Obavijesti

Tech

Komentari 32

Android One je Googleov novi telefon koji stoji samo 620 kn

Android One je Googleov novi telefon koji stoji samo 620 kn
2

Naš cilj bio je napraviti telefone visoke kvalitete i pristupačne cijene, s pristupom internetu, rekao je Sundar Pichai iz Googlea. Telefone prvo lansiraju u Indiji

VIDEO

Google je u ponedjeljak prve telefone koji će raditi na Android One platformi, koja bi trebala snažno pogurati pristupačne pametne telefone u zemljama u razvoju. Svoj projekt su lansirali u Indiji i to u suradnji s tri kompanije koje će prodavati uređaje s ekranima dijagonale 4,5 inča, 1 GB RAM-a te kamerama od 2 i 5 megapiksela. Pogonit će ih MediaTekov četverojezgreni procesor na 1,3 GHz, a tu su i Dual SIM podrška, proširivost memorije microSD karticama i FM radio.

Ovakvi uređaji predstavljaju minimalni set tehničkih karakteristika, koje je odredio Google koji je i dao dio komponenti, kako bi troškovi proizvodnje bili niski, a uređaji mogli pokretati najnoviji Android L.

Android One uređaji će imati podršku za više jezika i lokalnih novinskih izdanja u Googleovu kiosku, a planira se i posebna verzija YouTubea. Njome će korisnici u Indiji moći skinuti klipove i gledati ih na uređajima, bez potrebe za nabijanjem dodatnog podatkovnog prometa za svako gledanje. Cijena ovakvog uređaja trebala bi biti oko 105 dolara (620 kuna) , piše BBC .

Nude i besplatni promet

Naravno, pametnih telefona po ovoj cijeni već ima na tržištu, pa i kod nas, ali ovdje se radi o Googleovu planu da ostavi svoj trag i na korisničko iskustvo. Tako će uređaji imati gotovo tvornički Android, a dobit će i najnovije nadogradnje od Googlea. U suradnji s operaterom Airtelom nudit će softverske nadogradnje tijekom prvih šest mjeseci, ali daju i dodatnih 200 MB prometa koje neće naplaćivati.

I HTC, Alcatel, Lenovo će se uključiti

Google u svojoj objavi navodi da će nakon Indije, ovaj program proširiti na Indoneziju, Filipine i južnu Aziju do kraja godine, uz nove zemlje u 2015. U projekt su se sada uključili indijske kompanije Micromax, Karbonn, Spice i MediaTek kao proizvođač čipova.

Acer, Alcatel Onetouch , ASUS, HTC, Intex , Lava, Lenovo, Panasonic, Xolo i Qualcomm također će sudjelovati u programu, osobito zbog želje da se uključe u veliki dio novog tržišnog kolača. To znači i niz novih jeftinih telefona različitih dijagonala i performansi, ali po Googleovim pravilima.

VIDEO
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Isprobali smo 360 Botslab Kids Watch E3 pametni sat za djecu
UVIJEK ONLINE

Isprobali smo 360 Botslab Kids Watch E3 pametni sat za djecu

Pametni sat za djecu E3 dolazi s jednostavnim sučeljem koje će djeca lako svladati, roditelji preko mobilne veze mogu pratiti lokaciju i kontaktirati mališane, a sat ima i kameru

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta