Obavijesti

Tech

Komentari 0

Analitičari raskopali Huaweijev novi mobitel: Uspjeli su zaobići zabranu i ostvarili veliki pomak

Analitičari raskopali Huaweijev novi mobitel:  Uspjeli su zaobići zabranu i ostvarili veliki pomak

Procesor ugrađen u novi Huaweijev mobitel Mate 60 Pro je Kirin 9000s čip koji je SMIC proizveo u Kini, pokazao je test kanadske istraživačke tvrtke TechInsights

VIDEO

Huawei Technologies i kineski proizvođač čipova Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC) proizveli su 7-nanometarski procesor i ugradili ga u novi model mobitela, otkrivši značajan pomak u razvoju čipova, utvrdili su analitičari.

Procesor je ugrađen u novi Huaweijev mobitel Mate 60 Pro, a pokreće ga novi Kirin 9000s čip koji je SMIC proizveo u Kini, pokazao je test kanadske istraživačke tvrtke TechInsights.

Huawei je Mate 60 pro pustio u prodaju prošli tjedan, uz specifikacije koje ističu mogućnost satelitskih poziva. Informacije o snazi ugrađenog čipseta nisu navedene.

Huawei potiho izbacio Mate 60 Pro s velikim iznenađenjem: Ima satelitske pozive, ali i 5G?!
Huawei potiho izbacio Mate 60 Pro s velikim iznenađenjem: Ima satelitske pozive, ali i 5G?!

Procesor koristi SMIC-ovu najsofticiraniju 7-nanometarsku tehnologiju i navodi na zaključak da pokušaji kineske vlade da izgradi domaći ekosustav čipova donose rezultate, istaknuli su u TechInsightsu.

Rezultate testa prvi je objavio Bloomberg News. Huawei i SMIC nisu odmah odgovorili na Reutersov upit da ih komentiraju.

Kupci telefona u Kini objavljuju video zapise i dijele na društvenim mrežama rezultate testove brzine koji upućuju na zaključak da je prijenos podataka Mate 60 Pro brži nego kod vrhunskih 5G telefona, napominje Reuters.

'Oblak' u Saudijskoj Arabiji

Kineski tehnološki div odvojeno je početkom tjedna u glavnom gradu Saudijske Arabije Rijadu otvorio podatkovni centar u oblaku koji će mu omogućiti da proširi ponudu online usluga na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi.

Podatkovni centar u oblaku u Rijadu, Huaweijev trideseti u svijetu, podržavat će usluge saudijske vlade usluge i omogućiti aplikacije bazirane na umjetnoj inteligenciji i jezične modele na arapskom, rekao je Huaweijev predstavnik na brifingu.

"Uspostava Huaweijevog oblaka ne služi samo nama, već će istodobno biti most koji će u Saudijsku Arabiju dovesti i druge kineske tvrtke", rekao je regionalni predsjednik tvrtke Steven Yi.

Huawei u Portugalu podnio tužbu zbog zabrane opreme: 'Odluka je štetna za tvrtku'
Huawei u Portugalu podnio tužbu zbog zabrane opreme: 'Odluka je štetna za tvrtku'

Saudijska Arabija upozorila je da od iduće godine više neće potpisivati ugovore sa stranim tvrtkama koje nemaju regionalno sjedište u kraljevstvu, navodi Reuters.

Huawei je u prvom tromjesečju zauzimao peto mjesto na globalnom tržištu usluga u oblaku, s tržišnim udjelom od 2,4 posto, prema istraživačkoj konzultantskoj kući Canalys.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode