Obavijesti

Tech

Komentari 16

Aplikacija za uljepšavanje hit u Sj. Koreji, Kim nema prigovora

Aplikacija za uljepšavanje hit u Sj. Koreji, Kim nema prigovora
1

Iako ovakve aplikacije u svijetu nisu nikakva novost, ovo je prvi put da su vlasti najzatvorenije svijeta dopustile njihovo korištenje. "Proljetni miris" razvili su sjevernokorejski developeri...

VIDEO

Moderne frizure, odjeća u trendu i šminka ni ženama u Sjevernoj Koreji više nisu nepoznanica, a dokazuje to i nova mobilna aplikacija Pomhyanggi 1.0 (Proljetni miris). Ona korisnicima pomaže da postave svoju fotografiju i onda virtualno isprobavaju razne tehnike šminkanja te odluče koja im najbolje odgovara. 

Iako ovakve aplikacije u svijetu nisu nikakva novost, ovo je prvi put da su vlasti najzatvorenije svijeta dopustile njihovo korištenje. "Proljetni miris" razvili su sjevernokorejski developeri, a žene su njime oduševljene, javlja BBC.

Poludjele za šminkom i kremama

Zbog toga ne čudi ni informacija južnokorejskog Daily NK koji tvrdi da u Sjevernoj Koreji raste interes za šminkom i proizvodima za njegu kože. Potiču to likovi iz južnokorejskih sapunica koje se sve više krijumčare u zemlju. 

Sjeverna Koreja ima mobilnu mrežu Koryolink. Pozivi izvan granica nisu mogući, a iako internet funkcionira, ljudima su dostupne samo domaće web stranice i aplikacije. U zemlji se razvija pregršt aplikacija od kojih su mnoge kopija onih već dostupnih u ostatku svijeta.

Mobitele ne koristi ni 20 posto populacije

Mobilne telefone i tablete i zemlji pokreće prilagođena verzija Androida. Procjenjuje se da pametne uređaje koristi oko 3,5 milijuna ljudi što nije ni 20 posto ukupne populacije.

Iako nešto elektronike proizvode i sami, New York Times piše da Sjeverna Koreja uvozi mobitele i druge slične uređaje iz Kine. Koriste "rupu u sankcijama" jer imaju zabranu uvoza luksuzne robe, ali zemlje koje izvoze moraju definirati što spada pod luksuz. Kina mobitele i potrošačku elektroniku, na sreću režima u Pyongyangu, tako ne tretira. 
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Volkswagen predstavio novu generaciju omiljenog kampera
SVJETSKA PREMIJERA

Volkswagen predstavio novu generaciju omiljenog kampera

U Berlinu smo prisustvovali svjetskoj premijeri nove generacije jednog zaista posebnog i neobičnog Volkswagen automobila

Umjetna inteligencija AlphaFold 3 predviđa strukturu molekula
NOVI MODEL

Umjetna inteligencija AlphaFold 3 predviđa strukturu molekula

Google DeepMind najavio je novu vrstu modela umjetne inteligencije za medicinska istraživanja koji može predvidjeti strukturu i interakcije svih živih molekula
Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić