Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
27 komentara

'Zvali su da spasim Schumija, ali šanse su mu minimalne...'

Recimo samo da su šanse za oporavak nakon šest godina vegetativnog stanja minimalne. Trebalo se nešto napraviti unutar godinu dana nakon nesreće, a ovako... Teško, kazao je neurokirurg dr. Darko Chudy

Foto: Goran Stanzl/Screenshot
27 komentara

Bivši višestruki prvak Formule 1 Michael Schumacher (50) pri svijesti je, prenijeli su pomalo senzacionalno francuski mediji. Navodno je to rezultat liječenja matičnim stanicama u pariškoj bolnici Georges-Pompidou u koju je primljen u ponedjeljak.

Podsjetimo, Nijemac je 2013. doživio stravičnu nesreću na skijanju na Alpama udarivši u kamen. Ima teške ozljede mozga, a neko vrijeme bio je u induciranoj komi. Prema navodima francuskih medija, Schumiju je bolje...

- Da, zadužena sam za Schumachera, a budite sigurni kako je on pri svijesti - kazala je jedna od medicinskih sestara spomenute bolnice.

Multhaup Oliver/DPA/PIXSELL TVRDE FRANCUZI Sve je bolje: Schumacher je sad pri svijesti u pariškoj bolnici OTKRIVENO Schumi redovito odlazi u Pariz u bolnicu, pod lažnim imenom

Također, Le Parisien tvrdi kako se Schumacher već u dva navrata liječio u pariškoj bolnici Georges-Pompidou, no svaki put je tamo bio primljen pod lažnim imenom.

Schumacherova obitelj vješto skriva informacije o njegovom stanju, ali još 2014. pričalo se o jednoj hrvatskoj opciji koja je potencijalno mogla spasiti umirovljenog njemačkog vozača. Naime, ugledni hrvatski neurokirurg prof. dr. sc. Darko Chudy imao je ideju kako probuditi Schumachera iz vegetativnog stanja.

Doktor Chudy je zadnjih nekoliko godina u medicini izgradio ime mikročipovima koje je ugrađivao u mozak unesrećenih koji su bili bez svijesti.

U Veroni je prije nekoliko godina tada sedamnaestogodišnjoj djevojci koja je doživjela prometnu nesreću i završila u komi, ugledni neurokirurg nakon višesatnog zahvata ugradio je u mozak mikročip koji joj je pomogao da dođe svijesti. 

PREKRILI DA GA NE VIDE Schumi na tajnom tretmanu u Parizu: Ima problem sa srcem?

Nagađalo se tih godina da je doktora Chudyja kontaktirala Schumijeva obitelj, a on je potvrdio navode.

- Nije bilo izravnog kontakta s obitelji, ali čuo sam se sa Schumacherovom glasnogovornicom. Čuli su za moj rad, nije to neka tajna, te metode predstavljene su prije par godina, bili smo i u New Yorku, za njih zna cijeli svijet - počeo je Chudy pa dodao:

- Nisam na kraju otišao pogledati Schumachera, ne znam u kakvom je stanju. Sve što sam čuo, čuo sam iz medija. Zbilja ne želim nagađati, znam samo da su se oni odlučili za neku drugu opciju.

A ima li Schumacheru spasa?

- Ponavljam još jednom, ne želim nagađati jer ne znam u kakvom je stanju. Recimo samo da su šanse za oporavak nakon šest godina vegetativnog stanja minimalne. Trebalo se nešto napraviti unutar godinu dana nakon nesreće, a ovako... Teško - kaže priznati neurokirurg.

Chudyjevi čipovi zapravo su stimulatori koji, laički rečeno, mogu probuditi mozak. Na njihovoj primjerni dosta se radilo u Japanu, nekakvo iskustvo imaju i Francuzi, a puno takvih operacija čak i u inozemstvu radi upravo Chudy. Takve operacije zahtijevaju iznimnu koncentraciju i preciznost.

Čuvaju ga agenti, dolazio pod lažnim imenom

Naravno, većini pacijenata neke posljedice ipak ostanu, ali bude i poboljšanja. Nakon nekog vremena, pacijentima se stimulator izvadi iz glave. 

Schumacherov boravak u pariškoj bolnici izazvao je veliku pažnju javnosti, pa na Schumachera cijelo vrijeme prati desetak sigurnosnih agenata. Schumija je obitelj prijavljivala pod lažnim imenom.

