Obavijesti

Tech

Komentari 47

3, 2, 1 i poletjela je! Indija je lansirala svoju letjelicu na Mars

3, 2, 1 i poletjela je! Indija je lansirala svoju letjelicu na Mars
3

Put od 780 milijuna kilometara prema Marsu letjelica je započela u utorak u 9.05 sati. Indija želi postati četvrta zemlja čija će letjelica stići u orbitu Crvenog planeta

VIDEO

Moramo puno toga naučiti o svemiru, Sunčevom sustavu i to je potraga čovječanstva od samog početka, kazao je uoči lansiranja šef indijske Svemirske istraživačke organizacije, Koppillil Radhakrishnan.

Indijska svemirska sonda poletjela je u utorak oko 9 sati iz Satish Dawana prema orbiti Marsa. Letjelica Mangalyaan ili Mars Orbiter Mission sa sobom nosi letjelicu tešku 1,35 tone, a do Crvenog planeta će joj trebati 300 dana, prenosi CNN.

Indijci 74 milijuna dolara vrijednu misiju  vide kao "tehnološku demonstraciju" da su sposobni dosegnuti Mars i provesti istraživanja i pokuse na plinovima u orbiti.

- Ova misija Indiju čini konkurentnom u pogledu međunarodnih istraživanja svemira što nije nimalo trivijalno - kazao je Andrew Coates iz britanskog svemirskog znanstvenog laboratorija Mullard.

No ne slažu se svi da je ova misija potrebna.

- Koliko god da se divim misiji kao znanstvenom postignuću, toliko ne razumijem i zašto se toliko žurilo. Bilo bi bolje da su taj novac, talent i strast usmjerili na javno zdravstvo ili razvoj solarne energije - kazao je Jean Dreze iz ekonomske škole u Delhiju.

Projekt je kritizirao i bivši šef Indijske svemirske istraživačke agencije, Madhavan Nair. Kazao je da je cijela stvar napravljena površno, preskupo i da je loše zamišljeno.

- To je trebalo napraviti kako spada, sa svim instrumentima i uz pravilnu orbitu - kazao je Nair i dodao da je eliptična orbita s kojom bi letjelica trebala ući u Marsovu orbitu "kriva orbita za jasno proučavanje planeta".

Misiju je odobrio indijski premijer još 2012. godine, a odbrojavanje do polijetanja započelo je još u nedjelju.

>>> Put na 'Mars:' Traže volontere koji se žele smrzavati u Kanadi

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 47
VIDEO

Test Mercedes EQE SUV: Jedan od najimpresivnijih svoje vrste
VELIKI SUV NA STRUJU

Test Mercedes EQE SUV: Jedan od najimpresivnijih svoje vrste

EQE SUV je odličan automobil, i u njegovoj vožnji smo izuzetno uživali. No ipak, teško se oteti dojmu da bismo se unatoč svoj snazi, udobnosti i tišini još bolje osjećali u običnom GLE

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta
Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...