Obavijesti

Tech

Komentari 2

Ne daju podatke: Policija misli da je zvučnik svjedok ubojstva

Ne daju podatke: Policija misli da je zvučnik svjedok ubojstva
1

Osumnjičenik za ubojstvo imao je u kući Amazonov pametni zvučnik, a policija se nada da je on možda nešto snimio. No, Amazon odbija dati policiji pristup svojim podacima

VIDEO

Policija u Arkansasu nada se da je Amazonov pametni zvučnik Echo snimio neke zvukove u trenutku ubojstva u studenom prošle godine, a kako bi otkrili sve detalje slučaja tražili su i te podatke, ali američki tehnološki div odbio ih je predati, prenosi Guardian.

Policija je izdala nalog Amazonu da predaju snimke i druge podatke iz uređaja Jamesa Andrea Batesa koji je optužen za ubojstvo muškarca koji je pronađen mrtav u jacuzziju u njegovoj kući. No, Amazon je u dva navrata odbio predati informacije s uređaja iako su dali podatke o Batesovu računu i kupovinama. 

Echo je uređaj koji ima stalno aktivne mikrofone kako bi mogao reagirati na glasovne naredbe, no velika većina snimki čuva se samo na nekoliko sekundi kako bi se utvrdilo je li korisnik izgovorio zadanu riječ za aktivaciju (obično se radi o riječi Alexa). Tek kad prepozna tu riječ, aktiviraju se svi mikrofoni i počinje se slati audio zapis Amazonu. 

Način rada uređaja limitirao bi njegovu korist u istrazi zločina, ali uređaj se nekad aktivira i na slične riječi koje prepozna kao Alexa. Policija se nada da je i u trenutku ubojstva uređaj možda pokupio neki takav zvuk koji bi im pomogao u istrazi ili vremena kad su snimljeni zvukovi. Amazon naime sve snimke sprema na svojim serverima kako bi poboljšali glasovne usluge.

No, Echo je puno više od zvučnika i preko njega možemo upravljati rasvjetom i drugim senzorima i pametnim kućanskim uređajima. A upravo preko pametnog vodomjera policija je zabilježila veliku potrošnju vode između 1 i 3 sata ujutro u noći ubojstva. Tužitelji vjeruju da je 530 litara vode, koliko je tada potrošeno, iskorišteno kako bi se isprala krv s terase. Batesovi odvjetnici osporavaju točnost tih podataka, a on tvrdi da nije kriv i čeka suđenje početkom sljedeće godine. CNET prenosi da je Bates imao niz pametnih sustava, među kojima su Nest termostat, Honeywell alarm, We-Mo uređaj za upravljanje rasvjetom...


Ovo je još jedan slučaj u kojem se ističe pitanje pametnih uređaja koji bilježe sve naše aktivnosti. Žena u Kanadi je 2014. koristila podatke s Fitbit narukvice u tužbi protiv poslodavca, a policija je na Floridi koristila i podatke s Fitbit narukvice kako bi dokazali da je žena spavala u trenutku kad ju je navodno muškarac napao. Na kraju su nju optužili za podnošenje lažne prijave. Jedan od najpoznatijih slučajeva je i Appleovo odbijanje probijanja vlastite zaštite na telefonu jednog od napadača iz San Bernardina. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.
8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način