Obavijesti

Tech

Komentari 8

Borba za milijune: Investitore su oduševili domaći startupi

Borba za milijune: Investitore su oduševili domaći startupi
34

Uz inkubator i tehnološki centar koji je najavio ministar Gordan Maras, startupi su na konferenciji mogli čuti kako je 'baš danas najbolje vrijeme za pokrenuti startup'

VIDEO

Na tehnološkoj konferenciji Geeks on a Plane u Zagrebu u srijedu se natjecalo 20 projekata iz Hrvatske i regije koji su u brzim prezentacijama imali po pet minuta da zainteresiraju američke i europske investitore. 

U tome su najuspješniji bili WhoAPI, sustav za upravljanje domenama, koji je na konferenciji dobio i poziv u SAD. Tamo će uz pomoć fonda 500Startups dobiti priliku i privući dodatne investitore za razvoj svog projekta. Drugoplasirani je bio Salespod, dok je treći Mate Rimac sa svojim superautomobilom na električni pogon.  

Imate sjajnu priliku zaje*** svaki dan i već sljedeći krenuti ispočetka, iskoristite je, kaže McClure

Projekt Geeks on a Plane nastao je kao ideja Davea McClurea i fonda 500Startups koji investira u mlade kompanije. Ova turneja Europom njima je poslužila da pronađu nove i zanimljive projekte, ali i da podijele svoja iskustva i znanja. "Geekovi" su se dvoumili između Zagreba i Varšave, no nakon što su se u kampanju za njihov dolazak na društvenim mrežama uključili Ivo Josipović te ministar Gordan Maras, odluka je pala na Hrvatsku. 

Zagreb će dobiti startup inkubator

Baš je ministar poduzetništva Gordan Maras ukrao dio slave na samom početku konferencije. Rekao je kako će se danas vidjeti da je Hrvatska neistraženo područje za visokotehnološke investicije te da će Vlada stati iza svake nove investicije.  

SAD nije propisani uvjet, odlični proizvodi mogu se stvarati svugdje u svijetu, poručili su investitori

Zajedno s Davorom Bernardićem iz zagrebačke Gradske skupštine najavio je pokretanje najvećeg startup inkubatora u ovom dijelu Europe. Planiraju još ove godine, najvjerojatnije na Zagrebačkom velesajmu, pokrenuti izgradnju znanstveno-tehnološkog centra Nikola Tesla koji bi mogli otvoriti do 2014. Zagrebački startup inkubator u početku bi mogao primiti 50 startupa koji će ovdje moći raditi, a Maras je dodao i da  žele i udvostručiti količinu novca za investicije. 

Osebujni McClure u svom uvodnom predavanju je "izvrijeđao" startupe jer im je uopće palo na pamet baviti se ovime te im naveo što sve može krenuti po zlu. No, uz brojne konkretne savjete, jedan od najbitnijih bio je da startupi upoznaju svoje korisnik i da nauče sve o njima. Naglasio je kako ne treba strahovati od neuspjeha. 

- Većina vaših korisnika ne zna da postojite, imate sjajnu priliku zaje*** svaki dan i sljedeći dan krenuti ispočetka - rekao je McClure. Naglasio je kako je upravo ovo najbolje vrijeme za pokretanje startupa, jer su cijene izrade niže no ikad, najjeftinije distribuirati sadržaj, a društvene mreže olakšavaju širenje priče o njihovom startupu. 

- Marketing i prodaja su užasno bitni, bez njih ste u gov*** - rekao je i dodao da marketing nije zlo, već ključ uspjeha i nastavka života. Užasno je bitan, kaže McClure, jer može uživo sve mjeriti i dati povratne podatke o uspjehu. To je i prednost internet startupa, kaže, jer mogu odmah vidjeti informacije o korištenju svojeg projekta.

Američki investitor bio je relativno zadovoljan svim predstavljenim projektima, a rekao je i kako su neki spremni za investiranje. Za nadati je da će se što prije to i ostvariti.

'Vjerujte u sebe i okružite se ljudima kojima vjerujete

Tema zadnjeg panela bio je jaz između Silicijske doline i regije te kako premostiti sve probleme s kojima se susreću tvrtke iz regije u svom pokušaju razvoja i prikupljanja investicija, Dave McClure je rekao kako Silicijsku dolinu ne treba postavljati na pijedestal. 

- Trebate vjerovati u sebe, lokalnu zajednicu i okružiti se ljudima kojima vjerujete - poručio je McClure mladima kako se odlični proizvodi mogu stvarati svugdje u svijetu. Kao jedan od nedostataka regije, ali i Europe, naveli su to što je ovdje teže doći do kapitala, ali i mentorstva.

U raspravi u kojoj su sudjelovali Dale Huxford, Dave McClure, Dino Ravnić, Maxim Gurvitz, Andraž Tori te Mihovil Barančić iz CRANE-a istaknuto je kako je u razvoju startupa bitno i imati funkcionalni prototip jer su investitori i kao djeca, vole se igrati i isprobavati stvari te žele vidjeti da nešto radi. Barančić je istaknuo kako će sljedeći koraci za razvoj Hrvatske mreže poslovnih anđela biti ovakve konferencije koje će dovesti investitore s novcem, ali i akcelerator za startupe. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno