Obavijesti

Tech

Komentari 1

Branson na prvi let u svemir vodi i djecu, imaju 529 prijava

Branson na prvi let u svemir vodi i djecu, imaju 529 prijava
10

Uz svemirski turizam, Branson i Virgin Galactic planiraju lansirati satelite u orbitu. Njihov sustav lansiranja za trećinu bi smanjio sadašnje troškove, kaže Branson

VIDEO

Virginov šef Richard Branson (61) u srijedu je najavio kako Virgin Galactic u prosincu sljedeće godine kreće s turističkim letovima te da će on i njegova djeca biti putnici na prvom letu.  

Na letjelici SpaceShipTwo s njim će biti sin Sam i kćer Holly, a Branson je za CNN izjavio kako će to biti definitivno jedan od najznačajnijih trenutaka njegova života.  

Za skupi izlet (200.000 dolara) dosad se prijavilo 529 ljudi, a među njima su navodno Brad Pitt i Angelina Jolie te Ashton Kutcher. Od prvog leta Jurija Gagarina 1961., u svemiru je dosad bilo 528 ljudi. Iz Virgina očekuju kako će u prve dvije godine komercijalnih letova u svemir prevesti 600 ljudi. 

Golemi zrakoplov WhiteKnightTwo podići će u atmosferu letjelicu SpaceShipTwo koja će se uz manje troškova od klasičnog lansiranja rakete podići u Zemljinu orbitu. Dvoje pilota prevozit će do šest putnika. 

Branson očekuje kako će se ovaj svemirski turizam razvijati i sljedećih desetljeća značajno spustiti cijenu letova u svemir, a on ima planove i za hotel u svemiru. 

Sateliti su mu novi biznis

Virgin Galactic će proširiti svoj svemirski biznis i na usluge lansiranja satelita. Predstavili su raketu LauncherOne koja će manje satelite slati u orbitu. Avion WhiteKnightTwo će nositi lanser do određene visine odakle će raketa puno lakše odletjeti u orbitu. Cijena lansiranja trebala bi biti niža od 10 milijuna dolara.

- Ovo možemo učiniti za trećinu cijene bilo kojeg konkurenta. Zbog toga vjerujemo  da postoji veliko tržište koje će se okrenuti od sadašnjih kompanija, ali i da ćemo stvoriti novo tržište - kaže Branson za Reuters. Tržište planiraju otvoriti za istraživače, manje kompanije, ali i obrazovne institucije.

Za ove nove usluge već se prijavilo nekoliko klijenata, uključujući tvrtku Planetary Resources koju su osnovali Googleovci Larry Page i Eric Schmidt s redateljem Jamesom Cameronom. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Volkswagen predstavio novu generaciju omiljenog kampera
SVJETSKA PREMIJERA

Volkswagen predstavio novu generaciju omiljenog kampera

U Berlinu smo prisustvovali svjetskoj premijeri nove generacije jednog zaista posebnog i neobičnog Volkswagen automobila

Umjetna inteligencija AlphaFold 3 predviđa strukturu molekula
NOVI MODEL

Umjetna inteligencija AlphaFold 3 predviđa strukturu molekula

Google DeepMind najavio je novu vrstu modela umjetne inteligencije za medicinska istraživanja koji može predvidjeti strukturu i interakcije svih živih molekula
Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić