Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
25 komentara

Borba protiv benzina: Tesla sa svima dijeli vlastitu tehnologiju

Tesla se odlučio na potez otvaranja svojih tehnologija za električna vozila. Nadaju se kako će ih i drugi slijediti, što bi moglo još snažnije ubrzati razvoj vozila

Hrvoje Šimić
Foto: Hrvoje Šimić
25 komentara

Kako bi potaknuli inovacije, Tesla Motors je objavio da će svima omogućiti da koriste njihove patentirane tehnologije za električna vozila, čak i najvećim konkurentima. U postu na službenim stranicama, šef kompanije Elon Musk je napisao kako Tesla neće pokretati tužbe za kršenje patenata protiv svih koji 'u dobroj vjeri' koriste njihove tehnologije. Na to su se odlučili djelomično i zbog iznimno malog tržišta električnih automobila, koje zauzima manje od 1 posto ukupne prodaje. Musk naglašava da vjeruje kako trenutni patentni sustav često služi i kako bi se ugušile inovacije i jačale korporacije, a ne pomagalo individualnim izumiteljima. 

- Tesla Motors je pokrenut kako bi ubrzali dolazak održivog prijevoza. Ako otvorimo put za stvaranje uvjerljivih električnih vozila, a potom postavljamo mine u obliku intelektualnog vlasništva kojima zaustavljamo druge, radimo protiv našeg cilja - piše Musk. Dodaje da ostali proizvođači električnih vozila im nisu konkurencija, već su fokusirani na milijune vozila na fosilna goriva. Ovim potezom, za koji se nadaju da će ga slijediti i drugi, nadaju se da će snažno ubrzati razvoj i privlačnost takvih vozila. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message