Obavijesti

Tech

Komentari 29

Airbus patentirao: Sat vremena od Londona do New Yorka?!

Airbus patentirao: Sat vremena od Londona do New Yorka?!
3

Avion bi trebao dosezati brzine od čak 4,5 maha, odnosno čak oko 5500 km/h, što je i više nego dvostruko od Concordea, koji je letio brzinama oko 2200 km/h

VIDEO

Kompanija Airbus upravo je patentirala projekt zrakoplova četverostruko bržeg od brzine zvuka, koji bi mogao doletjeti iz Londona do New Yorka za samo sat vremena !

U medijima je projekt već prozvan Concord 2.0 . U dokumentima za patentiranje zrakoplov je opisan kao "ultra brza letjelica i povezana metoda za kretanje u zraku".

Hoće li ovaj zrakoplov označiti prekretnicu u zračnom prijevozu?

VIDEO

Trebao bi dosezati brzine od čak 4,5 maha, odnosno čak oko 5500 km/h , što je i više nego dvostruko od Concordea, koji je letio brzinama oko 2200 km/h.

Zrakoplov bi dizajnom malo i podsjećao na Concorde, barem prema velikom spojenom trokutastom krilu, no imao bi više različitih motora, od kojih bi se svaki koristio za određenu fazu leta, odnosno uzlijetanja.

Airbus Group

Dva turbomotora pod trupom zrakoplova, te raketni motor na repu bi se koristili za uzlijetanje. Zapravo, uzlijetanje bi više nalikovalo lansiranju Space Shuttle jer bi bilo vertikalno . U zraku bi se ugasili turbo motori, a raketni motor bi podigao letjelicu i do 30.000 metara , što je mnogo više, nego visine na kojima danas lete putnički zrakoplovi. Potom bi dodatna dva turbomotora još ubrzavala brzinu do 5500 km/h.

Sjedala za putnike bi više nalikovale ležaljkama, nego današnjima sjedalima u zrakoplovima. Također, zamišljeno je da svaki putnik ima svoju kabinu, te bi imao kapacitet samo za 20 putnika .

Airbus također navodi mogućnost primjene za vojsku, a ne samo za komercijalne letove.

Airbus Group

Poznati, ali na kraju i tragični Concorde program završio je 2003. godine zbog visokih troškova održavanja, ali i nekoliko tragičnih nesreća. Zbog velike buke koju je stvarao (probijao je zvučni zid) bilo mu je zabranjeno letenje preko naseljenih teritorija.

Ako Airbus i uspije producirati ovaj ambiciozni projekt, ovi ultra brzi zrakoplovi neće tako brzo stići na tržište jer je projekt tek u početnoj fazi s konceptima i idejama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama