Obavijesti

Tech

Komentari 4

Aplikacije na mobitelima otkrit će gdje nam novac najviše curi

Aplikacije na mobitelima otkrit će gdje nam novac najviše curi
1

Za početnike imaju aplikacije koje su malo bolja verzija papira i olovke, za napredne imaju one koje planiraju trošak

VIDEO

Kamo ode sav taj novac, gotovo nema čovjeka koji se to na kraju mjeseca ne pita. Kako bismo odgovorili na to pitanje, na tjedan dana isprobali smo nekoliko aplikacija koje služe za praćenje troškova i prihoda, provjerili smo jesu li one korisne ili su samo dodatna gnjavaža.

Zaključili smo - kad jednom počnemo upisivati u aplikaciju koliko trošimo, napokon postajemo svjesni kamo je “iscurio” novac. Za mobitele postoje mnoge aplikacije, mi smo odabrali besplatne i koje su dostupne u Hrvatskoj - FudgetWally, Wallet, YNAB.

Mnoge druge aplikacije ne rade kod nas jer se one vežu uz bankovne račune korisnika, odnosno takve aplikacije izravno preuzimaju informacije iz banke ili kartičarske kuće, te izravno prate koliko vam novca sjeda ili odlazi s računa. Ta pamet kod nas još ne radi, ali zahvaljujući Direktivi o platnim uslugama 2 (PSD-2), banke će do rujna iduće godine morati osigurati da i kod nas to profunkcionira. Bit će to svojevrsni prodor digitalnog doba u bankarstvo. Tad će mnoge aplikacije za praćenje troškova u cijelosti proraditi i kod nas jer će se na jednoj aplikaciji moći povezati baš svi računi i kartice pojedinca.

Neke aplikacije (Fudget) poboljšana su verzija običnog papira i olovke te su dobre za nezahtjevne potrošače koji samo žele pratiti koliko su novca potrošili, a koliko su zaradili. Druge su razradile sustave koji analiziraju potrošnju te prepoznaju navike i daju pretpostavku buduće potrošnje (Wallet). Kroz različite dijagrame, torte, brojčanike koji pokazuju jesmo li u crvenom ili u zelenom na računu, neke od njih razigrale su svoje verzije i podigle ih na višu razinu (Wallet). Za zaista savjesne Wally daje mogućnost umreživanja s drugim članovima kućanstva kako biste kontrolirali koliko troši cijela obitelj.

Jednostavna aplikacija, za nezahtjevne početnike

Teško može biti jednostavnija aplikacija od Fudgeta. Na početku daje kratak uvod kako aplikacija radi. Toliko je jednostavna da se svodi na to da se unesu prvo prihodi, a onda se kasnije sve svodi na jednostavno ukucavanje troškova kako se oni pojavljuju. Na početnom zaslonu aplikacija pokazuje jeste li i koliko u plusu ili ste zagazili u crveno. Tu nema potkategorija troškova. Na aplikaciji se vrte i reklame, nenametljivo u donjem dijelu ekrana mobitela. Ali treba pripaziti da ih slučajeno ne stisnete i da vas ne odvedu “nekamo”. Ovo je modernija verzija olovke i papira te je za nezahtjevne početnike.

S njim možete napraviti i grupu za obitelj te zajedno pratiti koliko trošite u mjesecu

Wally ima mnogo pokazatelja i grafikona vezanih uz vašu potrošnju, a u pozadini koristi razne algoritme kako bi vam pokazao gdje trošite previše. Prati i lokaciju, pa možete dodati mjesto na kojem trošite, a ima i oznake da možete grupirati troškove. Ako želite povezati obitelj, možete napraviti i grupu. Ima podsjetnike za račune i analizira troškove. Apikacija je za zahtjevnije i malo je kompliciranija.

Wallet je skoro kao igra, jednostavan i zabavan. Prati potrošnju u kunama, pa i lokaciju potrošnje

Pokreće se povezivanjem na Facebook ili Google te se mogu odabrati različiti jezici, ali ne i hrvatski. Za valutu može se odabrati kuna. Pregledna aplikacija s puno ponuđenih kategorija troškova kao što su prijevoz, kućanstvo, zabava i s potkategorijama - režije i najamnina, primjerice, za kućanstvo. Aplikacija Wallet nudi mnoge dijagrame kako biste dobili detaljan osjećaj koliko trošite, primjerice na kavu. Prati i lokacije trošenja, a to se može isključiti.

Dobra za planiranje potrošnje i za treniranje discipline

Za razliku od većine aplikacija, You Need a Budget (YNAB) prije svega služi za aktivno planiranje budžeta, odnosno sastavljanje troškova unaprijed. Novac koji imate možete sortirati i namijeniti za određene kategorije, poput režija, interneta, transporta… Cilj je da se držite unutar tog plana. Prva 34 dana aplikacija je besplatna, a zatim košta 84 dolara godišnje.
Aplikacija “misli” i na neplanirane troškove, kao što su nečiji rođendani te premije osiguranja. Daje prijedlog da predvidite te troškove kako vas ne bi zatekli nespremne. Također, daje mogućnost da novac iz jedne kategorije pretočite u drugu i pokrijete izvanredne troškove kako biste ostali u “zelenom” na svom računu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.
8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način