Obavijesti

Tech

Komentari 84

Ugledni hrvatski astronom o 'otkriću' NASA-e: To da vode ima na Mjesecu, nije neka vijest

Ugledni hrvatski astronom o 'otkriću' NASA-e: To  da vode ima na Mjesecu,  nije neka vijest

Voda na Mjesecu je neizbježna u planovima američke svemirske agencije koja želi astronaute ponovno poslati na Mjesec i tamo postaviti trajnu bazu koju bi eventualno jednom koristili kao točku na putu za Mars

VIDEO

Tresla se brda, rodio se miš. Ne znam zašto se ovo proglašava nekim novim, epohalnim otkrićem. Ovim istraživanjem su samo potvrđena prijašnja otkrića. To nije nova vijest, rekao je astronom Korado Korlević

Naime, istraživači NASA-e objavili su kako su otkrili da je Mjesec prepun rupa sa sakrivenom vodom. NASA dosad nije znala koliko bi vode moglo biti dostupno na Zemljinu satelitu, no dva rada objavljena u dnevniku Nature Astronomy pokazuju kako ima nade. Jedna studija potvrdila je prisutnost molekula vode u Mjesečevoj prašini na površini Mjeseca.

NASA otkrila: Mjesec je prepun površina sa zaleđenom vodom
NASA otkrila: Mjesec je prepun površina sa zaleđenom vodom

U isto vrijeme druga skupina je objavila da je na Mjesecu gotovo 40.000 četvornih kilometara vječnih sjena u kojima se potencijalno nalaze sakrivene zalihe vode u obliku leda. Ono što su ranije znali je da postoji neki tip kemijskog spoja koji sadržava vodik, ali nisu mogli razaznati radi li se o vodi ili hidroksilu (OH), spoju koji umjesto dva atoma vodika ima samo jedan.

Voda na Mjesecu je neizbježna u planovima američke svemirske agencije koja želi astronaute ponovno poslati na Mjesec i tamo postaviti trajnu bazu koju bi eventualno jednom koristili kao točku na putu za Mars. Te ambicije oslanjaju se na mogućnost rudarenja za vodom na Mjesecu te potom razdvajanja vode u spojeve kisika i vodika kako bi se napravilo raketno gorivo.

FILE PHOTO: A total lunar eclipse, also known as a "blood moon", is pictured from Santa Monica

S obzirom na to da je jako skupo i zahtjevno lansirati dovoljno goriva sa Zemlje kako bi astronauti stigli do Marsa, voda na Mjesecu vjerojatno će biti krucijalna u pokretanju nove ere svemirskog istraživanja.

- Kreneš raditi postaje za gorivo u svemiru i onda postaješ manje ovisan o tome da sve gorivo poneseš sa sobom sa Zemlje - rekao je Angel Abbud-Madrid, direktor Centra za svemirske resurse u Coloradu za Business Insider. Naš stručnjak smatra da je ovo više politička propaganda.

Pogledajte kako izgleda zalazak Sunca na udaljenim planetima
Pogledajte kako izgleda zalazak Sunca na udaljenim planetima

- Voda je zarobljena u staklu, a i na zemlji zna biti u stijenama. To je kemijski vezana voda, koju nije lako izvući. A nama ljudima treba enormno puno vode. Treba napomenuti da su izbori u SAD-u pa ovakva ‘otkrića’ ne iznenađuju. Osim toga, treba još razviti tehnologije za stvaranje kolonije na Mjesecu, za koju još nitko nije spreman, ali ostavljamo mogućnost budućim generacijama - zaključio je Korlević. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 84
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.
8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način