Obavijesti

Tech

Komentari 38

5 znakova da su vam društvene mreže previše važne u životu

 5 znakova da su vam društvene mreže previše važne u životu
1

Ako ne možete otići u restoran, a da fotografiju jela ne podijelite na društvenim mrežama ili vas virtualni prijatelji viđaju više od stvarnih - čitajte dalje

Tehnologija se uvukla u sve pore današnjeg društva i obnaša važnu ulogu u svakodnevnom životu. No, u nekim slučajevima omiljena navika može postati štetna. Liječnik i književnik Alex Soojung-Kim Pang je i sam zaljubljenik u gadgete, nove tehnologije i društvene mreže. U svom najnovijem radu opisao je neke od simptoma koji ukazuju da bi vam možda ipak dobro došlo malo odmora od omiljenih sadržaja.

1. Kuhate zbog Instagrama

Svi ponekad negdje naletimo na recept koji nam izazove zazubice. No, ako ste potrošili cijeli dan da biste skuhali nešto ekstravagantno, a na kraju ste više truda uložili u prezentaciju tog pothvata na društvenim mrežama nego na uživanje u jelu, vrijeme je da se zamislite.

2. Ne možete  nalakirati nokte a da ne 'tvitate' o tome

Svi znamo barem jednu osobu koja nas u stvarnom vremenu obavještava o svakom, pa i najmanjem događaju u svom životu. Smišljanje duhovitog 'tvita' kojim ćete opisati što vam se trenutno događa u trenutku dok vam se to događa najbolji je znak da vaš virtualni život previše utječe na vaš stvarni život. 

3. Trošite previše vremena na praćenje virtualnih prijatelja

Dok su društvene mreže odličan alat za praćenje bitnih događaja u životima dragih nam osoba koje ne vidimo svaki dan, pretjerano praćenje svakog detalja objavljenog na Facebooku oduzet će nam vrijeme koje bismo mogli provesti s nekom od tih osoba. Poseban povod za zabrinutost je ako smo upućeniji u život neke osobe koju imamo na listi prijatelja, a nikad nismo upoznali uživo, nego u život neke osobe s kojom provodimo dan.

4. Svi žive bolje od vas, čini se

Velik broj ljudi koje pratimo na našim društvenim mrežama podrazumijeva i velik broj raznih događaja. Vjenčanja, promocije, tulumi, zaruke, luda putovanja gotovo su svakodnevna pojava i kod mnogih mogu izazvati osjećaje ljubomore i kompleks manje vrijednosti, bili toga svjesni ili ne. Ako vam praćenje života vaših poznanika priječi da budete zadovoljni vlastitim životom, pravi je trenutak da počnete trošiti manje vremena na praćenje, a više na aktivnosti koje vas usrećuju.

5. Nervozni ste kad ste dulje odvojeni od virtualnih aktivnosti

Provjeravate li Facebook na svakom semaforu? Tvitate li čim otvorite oči? Dogodi li vam se da zaspite s mobitelom u ruci? Što više vremena provodite na društvenim mrežama to ćete više zanimljivih događaja u svojoj okolini propustiti, a imat ćete i manje tema za razgovor sa svojim prijateljima. - kaže Pang.