Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
3 komentara

Bakterije pretvorili u kiborge da proizvode energiju od Sunca

Znanstvenici s Berkeleyja pretvorili su bakterije u kiborge koji na sebi imaju malene 'solarne ćelije' i mogu pretvarati energiju puno bolje od biljaka

Foto: Pixabay
3 komentara

U potrazi za novim izvorima energije znanstvenici su pretvorili bakterije u prave kiborge tako što su ih prekrili sićušnim 'solarnim ćelijama'. Na taj način mogu biti bolje od biljaka u fotosintezi što bi moglo biti ključno u proizvodnji obnovljivih goriva od Sunca. 

Biljke fotosintezom pretvaraju CO2 u kisik, koji je ključan za život na našem planetu, no taj proces nije pretjerano učinkovit. Znanstvenici s Berkeleyja su naučili bakterije da prekriju tijela nanokristalima koji funkcioniraju kao solarni paneli i prikupljaju više energije od biljaka. Točnije, istraživanje je pokazalo oko 80 posto učinkovitosti, dok je kod biljaka ona tek dva posto. 

Takav oblik umjetne fotosinteze znanstvenici su pokušavali razviti godinama, a mogao bi biti velik korak prema razvoju učinkovitijih goriva koja proizvode obnovljivu energiju. Znanstvenici su u ovom pokusu koristili bakteriju moorella thermoacetica koja koristi CO2 i proizvodi octenu kiselinu koja se može u konačnici pretvoriti u gorivo ili plastiku. Modificiranjem i dodavanjem kadmija i cistina kojima je bakterija prekrila svoje tijelo nastao je hibridni organizam koji je uz kiselinu proizvodio vodu i svjetlost. Znanstvenici kažu da rade na razvoju otkrića koje još nije komercijalno spremno. Napominju i da mnogi rade na sličnim sustavima te da je lako moguće i da će neki startup razviti još učinkovitiji sustav, prenosi BBC.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message