Obavijesti

Tech

Komentari 20

Auti su u 20 godina poskupjeli, ali nikada nisu bili sigurniji...

Auti su u 20 godina poskupjeli, ali nikada nisu bili sigurniji...
1

Automobili su skuplji od 23 do 59%. Plaće su nam od tada narasle 137, a inflacija iznosi 57,6%. Čak i električni podizači prozora 1998. godine bili su luksuz, a većina automobila tad nije imala ni serijski klima-uređaj

VIDEO

Iako se doimaju previše skupima, automobili su danas građanima Hrvatske realno mnogo dostupniji nego prije dvadeset godina.

Od 1998. godine do danas cijene nekih od najprodavanijih modela na našem tržištu porasle su između 23 i 59 posto. No ako uzmemo u obzir da je u istom razdoblju inflacija 57,6 posto, većina auta poskupjela je osjetno manje od prosjeka ostale robe. U istom razdoblju prosječna plaća je porasla za 137 posto, prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, s 2681 na 6352 kune.

- U tom poratnom razdoblju 1998. godine plaće su doista bile ispod 3000 kuna. Tek su 2000. počeli otvaranje Hrvatske prema drugim zemljama i gospodarski rast, a time i oporavak plaća - rekao je Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Iako su danas nominalno skuplji, automobili su od 1998. nevjerojatno napredovali. Tad su čak i električni podizači prodora bili luksuz, a većina automobila nije imala serijski klima-uređaj. I u pogledu sigurnosnih tehnologija, udobnosti, prostranosti te voznih osobina aute iz 1998. gotovo je nemoguće usporediti s današnjima.

Osnovna Honda Civic tad je imala 90 konjskih snaga, danas ima 129, a Opelova Astra je 1998. sa 65 “skočila” na 90 konjskih snaga. Sustavi automatskog kočenja, zasloni osjetljivi na dodir i slična “čuda” doimali su se poput znanstvene fantastike. I kvaliteta je jako napredovala. Krajem 90-ih pojava korozije na autu starom pet, šest godina bila je uobičajena, a danas gotovo svi imaju 10 ili 12 godina jamstva na prohrđavanje. I osnovni jamstveni uvjeti su neusporedivo bolji.

Prije 20 godina standardno jamstvo bilo je od dvije do tri godine, danas većina proizvođača nudi tri, četiri ili čak sedam godina jamstva na kompletno vozilo.

Može se zaključiti da su auti, usporedimo li ih s većinom drugih proizvoda, poskupjeli opravdano i da je to poskupljenje mnogo manje nego što je realno moglo biti.

Nastavi li se rast prodaje dosadašnjim tempom, u Hrvatskoj bi se moglo prodati 60.000 novih auta ove godine. To je još osjetno manje nego rekordne 2008. godine, kad je prodano gotovo 90.000 automobila. No tad su se automobili masovno kupovali na kredite, kojima kupci danas zbog negativnih iskustava mnogo rjeđe pribjegavaju. Rabljeni automobili iz uvoza bili su osjetno skuplji, tako da je bilo isplativije kupovati nove.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle