Tech

Komentari 55

Astronautkinja: Izvanzemaljci postoje, moguće je da su već tu

Astronautkinja: Izvanzemaljci postoje, moguće je da su već tu

Od sedmero Britanaca koji su bili u svemiru, Sharman je onamo otputovala prva. Provela je osam dana u svemiru te na taj način postala jedna od najmlađih osoba koje su ondje boravile

Izvanzemaljci postoje i moguće je da su već među nama na Zemlji, smatra dr. Helen Sharman, prva britanska astronautkinja. 

Ona je za časopis Observer rekla da negdje u svemiru sigurno ima života, piše BBC. "Izvanzemaljci postoje, to je sigurno", kazala je Sharman, dodavši da među milijardama zvijezda u svemiru "bez sumnje postoje brojni oblici života".

Ova pedesetšestogodišnja kemičarka zaposlena na londonskome Kings Collegeu u povijest je ušla kad je 1991. godine posjetila sovjetsku svemirsku postaju Mir.

Misli da izvanzemaljci vjerojatno nisu poput ljudi. "Moguće je da su već među nama i da ih jednostavno ne možemo vidjeti", kaže Sharman.

U intervjuu je istaknula da je frustrira to što mediji o njoj obično pišu kao o "prvoj Britanki u svemiru. Ja sam zapravo bila prva osoba iz Velike Britanije u svemiru.... jer u suprotnom bismo odmah pretpostavili da je riječ o muškarcu".

 - Kada je Tim Peake otišao u svemir, neki ljudi su me jednostavno zaboravili. Bilo bi 'normalno' da je muškarac otišao prvi, pa mogu kazati da sam sretna što sam narušila taj red - kazala je. 

Od sedmero Britanaca koji su bili u svemiru, Sharman je onamo otputovala prva. Kemičarka je kao dvadesetsedmogodišnjakinja u svemiru provela osam dana te na taj način postala jedna od najmlađih osoba koje su ondje boravile.

Zbog činjenice da je bila u svemiru osvijestila je da su u životu važni ljudi, a ne materijalne stvari.

- Ondje gore smo imali sve što nam je potrebno da bismo preživjeli, odgovarajuću temperaturu, hranu, piće, sigurnost. Uopće nisam razmišljala o fizičkim stvarima koje posjedujem na Zemlji. A kada smo prelijetali iznad određenih dijelova planeta uvijek smo razmišljali o ljudima koje volimo - zaključila je Sharman.