Obavijesti

Tech

Komentari 5

Algebra i ove godine organizira besplatne probne ispite državne mature, pisat će se online

Algebra i ove godine organizira besplatne probne ispite državne mature, pisat će se online
1

Prvi testovi pišu se 31. siječnja, a uz rezultate, Algebra učenicima daje i analizu napisanih matura, te usporedbu s ostatkom generacije. Ispite sastavljaju srednjoškolski profesori

VIDEO

Privatno učilište Algebra i ove zime organizira besplatne probne državne mature za sve zainteresirane učenike. Zbog epidemioloških mjera ispiti će se ove godine provoditi online, 31. siječnja (za Hrvatski jezik A i B razine), 21. ožujka (za Matematiku A i B razine) te 12. travnja (za Engleski jezik A i B razine).

Organizatori preporučuju maturantima da sudjeluju u sva tri ispita kako bi dobili dobar i relevantan dojam o svojem znanju iz svih predmeta, ali i da se kod kuće, unatoč tome što će probni ispiti biti online, u cijelosti pridržavaju pravila koja vrijede prilikom polaganja ispita državne mature, što su uvjeti kakvi se inače simuliraju prilikom pisanja probnih ispita uživo. 

Maturanti koji žele pristupiti besplatnoj provjeri znanja trebaju se što prije prijaviti putem poveznice:

https://www.algebra.hr/drzavna-matura/kampanje/probni-ispiti-mature/

Prijavljeni maturanti na vrijeme će dobiti detaljne upute kako pristupiti pojedinim probnim ispitima. Unatoč tome što je polaganje ispita besplatno i bez ikakvih daljnjih obaveza, nije mu moguće pristupiti bez prethodne prijave.

Algebra pripremni ispiri za DM

Organizatori ističu kako će online provedba ispita omogućiti još većem broju maturanata da provjere svoja znanja (proteklih godina ove je ispite polagalo i više od 3000 učenika).

- Čak 99 posto maturanata u istraživanjima proteklih godina izjavilo je kako im je ovakvo probno polaganje ispita bilo izuzetno korisno u procesu pripreme za važan ispit državne mature. Ovogodišnje pisanje probnih ispita mature u organizaciji Algebre – inače najdugovječniji i najmasovniji projekt provjere znanja maturanata pred ispite državne mature – seli se u online okruženje, no unatoč tome maturantima će pružiti priliku da provjere svoja znanja iz obaveznih predmeta i da se usporede s vršnjacima baš kao na pravoj državnoj maturi - navodi se u pozivu Algebre učenicima.

Samo 8% maturanata priprema se za maturu od početka godine

Postignuti rezultat maturanti će vidjeti odmah po pisanju pojedinog ispita, a nakon nekoliko dana dobit će analizu rezultata i usporedbu s ostalima u generaciji. Prema anketama koje redovito provode, 39% ispitanih maturanata lani je izjavilo kako se u trenutku pisanja probnih ispita još nije počelo pripremati za maturu. Od početka školske godine priprema se 8% maturanata, od studenoga 18%, od početka drugog polugodišta 31%, a nakon prijave ispita počelo se pripremati 5% maturanata. Istraživanja gotovo svake godine pokazuju kako se maturanti početkom godine još uvijek ne osjećaju dovoljno spremnima za državnu maturu – prošle ih se godine njih 42% u trenutku pisanja probnih ispita osjećalo jedva dovoljno spremnima za polaganje ovog važnog ispita, navodi se. 

- Algebra i ove godine organizira probne ispite kako bi pomogla maturantima koji se i u ovim otežanim uvjetima trebaju pripremati za ispite državne mature. Online format pruža mogućnost testiranja i maturantima iz onih dijelova Hrvatske koji prethodnih godina zbog udaljenosti od centara gdje su se provodili probni ispiti nisu mogli sudjelovati. Svi maturanti će pisati ispite u isto vrijeme i sigurna sam da će to biti najveće testiranje maturanata u online formatu. Vjerujem da će maturanti samostalno rješavati ispite kako bi procijenili svoje znanje te dobili realni rezultat u odnosu na cijelu generaciju - izjavila je Gorana Urukalo Čorkalo, rukovoditeljica poslovnog područja za državnu maturu u Algebri.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Naši učenici iz Luxembourga donijeli broncu, 2025. olimpijci iz cijele Europe stižu u Zagreb
ŠKOLSKA NATJECANJA

Naši učenici iz Luxembourga donijeli broncu, 2025. olimpijci iz cijele Europe stižu u Zagreb

Sustav školskih natjecanja u Hrvatskoj jedan je od najboljih u cijeloj Europi, kažu nam profesori mentori. Učenici za prva mjesta osvajaju dodatne bodove kod upisa, ali i izravni upis u srednju školu ili fakultet

Osnovnu školu završava 864 učenika više, Zadar dobiva prvi prirodoslovni gimnazijski smjer
PRIJEMNI U OSAM ŠKOLA

Osnovnu školu završava 864 učenika više, Zadar dobiva prvi prirodoslovni gimnazijski smjer

Prirodoslovna škola u Splitu uvodi smjer meteorološki tehničar, a Obrtničko-tehnička škola u Slavonskom broju umjesto stolara upisivat će drvodjeljske tehničare dizajnere
Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju