Obavijesti

Sport

Komentari 153

Zvone Boban ušao u povijest: Opet bih udario onog policajca

Zvone Boban ušao u povijest: Opet bih udario onog policajca
2

Na današnji su dan prije 22 godine u Maksimiru Delije predvođene ratnim zločincem uništavale stadion. Milicija je tukla hrvatske navijače, a jedan igrač rekao je: 'Dosta!'

VIDEO

Mladić u "modrom" dresu zaletio se i nogom udario milicajca. Nije više mogao podnijeti da milicija bespoštedno tuče hrvatske navijače dok Delije slobodno uništavaju stadion i napadaju ljude koji se ne mogu obraniti. Bio je to Zvonimir Boban na današnji dan prije 22 godine.

- I opet bih udario onog milicajca. Ali nisam bio sam. I drugi su radili isto, a o meni se pričalo jer sam bio kapetan Dinama. Policija je tukla naše navijače, a navijači Crvene zvezde slobodno su divljali na stadionu. Njima nisu ništa napravili - rekao je Zvonimir Boban i prisjetio se heroja u ratu.

- Nisam hrvatski vojnik ni junak. Junaci su išli u rat, mi smo bili samo buntovnici. Htjeli smo slobodu, htjeli smo svoju državu - dodao je. 

Tog 13. svibnja 1990. godine trebala se igrati utakmica prvenstva Jugoslavije između Dinama i Crvene zvezde. Ali Delije predvođene ratnim zločincem Željkom Ražnatovićem Arkanom, ujedinjeni hrvatski navijači i milicija tog su dana bili glavni akteri. Delije su na Maksimir stigle samo s jednim ciljem - rušiti i provocirati.

- Kako će biti danas? Bit će krvavo - rekao je jedan od navijača Crvene zvezde uoči utakmice koja se nikad nije odigrala.

 Nisam bio vojnik ni junak. Junaci su išli u rat. Mi smo bili samo buntovnici, rekao je Zvone Boban

Dok su Delije počele svoj rušilački pohod na jugu, na ostalim tribinama sve to gledali su Bad Blue Boysi, Torcida, Armada i ostale navijačke skupine. No nisu mogli dugo trpjeti. Nakon što su provalili na travnjak, krenuli su prema jugu zaštiti navijače koji su napadnuti od strane Delija. Milicija je reagirala i počela pendrečiti isključivo hrvatske navijače. Na to je reagirao Zvone Boban i ušao u povijest.

"Hrabri" navijači Zvezde nisu očekivali žestoki odgovor udruženih hrvatskih navijača pa su, vidjevši kako se navijači probijaju kroz kordon milicije i približavaju se jugu, stisnuli na vrhu tribine čekajući da ih milicija izvede na sigurno.

Refik Ahmetović: Nagovarali su me da pucam na Bobana

Policajac Refik Ahmetović nije trebao ni raditi 13. svibnja 1990. godine jer je imao slobodan dan. Njega je Zvonimir Boban udario nogom i ušao u povijest. 

- Mogao sam ga ubiti. Napao me na radnom mjestu. Kuže ga je spasio jer ga je odvukao od mene. Mi smo htjeli smiriti situaciju, a Boban je pozivao Bad Blue Boyse na teren. To je bilo režirano. Imao sam napunjen pištolj i kolege su me nagovarale da pucam, ali nisam htio. Da se utakmica nastavila, bilo bi mrtvih - ispričao je Refik za Dnevni avaz i opisao kako je to sve doživio:

- Pogledao sam prema jugu. Navijači Zvezde su se uplašili i smirili. Mi smo morali nekako zaustaviti hrvatske navijače. Ali to nije bilo slučajno. Ograda je pala kao od šale, na terenu je bilo kamenja kao iz tri šlepera. Palice su pucale od siline udaraca. Boban je htio nerede. Nisam očekivao takvu njegovu reakciju. Neki su me i nakon utakmice nagovarali da "ispeglaju" Bobana, ali ja nisam htio - dodao je Refik.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 153
VIDEO

Velika tuga uoči derbija sezone: Sergeju Jakiroviću umrla majka
POČIVALA U MIRU

Velika tuga uoči derbija sezone: Sergeju Jakiroviću umrla majka

Sergej Jakirović uoči supervažne utakmice protiv Rijeke izgubio je majku Jelenu, doznaju 24sata. Njen će sprovod biti u utorak u Metkoviću kako bi se maksimalno mogao posvetiti utakmici na Rujevici

Zlatan otkrio detalje privatnog života: Moja žena kuha i pere suđe, naša djeca nisu kao druga
SKROMNA OBITELJ

Zlatan otkrio detalje privatnog života: Moja žena kuha i pere suđe, naša djeca nisu kao druga

I kada je u pitanju odgoj sinova Maximiliana (18) i Vincenta (16), Ibrahimović ih je učinio poniznima i skromnima, nije im od početka pružao luksuz
Dinamo se oglasio nakon smrti Jakirovićeve majke: 'Stojim uz tebe i kad ne ide i kad je teško'
EMOTIVNA OBJAVA

Dinamo se oglasio nakon smrti Jakirovićeve majke: 'Stojim uz tebe i kad ne ide i kad je teško'

Treneru Dinama preminula je majka, a iz kluba su se oglasili emotivnom objavom pjesme koju često pjevaju Bad Blue Boysi i tako pružili podršku