor, naporni dio sezone je iza nas - rekla nam je senzacionalna skijašica nakon vikenda u Slovačkoj.

Ljutić se vratila u 'njezin' Zagreb, gdje se odmorila i 'napunila baterije' za zadnja dva mjeseca sezone. Vrlo je sretna što je uhvatila vremena kako bi se odmorila kod kuće na nekoliko dana prije nego što je otišla u Kronplatz.

Zrinka uzela postolje nakon četiri odustajanja...

Izgledi nisu bili na Zrinkinoj strani uoči slaloma u Jasni. Uoči te utrke odustala je na četiri prethodne slalomske utrke. Mnogi bi skijaši počeli sumnjati u sebe. 

FIS Alpine Ski World Cup - Women's Slalom

- Nije bilo jednostavno. Uvijek želim biti pozitivna, nisam radila velike pogreške u skijanju. To su više bile neke nesreće i pogreške - priznala je Zrinka, pa istaknula...

- Nisam si dozvolila da potonem. Znala sam da skijam jako dobro na treninzima. Tamo nisam radila greške, vremena su bila konzistentna, a puno mi je pomogao i tata. Nije htio da mi potone samopouzdanje. Odmah je lakše nakon dvije sjajne vožnje u Jasni. Stvarno je potreban samo jedan dobar rezultat kako bi se sve okrenulo.

A uvjeti u Jasni bili su daleko od idealnih. Puno iskusnije skijašice od Zrinke mučile su se po zaleđenoj stazi (temperatura je padala do -15 stupnjeva), domaća je heroina Petra Vlhova izletjela i teško se ozlijedila, zbog čega će propustiti ostatak sezone.

Alpine Skiing: FIS Women's World Cup

Zrinka je, međutim, pokazala zrelost i odskijala odvažno kada je to bilo teško.

- Imala sam puno samopouzdanja kada sam vidjela kako se snalazim na toj zaleđenoj podlozi. Opustila sam se i napravila vrhunski rezultat u veleslalomu. Zbog toga sam bila i opuštenija u slalomu nego inače. Bilo mi se lakše fokusirati i napraviti sve kako treba. Takva podloga ne oprašta greške, meni je to odgovaralo. Neke su se cure možda i prepale, ima nekih koje su kalkulirale zbog odustajanja drugih skijašica - otvoreno je rekla Ljutić.

'Shiffrin nije ni znala koliko je bilo napeto'

Ljutić je nakon prve vožnje u slalomu kasnila 0,52 sekundi za vodećom Shiffrin, koja je najbolja skijašica svih vremena sa 95 pobjeda (čak 58 samo u slalomu) i 150 postolja. Da ne pričamo kako ima 'tek' 28 godina i kako je u najboljim godinama karijere. Jasno, Zrinka nije mogla imati težu suparnicu, ali Shiffrin se svejedno morala pošteno oznojiti za pobjedu od 14 stotinki ispred Ljutić!

FIS Alpine Ski World Cup - Women's Slalom

- Nije ni shvatila koliko je bilo napeto. Rekla mi je samo da je čula jako glasno navijanje kada sam ušla u cilj, pa joj je bilo jasno da se mora potruditi kako bi sačuvala vodstvo. Vidjela sam u cilju reakciju njezine mame, odahnula je kada je Mikaela kao prva ušla u cilj.

Zrinka je, kao i Leona Popović, imala veliku podršku slovačke publike u Jasni. Posebno nakon ozljede njihove junakinje Petre Vlhove.

Slovaci su me prigrlili

- Stvarno su me prigrlili. Inače, na utrke Svjetskog kupa dolazi puno Slovaka i njihovih navijačkih skupina koji navijaju za Petru, ali uvijek podržavaju mene, Leonu i ostale skijaše s ovih područja. Ovdje sam osjetila posebnu atmosferu, svi su nas baš jako podržavali. Neki su mi čak i rekli, kako je pala Petra, kako sam im 'jedina ostala' i kako navijaju za mene! Jako vole Hrvatsku, suosjećaju s nama, puno ih dolazi na ljetovanje u našu zemlju, tako da sam im bila zamjena za Petru. Baš donose pozitivnu atmosferu, to je jako lijepo za vidjeti. Iako je Petra ispala, svi su ostali pratiti obje vožnje - komentirala je Ljutić.

Otkrila je i kakvom je odnosu sa Shiffrin.

- Ne postavlja se prema meni kao nekakva mentorica, ali mi uvijek čestita i da pohvalu kada skijam dobro. Onda mi kaže: 'Dobro skijanje!'. 

