Obavijesti

News

Komentari 81

Za hrabre Hrvate se pročulo u svijetu, spasili su brojne živote

Za hrabre Hrvate se pročulo u svijetu, spasili su brojne živote
3

Heroji u inozemstvu: Za pothvate hrabrih Hrvata pročulo se diljem svijeta. U Australiji je Ivica Glavaš spasio jedan život, a na Kosovu Željko Hrastnik četiri života

VIDEO

Jednu od deset medalja za hrabrost u Australiji je dobio Ivica Glavaš iz Melbournea.

Ivica ima hrvatske korijene, a u Australiji radi kao policajac. Ovo cijenjeno odličje, koje u Australiji na godinu dobije samo deset ljudi, zaslužio je jer je spasio život. Lani se mladić pokušao ubiti. Ivica se vozio cestom i sasvim slučajno primijetio automobil u koji je ulazila cijev koja je bila povezana s ispušnom cijevi. Odmah se zaustavio, razbio staklo na automobilu i spasio život mladom dečku. Za taj mu je pothvat The Australian Security Medal of Valour početkom mjeseca u Sydneyu dodijelio posebnu medalju za hrabrost.

Željko Hrastnik je hrvatski policajac koji je s kolegama iz Belgije, Grčke, Finske, Nizozemske i Bugarske spasio četiri života. Hrastnik, kojem je matična postaja PU sisačko-moslavačka, trenutno je na Kosovu, u sustavu mirovne operacije EU - EULEX Kosovo.

- Ne mislim da sam heroj. Učinio sam ono što bi svaki čovjek napravio. Sretan sam što sam sudjelovao u spašavanju četiri života. Glavno je da su ljudi živi, sve ostalo je manje važno - rekao je Večernjem listu hrabri policajac.

On je s kolegama 7. ožujka iz Prištine putovao na redovitu zadaću prema graničnom prijelazu Rudnica - Jarinje.

- Na magistralnoj cesti primijetili smo tragove kočenja, sitne dijelove plastike, srušenu zaštitnu ogradu, branik koji odvaja cestu od rijeke Ibar, a u vodi ugledali auto kojem je samo krov virio iz vode. Vidjeli smo i čovjeka koji se držao za granu - ispričao je Željko. Kaže da nije bilo vremena za razmišljanje niti za posebne planove za spašavanje. Sve što su učinili, učinili su spontano i u sekundi.

- Iskočili smo iz auta, potrčali do rijeke i bacili se u hladnu vodu. Najvažnije je bilo spasiti te ljude, žive ih izvući iz rijeke. Osim ovog koji se držao za granu, u vodi je bilo još troje ljudi. Sve smo spasili, ženu i tri muškarca - ispričao je Hrastnik Večernjaku.

Kaže da im nije bilo lako. Borili su se s visokim vodostajem, jakim strujama i hladnoćom. Kad su izvukli ljude iz vode, ogrnuli su se dekama, otišli na granični prijelaz, presvukli se i odradili svoju smjenu. Primili su zahvalu Misije EULEX Kosovo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 81

VIDEO

Među osumnjičenima i poznati gospodarstvenik? Uhićenja u četiri županije zbog droge...
AKCIJA POLICIJE I USKOKA

Među osumnjičenima i poznati gospodarstvenik? Uhićenja u četiri županije zbog droge...

U tijeku su uhićenja i hitne dokazne radnje na području Zagreba, Osječko-baranjske, Bjelovarsko-bilogorske i Splitsko-dalmatinske županije...

FOTO Nevrijeme poharalo sjever Hrvatske: 'Vjetar čupao stabla i krovove, to nismo još vidjeli...'
VELIKE SU ŠTETE

FOTO Nevrijeme poharalo sjever Hrvatske: 'Vjetar čupao stabla i krovove, to nismo još vidjeli...'

To je bio kao neki vrtlog promjera oko 50 metara. Već su se sve granje, crjepovi, limovi, salonitne ploče vrtjeli u krug. U našem dvorištu završio je sav crijep sa susjedova pomoćnog objekta, ispričali su nam mještani
Zbog nesreće u Dugom Selu su uhitili vozača (27): 'Skretao je kad je dijete prelazilo cestu'
DETALJI TRAGEDIJE

Zbog nesreće u Dugom Selu su uhitili vozača (27): 'Skretao je kad je dijete prelazilo cestu'

Vozač kamiona će nakon provedenog kriminalističkog istraživanja biti predan pritvorskom nadzorniku. Prijavili su ga tužiteljstvu zbog izazivanja prometne nesreće s posljedicom smrti