Obavijesti

Tech

Komentari 1

A1 Hrvatska na MWC-u dobio Opensignal priznanje za najbolju fiksnu mrežu u državi

A1 Hrvatska na MWC-u dobio Opensignal priznanje za najbolju fiksnu  mrežu u državi

Analiza fiksnog interneta u Hrvatskoj obuhvatila je korisničko iskustvo na svim fiksnim tehnologijama: optički i kabelski pristup, xDSL te kućni Internet preko mobilne 4G i 5G mreže.

VIDEO

A1 Hrvatska izvijestio je u petak kako je Opensignal potvrdio da je njihova fiksna mreža najbolja u Hrvatskoj u četiri ključna pokazatelja korisničkog iskustva. To su pouzdanost odnosno stabilnost, brzina preuzimanja i maksimalna brzina preuzimanja podataka te brzina slanja podataka.

Opensignal globalni je lider u neovisnim mjerenjima i analizi mrežnog iskustva i tržišnih performansi konvergentnih, mobilnih i fiksnih operatora. Prva njihova analiza fiksnog interneta u Hrvatskoj obuhvatila je korisničko iskustvo na svim fiksnim tehnologijama: optički i kabelski pristup, xDSL te kućni Internet preko mobilne 4G i 5G mreže.

U sve četiri kategorije A1 fiksna mreža pokazala je najbolje rezultate, navode iz kompanije.

U izvještaju se navodi da su ostvarene prosječne brzine preuzimanja podataka na A1 fiksnoj mreži, 2.7 puta veće od onih u HT mreži te 4.8 puta iznad Telemachovih.

Što se tiče prosječne brzine slanja podataka, i tu je, navode, A1 fiksna mreža ostvarila najbolji rezultat sa značajnom razlikom u odnosu na konkurenciju. Također, u A1 mreži izmjerena je najveća vršna brzina preuzimanja. Kao ključan faktor za tako dobre rezultate istaknuta je A1 kabelska mreža.

Za korisničko iskustvo najbitnija je pouzdanost, odnosno stabilnost mreže koju Opensignal interpretira kao postotak korisnika koji su zadovoljili kriterije za gledanje HD videa, grupne video pozive i online igranje.

Ističu da se A1 fiksna mreža pokazala najstabilnijom temeljem nagrade za dosljednu kvalitetu.

Vladimir Skender, glavni direktor za mrežu A1 Hrvatska preuzeo je u Barceloni nagradu za najbolje rezultate u Opensignal mjerenju, na jednom od najutjecajnijih svjetskih sajmova telekomunikacija – Mobile World Congressu. Tom je prilikom istaknuo da je ovo rezultat višegodišnjih investicija u modernizaciju kabelske infrastrukture te izgradnju najmodernijeg optičkog pristupa.

- Prošle smo godine investirali gotovo 204 milijuna eura, najviše otkad poslujemo u Hrvatskoj. Izgradili smo 140 tisuća optičkih priključaka diljem Hrvatske i postigli 92 postotnu pokrivenost populacije 5G mrežom. Ova je nagrada potvrda da ulažemo u najbolje korisničko iskustvo, s čime nastavljamo i u ovoj godini. Na putu smo da iduće godine omogućimo gigabitni priključak u 70 posto hrvatskih kućanstva, odnosno njih čak milijun - rekao je Skender.

Dodaje kako u prilog tome ide i nedavna nagrada EU Broadband Award koju je Europska komisija dodijelila A1 Hrvatska kao predvodniku u gradnji mreže velikog kapaciteta. Naime, A1 Hrvatska je uz pomoć EU fondova izgradila optičku mrežu za 45 tisuća kućanstava na širem području Kaštela, Ivanić-Grada i Solina. A Solin je prvi hrvatski grad potpuno pokriven optičkom mrežom izgrađenom uz pomoć EU fondova, a taj je projekt prepoznala i Europska komisija.

Krajem veljače i neovisno mjerenje nperf potvrdilo je A1 kao predvodnika u performansama fiksne mreže u Hrvatskoj s najboljim ukupnim rezultatom kao i u svim kategorijama: brzini preuzimanja podataka, brzini slanja i latenciji.

Trenutačno, 800 tisuća kućanstava ima dostupan A1 gigabitni Internet, a infrastrukturna oprema koja se u okviru modernizacije postavlja u optičku mrežu već sada podržava brzine do 50 Gbps i spremna je za sve potrebe korisnika u budućnosti.

Uz to razvijaju se i primjenjuju inovacije kako bi A1 korisnici do 2030. surfali na potpuno zelenoj mreži.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Instagram opet pada globalno, velike probleme ima i Facebook
NOVI PROBLEMI ZA METU

Instagram opet pada globalno, velike probleme ima i Facebook

Probleme bilježe korisnici u SAD-u, Australiji, dijelovima Europe, među kojima je i Hrvatska. Iz Mete se još nisu oglasili, a Downdetector bilježi i probleme u radu Facebooka.

Kinezi će odgovoriti na američki zakon o TikToku: 'Ako SAD bude tvrdoglavo ustrajao na odluci...'
SMETA IM I ZAKON O TAJVANU

Kinezi će odgovoriti na američki zakon o TikToku: 'Ako SAD bude tvrdoglavo ustrajao na odluci...'

Biden je potpisao i odvojeni prijedlog zakona povezan s tim paketom koji zabranjuje TikTok u SAD-u ako ga njegov kineski vlasnik ByteDance ne proda u roku od godinu dana...
U A1 nude naprednu zaštitu od kibernetičkih napada koju pokreće umjetna inteligencija
ENDPOINT PROTECT

U A1 nude naprednu zaštitu od kibernetičkih napada koju pokreće umjetna inteligencija

Endpoint Protect nudi poslovnim korisnicima, odnosno poduzećima svih veličina, sveobuhvatno rješenje za sigurnost koje kombinira detekciju, analizu, odgovor i sprječavanje prijetnji