Liječi ga profesor Philippe Menasche (69), kardio kirurg, koji je specijalizirao liječenje matičnim stanicama i 2014. bio je prvi kirurg u svijetu koji je presadio tuđe matične stanice u srce pacijenta.

Michael i dalje ne može hodati ni stajati. Sudeći prema izjavama bivšeg menadžera Ferrarija Jeana Todta iz srpnja ove godine, njegovo stanje ide nabolje, ali još ne može komunicirati.

Kronologija nesreće: 

 • 29. prosinca 2013. - Sa sinom Mickom spuštao se po Combe de Saulireu ispod vrha Dent de Burgin u francuskim Alpama. Izašao je sa staze, zapeo za kamen koji ga je katapultirao deset metara u zrak. U padu je glavom udario u kamen. 
 • 29. prosinca 2013. - Istog dana prebačen je u bolnicu Moutiers, pa poslije i u onu u Grenobleu, specijaliziranu za ozljede glave. 
 • 29. prosinca 2013. - Stavljen je u komu kako bi se spriječilo oticanje mozga. 
 • Kraj siječnja 2014. - Liječnici su objavili početak buđenja iz kome.
 • 4. travnja 2014. - Sabine Kehm javlja da se Schumi na trenutke budi i da je pri svijesti.
 • Sredina lipnja 2014. - Prebačen je s intenzivne njege na rehabilitacijski odjel. 
 • 16. lipnja 2014. - Schumacher je pri svijesti napustio bolnicu u Grenobleu i preselio u Sveučilišnu bolnicu u Lausannei. 
 • 9. rujna 2014. - Napustio Lausanneu i preselio u svoj dom u Glandu u Švicarskoj, prilagođen za što lakši oporavak. 
 • Studeni 2014. - Izvori javljaju da je Schumacher paraliziran, u kolicima i da ne može govoriti.
 • Prosinac 2014. - Izvori javljaju da je Schumacher sve bolje te da je počeo prepoznavati članove obitelji i prijatelje. I dalje ne može govoriti i u kolicima je.
 • Siječanj 2015. - Pojavila se informacija da je Michael prepoznao lica svoje djece, obitelj je demantirala te navode.
 • Ožujak 2015. - Schumacherova žena prodala je privatni avion i luksuznu kuću, troškovi liječenja penju se na 14 milijuna eura.
 • Rujan  2015. - Svjetski mediji objavili su da je Schumacher izgubio 40 posto tjelesne težine i da ima oko 40 kilograma, obitelj je to demantirala.
 • Prosinac 2015. - Objavljeno je da Schumacher može hodati, obitelj je šokirana lažima koji se šire o njemu i odmah je to demantirala. 
 • Srpanj 2016. - Stanje je jako teško, više detalja ne smijem otkriti, rekla je glasnogovornica Michaela Schumachera.
 • Rujan 2016. - Obitelj je tužila njemački magazin koji je napisao da Michael može hodati.
 • Rujan 2017. - Pojavila se informacija da će Schumacher uskoro na operaciju u SAD. To je također demantirano.
 • Prosinac 2017. - Još se nije predao, bori se, rekao je Jean Todt, Schumijev bivši šef u Ferrariju.
 • Ožujak 2018. - Njegovo stanje ne može se bitno popraviti, rekao je neurokirurg Colin Shieff, koji nije liječio Schumachera, ali na temelju svog iskustva procijenio je kako se u ovakvim slučajevima pomaci gotovo nikad ne događaju.
 • Kolovoz 2018. - Pojavila se vijest da je Michaelova supruga Corinna kupila veliko imanje na Mallorci za 30 milijuna eura čiji je bivši vlasnik predsjednik Reala Florentino Perez i da će tamo preseliti Michaela.
 • Studeni 2018. - U javnosti se pojavilo pismo Corinne Schumacher njemačkom glazbeniku Saschi Herchenbachu, a u njemu je napisala kako je "Michael veliki borac i neće se prestati boriti"
 • Prosinac 2018. - Stigla je informacija kako Schumacher živi u vili u Gladeu, u Švicarskoj, da nije prikovan za krevet i da ga liječnici ne hrane cjevčicama.
Naši partneri pišu
Message