Obavijesti

Tech

Komentari 12

Blaženka Divjak: Oko 80 posto učenika došlo je na nastavu

Blaženka Divjak: Oko 80 posto učenika došlo je na nastavu
3

U ponedjeljak ujutro nastava je krenula za brojne učenike razredne nastave diljem Hrvatske. Čak 80 posto učenika je krenulo u škole, iako najmanje njih u gradu Zagrebu

VIDEO

Oko 80 posto svih učenika razredne nastave je do 15 sati pristiglo na nastavu, rekla je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak u ponedjeljak na presici za medije.

POGLEDAJTE LIVE VIDEO: 

 

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak: 'Oko 80 posto učenika došlo je na nastavu'

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak: 'Oko 80 posto učenika došlo je na nastavu' Reporterka: Antonija Tušek

Posted by 24sata on Monday, May 25, 2020

 

- Najveći odaziv učenika bio je u Brodsko-posavskoj i Varaždinskoj županiji s 94 posto učenika koji su došli na nastavu, slijede Međimurska i Krapinsko-zagorska županija s preko 90 posto, a na začelju je grad Zagreb sa 61 posto učenika, rekla je ministrica Divjak i spomenula kako je Zagreb specifičan zbog situacije s potresom i oštećenjima zbog kojeg su neke škole morale biti izmještene, a time su se i učenici morali prilagoditi novim okolinama u "zamjenskim školama".

Ministrica je rekla kako su hrvatske škole danas pokazale kako mogu osigurati sigurnost za učenike i napomenula kako su s radom krenuli i frizerski saloni i restorani, ali ne u punom kapacitetu. Isto je i sa školama pa je to razlog zbog kojega su samo osnovnoškolci od 1. do 4. razreda krenuli s nastavom.

Škola na trećem u suradnji s HRT-om prikazivat će se do 5. lipnja

- Napravljene su projekcije da do petoga lipnja završava obavezno gradivo koje se pokriva Školom na trećem. Inače u školama nakon toga vremena slijedi period ponavljanja, utvrđivanja gradiva i dodatnih informacija pa je u tom kontekstu odabran peti lipanj za kraj Škole na trećem, rekla je ministrica.

Prokomentirala je i situaciju s nastavom u višim razredima osnovne i srednje škole koja se nastavlja odvijati na daljinu. 

- Zasada imamo preko tri tisuće izrađenih video-lekcija u suradnji s brojnim mentorima Škole za život i drugim učiteljima i savjetnicima te brojnim fakultetima i institutima, naglasila je ministrica i rekla kako se radi o velikom radu koji je uspješno upogonjen.

 

POGLEDAJTE VIDEO: Što muči roditelje zagrebačkih učenika

[UŽIVO] Učenici krenuli u škole, ali roditelji i dalje traže odgovore

[UŽIVO] Učenici krenuli u škole, ali roditelji i dalje traže odgovore Reporterka: Antonija Tušek

Posted by 24sata on Monday, May 25, 2020

 

Ministarstvo obrazovanja u suradnji  sa Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo još uvijek radi na novim pojednostavljenim uputama za sam proces održavanja mature dok su ostala pitanja poput datuma i gradiva određeni. Donesen je i kalendar nove akademske godine odnosno odluka o početku i završetku sljedeće školske godine 2020./2021., a prilagođena je činjenici da će se potencijalno ponovno morati održati nastava na daljinu.

Ukoliko bude nedostajalo prostora za učenike u školama, ministrica je rekla kako se u tom slučaju škole mogu konzultirati s lokalnim stožerima ima li u drugim školama ili fakultetima mjesta za održavanje nastave. Ukoliko bude potrebe za dodatnim zapošljavanjem, ravnatelji mogu na neodređeno vrijeme zaposliti učitelje. 

Kraj školske godine

U većini škola u Hrvatskoj nastava zbog štrajka koji je također zatekao hrvatsko obrazovanje ove nastavne godine završava 26. lipnja, dok drugom dijelu škola ipak završava 19. lipnja jer su neke škole nadoknađivale gradivo nastavom subotama. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...
STEM JE ZA SVE

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...

Istraživanje IDIZ-a pokazuje da su djevojke u Hrvatskoj još nesklone STEM zanimanjima. Razgovarali smo sa stručnjakinjom za AI, dr. Lanom Žajom, zašto je tako i hoće li nas umjetna inteligencija prestići

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike
RODITELJI ŠOKIRANI

Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike

Roditelji se pitaju što košta i po 60 eura za dan, u agencijama kažu - mi smo nemoćni, svi računaju punu cijenu, a cijene su od lani porasle od 10 do 15 posto