Tech

Komentari 143

A gdje se mi nalazimo? Ovo je prezime najčešće na svijetu

A gdje se mi nalazimo? Ovo je prezime najčešće na svijetu

Logično, najčešće prezime na svijetu dolazi iz najmnogoljudnije zemlje, a Kina dominira i u Top 10 svjetskih prezimena. Ove stranice otkrit će vam na kojem se mjestu nalazi vaše prezime

Ako ste znatiželjni istražiti više informacija o svom prezimenu ili koja su najraširenija prezimena u svijetu sada imate novi alat na raspolaganju. 

Stranica Forebears skuplja genološke podatke iz brojnih povijesnih knjiga iz cijelog niza zemalja, a zatim prikupljene podatke svrstava po mapi svijeta. 

Tako možete otkriti da je najčešće prezime na svijetu - Wang, ima ih preko 76 milijuna! Nećete se iznenaditi informacijom da se najviše Wangova nalazi u Kini. Zapravo od 10 najčešćih prezimena u svijetu čak ih je sedam iz Kine, a preostala tri su iz druge najmnogoljudnije zemlje na svijetu - Indije. 

Popularno prezime u zemljama engleskog govornog područja je Smith, a ukupno u svijetu ima pobrojano nešto više od 4 milijuna Smithovih. No, to je tek 117. najčešće prezime u svijetu. Prevedeno na hrvatski jezik Smithovi bi bili Kovači - odnosno potomci kovača, radnika koji su obrađivali metal. 

Najčešća prezimena u svijetu su:

Moguće je izvaditi i podatke za Hrvatsku. Najčešće prezime je Horvat (preko 25.000 osoba nosi ovo prepoznatljivo hrvatsko prezime). Horvat je najčešće prezime i po stranici Croatian Genealogy.  

No, ove dvije stranice se ponešto razlikuju po brojnosti ostalih popularnih prezimena u Hrvatskoj. 

Prema stranici Forebears ovo je 10 najčešćih prezimena u Hrvatskoj: 

Ta stranica sažima doista impresivnu listu izvora za ove popise jer uključuje i stare crkvene knjige još od 16. stoljeća do 90-ih godina prošlog stoljeća. No, tu su uključena i imena s nadgrobnih spomenika od 1200. godine do danas (barem onih do kojih se transkripata i fotografija moglo doći), plemenske linije hrvatskog plemstva i mnoge druge. 

Također, u tražilicu možete ukucati i svoje prezime te vidjeti koliko je vaše prezime zastupljeno u Hrvatskoj, ali i u drugim državama svijeta, kao i slične izvedenice vašeg prezimena jer su neka prezimena doživjela i malo drugačije oblike kada bi se netko odselio.