Talijanka Federica Brignone jedna je od najboljih skijašica na svijetu s 24 pobjede i 63 postolja, kao i velikim Kristalnim globusom iz 2020. godine. Iskusna (33) Talijanka usmjerava Zrinku čestim savjetima.

- Stalno mi dijeli savjete, vrlo je otvorena, kao i Paula Moltzan (29). S njima sam si baš dobra - komentirala je Zrinka.

Zrinka više nije tinejdžerka

Zrinka je prošlog tjedna (26. siječnja) napunila 20. rođendan. U Svjetskom kupu debitirala je krajem 2020. sa samo 16 godina. Prve je bodove osvojila u siječnju 2022. u Kranjskoj Gori dok je lani, samo tri dana nakon 19. rođendana, prvi put kročila na pobjedničko postolje. 

- Prošli rođendan nisam očekivala postolja, ali sam im se nadala. Ako ću biti realna, nisam očekivala ovo drugo postolje, pogotovo nakon onih ispadanja - rekla je Zrinka, pa odlučno dodala...

THE CANADIAN PRESS 2023-12-03

- Ali nisam ni iznenađena. Svašta se može dogoditi u skijanju. Ovo mi je dobar pokazatelj da dobro radim i da se trebam nastaviti razvijatu u tom smjeru. Okružena sam dobrim ljudima i imam vjere u sebe i moj tim.

Možda je i pomalo 'holivudski' što nova hrvatska skijaška zvijezda rođendan slavi baš u srcu zimske sezone, 26. siječnja.

- Da, svake godine, ne znam koliko sezona unazad, najbolje rezultate ostvarujem oko rođendana. Osvojila sam Europski kup na 17. rođendan, prošle sam godine par dana nakon rođendana osvojila prvo postolje, sada sam osvojila drugo nekoliko dana ranije.

A kako je proslavila rođendan?

- Bio je to mali rođendan s ekipom... Da, naviknula sam provoditi rođendan na snijegu. Ne sjećam se kada sam posljednji put bila na rođendanu u Zagrebu. Možda u prvim razredima osnovne škole...

Alpine Skiing: FIS Women's World Cup

Na Zrinkinom rođendanu nije bilo Leone Popović (26), koja se također odmara od napornih utrka, ali i lakše ozljede koljena na slalomu u Kranjskoj Gori, kada je pala pred sam cilj. 

Zrinka i Leona su dobre prijateljice

Leona i Zrinka imaju sjajan odnos, međusobno se guraju i to je razlog zašto obje imaju sve bolje rezultate.

- Imamo jako dobar odnos. Leona mi puno pomaže, zajedno treniramo i imamo jedna drugu. Ne bih rekla kako je ispala iz forme, brza je i konzistentna. Uopće nisam zabrinuta za nju. Znam kako joj nije lako nakon ovih ispadanja i grešaka, bila sam u sličnoj poziciji, ali ne brinem se, znam kako će ona izaći iz toga. Pitanje je vremena kada će se vratiti na postolje. 

Zrinku će na kraju sezone, vrlo vjerojatno, odnijeti i nagradu za najbolju mladu skijašicu. Ranije smo spomenuli kako nosi plavi dres jer je vodeća skijašica s 21 godinom ili majne, najbliža joj je pratiteljica Albanka Lara Colturi (17), koja zaostaje 221 bod za Zrinkom.

- Ne osjećam dodatni pritisak zbog toga. Prošle sam sezona izgubile taj dres, lijepo bi bilo kada bih završila sezonu kao najbolja mlada skijašica. Ali to mi nije nikakav fokus, ne znači mi ništa. Zanimljiv je pokazatelj za mlade skijaše, znamo kako i mi možemo težiti nečemu i nadati se nekakvoj pobjedi u poretku za mlade. A nagrada? Trebala bi biti novčana... - zaključila je velika nada svjetskog skijanja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

Hrvatski nogometaš dobio je jezive prijetnje: 'Slao mi je i fotografije groblja u Vukovaru'
SRAMOTNO

Hrvatski nogometaš dobio je jezive prijetnje: 'Slao mi je i fotografije groblja u Vukovaru'

Rekao mi je i da mrzi Hrvate i da se nada da će biti novi građanski rat kod nas, da će pljunuti moj grob, rekao mi je da sam Arapin, rekao je potreseni Kolinger
Evo kako Dinamo planira slaviti ako pobijedi Rijeku na Rujevici
NOVI PLAN

Evo kako Dinamo planira slaviti ako pobijedi Rijeku na Rujevici

Plus+ Nogometaši Dinama posljednje su titule slavili s navijačima na Macoli. To se 2022. godine dogodilo poslije slavlja u Šibeniku, godinu dana kasnije poslije remija u Splitu. Sad se priprema fešta, ali na drugoj lokaciji...