Lifestyle

Komentari 5

Važan za san, ali i cijelo tijelo: Izvori melatonina u prehrani

Važan za san, ali i cijelo tijelo: Izvori melatonina u prehrani

Melatonin je hormon spavanja koji tijelu signalizira da je vrijeme za odmor, ali uz to ima i jako važnu ulogu u održavanju zdravlja jer je najvažniji antioksidans za mitohondrije

Mitohondrij je stanična organela eukariotskih stanica koja služi kao izvor stanične energije i troši se s godinama pa zato mnogi stručnjaci preporučuju optimiziranje njegove funkcije nutritivnom hranom, postom, vježbanjem i dodacima prehrani.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Mitohondriji proizvode melatonin, koji smanjuje fisiju mitohondrija i povećava njihovu fuziju, čime čuva njihovu normalnu funkciju - objašnjava kardiolog dr. Steven Gundry te dodaje da prednosti melatonina nadmašuju njegovu blagodat za dobar san.

Izvori melatonina u prehrani

1. Pistacije

Pistacije imaju visok udio melatonina. Analiza koju su proveli istraživači s Državnog sveučilišta Louisiana otkrila je da pistacije sadrže oko 660 nanograma melatonina po gramu - što je znatno veći broj od drugog voća, povrća, orašastih plodova i sjemenki.

2. Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je omiljeno zbog zdravih mononezasićenih masti i vitaminskog profila, ali Gundry kaže da je njegova vrijednost još i veća zbog melatonina koji sadrži. 

Uz fitokemikalije i polifenole koji su rasprostranjeni na jelovniku mediteranske prehrane, melatonin daje još jedan zaštitni učinak.

3. Crveno vino

Crveno vino ne može se pohvaliti samo resveratrolom, ono također sadrži i melatonin. To potkrepljuje istraživanje koje pokazuje značajne količine melatonina u kožicama grožđa od kojih se proizvodi crno vino, što može pridonijeti njegovom antioksidacijskom djelovanju.

To ne znači da se morate opijati crvenim vinom da biste iskoristili te blagodati - melatonin možete konzumirati i kroz namirnice povezane s grožđem, poput soka od grožđa i octa, piše mbg.

Najčitaniji članci