Obavijesti

Tech

Komentari 2

Albert Gajšak: Naša vizija je educirati djecu koja će stvarati u budućnosti zabavnu tehnologiju

Albert Gajšak: Naša vizija je educirati djecu koja će stvarati u budućnosti zabavnu tehnologiju
4

Karlovački inovator i osnivač tvrtke CircuitMess Albert Gajšak, ispričao nam je dojmove s ovogodišnjeg Shifta u Zadru te planove i ideje na kojima radi njegova tvrtka

VIDEO

Prvi puta sam na Shiftu, super je. Do sada sam svake godine promašio taj Shift, nekako zato što sam bio previše zaposlen, ali ova konferencija je među najjačim stvarima u regiji koja se organizira. Vidim da ima raznolike ekipe, preko puta mene ljudi su došli iz San Francisca u Hrvatsku na konferenciju. Obično je obrnuto, u Hrvatskoj štedimo i odemo u San Francisco. Svaka čast organizatorima za to, priča nam karlovački inovator i osnivač tvrtke CircuitMess Albert Gajšak (23). On je jedan od dvadesetak izlagača startup programa na ovogodišnjem Infobip Shiftu u Zadru.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Albert Gajšak VIDEO

Ambiciozni Albert pripremao je svoj štand sa raznim gadgetima i spravicama netom prije razgovora, a osim izlaganja bio je gost i na konferenciji.

- Pozvali su me da radim tri stvari. U ponedjeljak sam pričao na panelu vezano uz izgradnju proizvoda za financiranje, imamo štand istovremeno na ovom startup dijelu kojeg nismo ni složili do kraja, a danas sam također na pitching natjecanju koje se organizira za startup tvrtke koje se bore za slavu - priča nam Gajšak. 

- Jako su dobro to organizirali. Sviđa mi se što nisu napravili klasičan tip konferencije gdje je jednosmjeran protok informacijama. Drugim riječima, imaš ljude koji pričaju, ljude koji slušaju. Sve je puno štandova gdje se nešto događa, radionica, interakcija, networkinga i vidim da sve više konferencija ide u tom smjeru. Drago mi je da su ovdje usvojili to. Također tu su i odlični govornici, sve redom svjetske face. Fenomenalno je da možeš upoznati nekoga tu ovdje jer nikad ne znaš s kim ćeš nešto raditi u budućnosti - dodao je.

Posebno je istaknuo važnost prepoznavanja novih tehnologija koje pružaju startup tvrtke. Za to su zaslužne velike tvrtke poput Infobipa, ali i drugih u regiji.

- Kratkoročno to njima ne znači, ali dugoročno to znači razvijanje sustava. Žao mi je što prije 5 godina kada sam ja počinjao nije bila ovakva atmosfera. Vidim da stvari za startupove postaju eksponencijalno bolje, sve više ima ideja, sve više ekipe koja izmjenjuje znanje. Odlično je što ti hodaš na ovakvim konferencijama i upoznaš direktora firme i popričaš s njim - govorio je Albert dok se zadovoljno fotografirao s prolaznicima.

Osvrnuo se i na startup scenu u Hrvatskoj koja se razvija u dobrom smjeru.

Karlovački inovator rastura na Kickstarteru: U njegov Batmobil uloženo je oko 2 milijuna kuna
Karlovački inovator rastura na Kickstarteru: U njegov Batmobil uloženo je oko 2 milijuna kuna

- Mislim da smo prošli startup hype koji je bio između 2015. i 2017. u kojem su svi htjeli i morali imati startupe. Svi su htjeli biti dio kul ekipe. Danas imamo novu generaciju poduzetnika i startup osnivača koji razmišljaju na neki zreliji, pragmatičniji i logičniji način. Pristup kapitalu je puno lakši nego prije, još uvijek je teško i mi kao regija imamo dugi put ispred sebe, ali nije da je sve tako loše. Poticaja od države i EU stvarno ima, isto tako ima i angel investitora, firma koje podržavaju te fondova. Stvara se eko sustav gdje imate ljude koji su prodali velike tvrtke, ali pritom ne žele taj novac sebično trošiti na sebe. Oni žele vidjeti ljude koji kao mladi uspijevaju, slično kao što je mene Tomislav Car iz Infinuma prepoznao. On nije htio dobit, već je želio da se nešto u regiji događa - otkrio nam je Albert.

Prije nego što smo ga fotografirali, posložio je brojne spravice na kojima je CircuitMess radio. Uz to, otkrio nam je i na čemu trenutno radi.

- Napravili smo novu stvar, Wacky Robots Universe. To je jedna nova pretplata koju smo napravili za djecu. Istovremeno uz to isporučujemo Batmobile, to je projekt od prošle godine. Generalno, cijela godina je bila zeznuta po pitanju poluvodiča, nabave lanaca. Ako radite nešto što je vezano uz fizičke proizvode, bilo vam je zanimljivo. Ali uspjeli smo sve to porješavati. Uz Batmobile, radimo i nove stvari. Sve više se sada fokusiramo na dugoročno iskustvo učenja koje će biti u obliku etapa - istaknuo je.

Poseban fokus tvrtke je na na učenju i edukaciji mladih, posebno djece.

- Napravili smo robote za klince nalik na Pokemone koje će skupljati. Naša vizija je stvoriti novi inženjering, djecu koja će u budućnosti raditi zabavnu tehnologiju. Mislimo da je to jako potrebno za društvo. Danas je djeci jako teško privući pažnju ako ne napravite nešto što je zanimljivo. Pokušavamo napraviti proizvode koji će biti edukativni, ali i zabavni. Povezujemo ih sa likovima iz popularne kulture poput Batmana, povezujemo ih sa Pokemon kartama ili izmišljamo likove i radimo igre. Sve s čime ćemo im dokazati da tehnologija ne mora biti dosadna - zaključio je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama