Obavijesti

News

Komentari 554

Srbin ubijen, još dvojica teško ranjena u pucnjavi na Kosovu

Srbin ubijen, još dvojica teško ranjena u pucnjavi na Kosovu
17

Srbijanski predsjednik Boris Tadić zatražio je od KFOR-a i EULEX-a, ali i od Srba, da se suzdrže te da ne upotrebljavaju silu. Lakše je ozlijeđeno osam KFOR-ovaca

VIDEO

Neimenovani Albanac pucao je oko 12.30 sati na trojicu Srba u mjestu Dobruša kod Peći. Jedan muškarac (47) je od zadobivenih ozljeda ubrzo preminulo, a dvojica (45 i 45) su u teškom stanju prebačena u bolnicu u Mitrovici, potvrdio je za radio KiM glasnogovornik policije u Peći, Dževat Ibra. Policija vrši očevid i ne želi davati nikakve dodatne informacije vezane za incident.

Kako neslužbeno doznaje Blic, na Srbe je pucao Albanac koji je htio kupiti kuću od ubijenog Miška Komatine. Navodno je došao do susjeda te, nakon što mu je Miško rekao da nije zainteresiran, zavukao ruku pod kaput i izvukao pušku.

Ozlijeđeno više od 30 ljudi, jedna žena teže

Snage KFOR-a počele su četvrtak u zoru, oko 5.45 sati, uklanjati srpske barikade u Jagnjenici na sjeveru Kosova. Prije toga su morali upotrijebiti suzavac kako bi rastjerali oko 150 srpskih prosvjednika koji su ih pokušali zaustaviti. Pritom se lakše ozlijedilo osam pripadnika KFOR-a, prenosi RTS.

- Nećete nas otjerati odavde - vikali su Srbi. KFOR-ovci su preko razglasa pozvali okupljene da se raziđu jer će u suprotnom upotrijebiti silu. Reagirajući na takav apel Srbi su sjeli na put i okrenuli leđa vojnicima.

Vojnici NATO-a potom su postavili zaštitni kordon između prosvjednika i barikade u Jagnjenici te je počeli demontirati. Svojim vozilima izvlačiti su kamione koje su Srbi prije mjesec dana postavili kako bi blokirali put do graničnog prijelaza Brnjak. No, uporni Srbi počeli su dovoziti još kamiona natovarenih balvanima kako bi ojačali barikadu.

Pripadnici KFOR-a ponovno su, oko 10.40 sati, zatražili od okupljenih Srba da se raziđu i upozorili ih da će upotrijebiti silu ukoliko ne poslušaju. Nakon toga su ponovno bacili suzavac. Srbi se nisu razišli, već se još više okupljaju. Iza barikade trenutno se nalazi više stotina građana. Situacija je napeta....

Jedna žena teško je ozlijeđena nakon što je dobila udarac u glavu, najvjerojatnije štitom KFOR-ovih vojnika. Još najmanje 30 ljudi je zatražilo medicinsku pomoć zbog problema uzrokovanih suzavcem.

KFOR preuzeo Brnjak, no Srbi postavili nove barikade

Nešto prije 10 sati francuski pripadnici KFOR-a preuzeli su kontrolu nad barikadom na samom prijelazu Brnjak. Kako javlja radio KiM, granični prijelaz je otvoren za promet, a pripadnici KFOR-a upozoravaju novinare, koji su se okupili u velikom broju, da nije dopušteno snimanje. 

EULEX je priopćio kako su ujutro, kod prijelaza Brnjak, uhitili četvero ljudi. No, nakon pola sata su ih pustili.

Pobunjeni Srbi su oko 13.30 sati postavili novu barikadu na prijelazu Brnjak i ponovo uspostavili kontrolu na tom djelu puta koji su nakratko kontrolirali pripadnici francuskog KFOR-a, piše Press.

Barikade i u drugim mjestima

U mjestu Zupče, gdje su također srpske barikade, vojnici KFOR-a za sada nisu poduzeli nikakvu akciju kao što su to učinili u Jagnjenici. Na tamošnjim barikadama se okuplja sve veći broj Srba, a vozila KFOR-a se nalaze na oko 300 metara na najvažnijim lokacijama blizu barikada.

Srbi se okupljaju i na drugim barikadama s obje stane Jarinja, u Kosovskoj Mitrovici i u mjestu Rudare. Prema nekim procjenama ima ih oko 10.000. Sjede na cesti i pjevaju svoje domoljubne pjesme te ne reagiraju na upozorenja. Kažu da se ne boje prijetnji KFOR-a koji je poručio da će upotrijebiti silu i zahtijevaju da se konvoj vrati u bazu do postizanja sporazuma sa srpskim političkim predstavnicima na sjeveru Kosova. 

