Obavijesti

Tech

Komentari 6

Trump se okomio na Facebook i Amazon: 'Ja ću unijeti pravdu...'

Trump se okomio na Facebook i Amazon: 'Ja ću unijeti pravdu...'

Amazon, Facebook i Google zajedno drže 62% oglašavanja na internetu u SAD-u, pokazuju podaci tvrtke za istraživanje tržišta eMarketer, a Donaldu Trumpu toga je itekako dosta

VIDEO

Čelnici četiri najveće američke tehnološke kompanije, Facebookov Mark Zuckerberg, Amazonov Jeff Bezos, Alphabetov Sundar Pichai i Appleov Tim Cook, u srijedu na daljinu svjedoče pred Kongresom. 

Kongresnici ih ispituju ih jesu li njihove kompanije postale predominantne na tržištu. 

Svjetski mediji pišu da se vjerojatno radi o "najviše moći i bogatstva" ikada okupljenog na istome mjestu u isto vrijeme.

Jedno od pitanja koje muči kongresnike je stupanj u u kojemu tri tehnološka diva kontroliraju tržište online oglašavanja.

Amazon, Facebook i Google zajedno drže 62% oglašavanja na internetu u SAD-u, pokazuju podaci tvrtke za istraživanje tržišta eMarketer.

Čelnici internetskih divova će također će morati odgovoriti na pitanja o njihovim poslovnim praksama i kako one utječu na manje konkurente.

Predsjednik Donald Trump zaprijetio je u srijedu da će "unijeti pravdu" u glavne tehnološke kompanije kroz donošenje izvršnih uredbi. 

- Ako kongres ne unese pravdu među tehnološke divove, što se trebalo dogoditi godinama ranije, ja ću to učiniti osobno s izvršnim naredbama. U Washingtonu su godinama bile samo riječi, no ne i djela, a ljudi u našoj zemlji su siti i umorni od toga - napisao je Trump na Twitteru, društvenoj mreži koja nije prisutna na saslušanju.

Ove kompanije zajedno predstavljaju pet bilijuna dolara američke ekonomije.

Saslušanje u srijedu je prvi put da se Bezos, najbogatiji čovjek na svijetu, pojavljuje pred kongresom.

Njegovo bogatstvo je pod posebnim povećalom s obzirom na to koliko su se druge kompanije mučile s pandemijom koronavirusa.

Trump je već donosio uredbe protiv tehnoloških kompanija. Ranije ove godine potpisao je uredbu o smanjenju pravne zaštite društvenih mreža, nedugo nakon što je Twitter uz jedan njegov tvit postavio upozorenje o kršenju pravila i potrebi provjere činjenica koje je navodio.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.
8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način