Postoji nekoliko vrsta srčanih bolesti, no najčešća je bolest koronarne arterije, koja može dovesti do srčanog udara. Evo koje namirnice pomažu očuvati srce jakim
Lifestyle
Komentari 1
Postoji nekoliko vrsta srčanih bolesti, no najčešća je bolest koronarne arterije, koja može dovesti do srčanog udara. Evo koje namirnice pomažu očuvati srce jakim
Promjene u načinu života, osobito promjene u prehrani, mogu pomoći u liječenju i prevenciji srčanih bolesti. Donosimo šest supernamirnica koje mogu pomoći očuvanju zdravlja srca i spriječiti kardiovaskularne bolesti.
Bobičasto voće prepuno je antioksidativnih polifenola, koji pomažu smanjiti rizik od srčanih bolesti i poboljšati zdravlje kardiovaskularnog sustava, pokazuju istraživanja.
- Borovnice, jagode, maline i drugo bobičasto voće sadrže biljne kemikalije poznate kao polifenoli. Oni mogu pomoći u zaštiti srca neutraliziranjem oksidiranog LDL-a, koji stvara plak unutar arterija - javlja Harvard Health.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
00:43
Redovita konzumacija borovnica i jagoda povezana je sa znatno manjim rizikom od srčanog udara, pokazala je studija iz 2013. objavljena u časopisu Circulation. Tijekom 18 godina istraživači su pratili prehrambene navike više od 90.000 žena. Žene koje su jele bobičasto voće nekoliko puta tjedno imale su 34% manji rizik od srčanog udara nego one koje su ga konzumirale jednom mjesečno ili rjeđe.
Zdrave masnoće, poput onih u avokadu, ključne su za zdravo srce, prema Heart Foundation.
- Unatoč visokom udjelu masti, avokado sadrži zdrave, mononezasićene masnoće - kaže Christine Rosenbloom, registrirana dijetetičarka i koautorica knjige Hrana i fitnes nakon 50. godine.
- Avokado je također bogat vlaknima, kalijem i magnezijem, što su sve nutrijenti povezani sa zdravljem srca - dodaje.
Tridesetogodišnja studija objavljena u časopisu Journal of the American Heart Association otkrila je da su osobe koje redovito konzumiraju avokado imale znatno manji rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti u usporedbi s onima koji ga rijetko jedu. Oni koji su jeli avokado najmanje dva puta tjedno imali su 21% manji rizik od koronarne bolesti srca.
Iako se čokolada obično smatra desertom, tamna je bogata hranjivim tvarima. Tamna čokolada sadrži flavanole, vrstu flavonoida koji povoljno djeluju na srce, obnavljaju stanice i mogu pomoći u snižavanju krvnog tlaka, prema Cleveland Clinic.
Redovita konzumacija kakaa ili tamne čokolade bogate flavanolima povezana je sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, koronarne bolesti srca i moždanog udara, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu Frontiers in Nutrition. Pregled iz 2017. godine pokazao je da konzumacija tamne čokolade tri puta tjedno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti za 9%.
- Istraživanja sugeriraju da konzumacija čokolade smanjuje rizik od koronarne bolesti srca, moždanog udara i dijabetesa - navodi se u pregledu studije. Umjerena konzumacija čokolade (1-6 porcija tjedno) može biti optimalna za prevenciju ovih ozbiljnih bolesti. Preporučuje se konzumirati tamnu čokoladu s najmanje 70% kakaa kako biste iskoristili njezine blagodati.
Redovita konzumacija orašastih plodova, osobito oraha, povezana je s nižim rizikom od srčanih bolesti i smrtnosti, navodi se u studiji iz 2019. godine.
- Orasi su bogat izvor omega-3 masnih kiselina, osobito alfa-linolenske kiseline te povoljno djeluju na kardiovaskularno zdravlje. Pomažu u smanjenju upala, poboljšavaju ravnotežu kolesterola, snižavaju krvni tlak i smanjuju rizik od metaboličkog sindroma i kardiovaskularnih bolesti - izjavio je dr. John Higgins, profesor kardiovaskularne medicine na McGovern Medical School pri UTHealth Houston.
Prema Klinici Mayo, orašasti plodovi mogu pomoći srcu na sljedeće načine:
U velikom, 32-godišnjem istraživanju objavljenom u časopisu Journal of the American College of Cardiology, znanstvenici su otkrili da su osobe koje su konzumirale 30 grama orašastih plodova najmanje pet puta tjedno imale 14% manji rizik od razvoja bolesti srca i 20% manji rizik od koronarne bolesti srca u usporedbi s onima koji su orašaste plodove jeli rijetko.
Rajčice su bogate kalijem, vlaknima, folatom, vitaminima C i K te likopenom — antioksidansom koji može pomoći u zaštiti od srčanih bolesti. Pregled 25 studija pokazuje da prehrana bogata rajčicama može smanjiti rizik od srčanih bolesti. Znanstvenici su otkrili da visoke razine likopena u krvi smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti za 14%.
Česta konzumacija rajčica također može pomoći u reguliranju razine kolesterola. Visoki kolesterol povećava rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Studija iz 2014. godine pokazala je da pijenje soka od rajčice četiri puta tjedno snižava LDL (tzv. "loš") kolesterol i povećava HDL (tzv. "dobar") kolesterol.
Masna riba poput lososa, skuše, sardina i pastrve bogata je omega-3 masnim kiselinama, koje pomažu u snižavanju krvnog tlaka i smanjenju razine masnoća u krvi.
- Konzumacija ribe pomaže u borbi protiv bolesti srca na nekoliko načina. Omega-3 masne kiseline iz ribe štite srce od razvoja nestalnih i potencijalno smrtonosnih poremećaja srčanog ritma. Također snižavaju krvni tlak i broj otkucaja srca, poboljšavaju rad krvnih žila te, u većim dozama, snižavaju trigliceride i mogu ublažiti upalu - izvještava Harvard Health.
U 18-godišnjoj studiji objavljenoj u American Journal of Clinical Nutrition, znanstvenici su pratili prehranu više od 40.000 muškaraca. Muškarci koji su jeli jednu porciju ribe tjedno imali su 15% manji rizik od razvoja srčanih bolesti u usporedbi s onima koji su rijetko ili nikada konzumirali ribu, piše msn.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+