Prosvjednici: Tako se brani državni teritorij, Kosovo je Srbija

Točno u podne započeo je prosvjed Srba u Gračanici, gdje su se okupilo nekoliko tisuća ljudi. Krenuli su u prosvjednu šetnju, a na čelu kolone istaknuli su transparente "Kosovo je srce Srbije". Potpredsjednik Zajednice srpskih općina i naselja Kosova i Metohije, Marko Jakšić izjavio je kako bi borba Srba na sjeveru Kosova trebala svima poslužiti kao primjer kako se brani državni teritorij.

Tadić: Suzdržite se od upotrebe sile

Srbijanski predsjednik Boris Tadić zatražio je od KFOR-a i EULEX-a, ali i od kosovskih Srba da se suzdrže te da ne upotrebljavaju silu, nakon što su tijekom noći stigla dva konvoja međunarodnih snaga. 

- Zahtijevam od KFOR-a i EULEX-a da se suzdrže od upotrebe sile, a od lokalnih čelnika da donose odluke koje se tiču isključivo vitalnih interesa građana, a ne interesa njihovih stranačkih čelnika koji ovo pitanje instrumentaliziraju u dnevnopolitičke svrhe - rekao je Tadić, prenosi portal Vesti online. Istaknuo je kako građani pod svaku cijenu moraju izbjeći upotrebu sile te kako je potrebno osigurati nesmetanu opskrbu međunarodnih snaga na Kosovu.

Akcija KFOR-a pod okriljem noći

Jake snage KFOR-a počele su se grupirati u svojim bazama oko ponoći, nakon čega su dva konvoja krenula prema prijelazu Brnjak i barikadama. Jedan konvoj od više desetina vozila, među kojima su bili oklopni transporteri, kamioni i bageri, stigao je u Kosovsku Mitrovicu i zadržao se kod mjesta Zupče. Drugi konvoj se pozicionirao u selu Vinarce, na putu prema Jagnjenici gdje su također srpske barikade. Lokalni Srbi počeli su se oko 2 sata ujutro okupljati na barikadama.

KFOR u utorak dao rok za uklanjanje barikada

Predstavnici Srba u srijedu nisu postigli dogovor s međunarodnim snagama KFOR-a na Kosovu o uklanjanju barikada s cesta koje vode do graničnih prijelaza prema Srbiji. KFOR je objavio da će sam mirnim putem ukloniti barikade, ako to lokalni mještani ne naprave sami.

Podsjetimo, nemiri na Kosovu izbili su 16. rujna, nakon što je kosovska vlada započela razmještati carinike i policijske službenike na granične prijelaze Jarinje i Brnjak. Srbi su se pobunili jer ne žele dopustiti da kosovske vlasti kontroliraju te granične prijelaze. Granice su blokirali barikadama prisilivši KFOR da za opskrbu svojih pripadnika koristi helikoptere. Kao posljednji rok lokalnim Srbima za uklanjanje barikada sa cesta KFOR je u utorak odredio srijedu navečer.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 554
VIDEO

Tajne, bogatstvo i prokletstvo dinastije Tuđmanovih: Daleku rođakinju su spalili kao vješticu
102 GODINE OD ROĐENJA FRANJE

Tajne, bogatstvo i prokletstvo dinastije Tuđmanovih: Daleku rođakinju su spalili kao vješticu

Plus+ Franjo Tuđman rodio se 14. svibnja 1922. u Velikom Trgovišću. U povijest je ušao kao prvi hrvatski predsjednik, no obiteljsko stablo mu je isprepleteno tragedijama, usponima i padovima...

Doktor koji je spasio bebu iz smeća za 24sata: 'Bila je u krpi, 15 minuta ju je dijelilo od smrti'
DETALJI DRAME U ZAPREŠIĆU

Doktor koji je spasio bebu iz smeća za 24sata: 'Bila je u krpi, 15 minuta ju je dijelilo od smrti'

Procijenili smo da je rođeno prije maksimalno 30 minuta, da je prošlo još 15 minuta, ne bi preživjelo. Novorođenče nije bilo umotano u deku nego neku maramu, koja je bila poput one krpe za poliranje auta - otkriva za 24sata dr. Borna Pribanić.
Apokaliptične scene sa sjevera Ukrajine: 'Ovo bi mogla postati masovna grobnica. Rusi  su tu...'
VOVČANSK POD TEŠKIM NAPADOM

Apokaliptične scene sa sjevera Ukrajine: 'Ovo bi mogla postati masovna grobnica. Rusi su tu...'

Napreduju po gradu i ulaze ljudima u kuće. Ovo je samo prvi val, testiraju našu obranu, kažu ukrajinski branitelji Vovčanska...