Obavijesti

Tech

Komentari 0

Britanci će na jesen otvoriti sve škole, bez obzira na Covid-19: Kazne onima čija djeca izostaju

Britanci će na jesen otvoriti sve škole, bez obzira na Covid-19: Kazne onima čija djeca izostaju
1

Nedostatak obrazovanja opasniji je od Covid-19, smatra britansko ministarstvo obrazovanja. Ravnatelji upozoravaju: Nemate plan B, vraćate velike grupe za koje škole ne mogu osigurati higijenske uvjete

VIDEO

Povratak u škole neophodan je za edukaciju, ali i dobrobit djece. Izostanak iz škole štetan je za kognitivni i akademski razvoj djece, posebno za djecu koja žive u lošim socioekonomskim uvjetima ili imaju poteškoće. Taj utjecaj je štetan ne samo za trenutne razine školovanja i postignuća, već i dugoročnu mogućnost te djece da se u budućnosti obrazoju. Stoga svim učenicima moramo osigurati što raniji povratak u škole, navodi se u planu za jesenski povratak u škole britanskog ministarstva obrazovanja objavljenom u četvrtak.

Lošiji rezultati u obrazovanju direktno se prenose i u lošije dugoročne ekonomske rezultate zbog nekvalificiranih ili lošije kvalificiranih zaposlenika. To će imati direktan utjecaj na životni standard današnjih učenika. Osim toga, zatvaranje škola loše se odrazilo na mogućnost roditelja da rade, navodi se.

- Epidemija koronavirusa se smanjuje, a naš javnozdravstveni sustav trenutno se uspješno nosi s epidemijom. Također, danas smo svjesniji koje su mjere neophodne da se u školama osiguraju sigurniji uvjeti rada. Rizik za djecu da teže obole zbog Covid-19 je vrlo mali, a izostajanje iz škole nosi velike zdravstvene štete. Škola je vitalno mjesto gdje djeca i obitelji mogu dobiti pomoć i zaštitu javnozdravstvenih i stručnih službi - ističe se u dokumentu.

Prema planu ministarstva, u škole koje su zatvorene u ožujku vratit će se svi učenici osnovnih i srednjih škola. I dok se za učenike nižih razreda neće provoditi ni mjera manjeg broja djece u razredima, oni u srednjoj školi, predlaže se, bit će razdvojeni prema generaciji. U školama će morati poštovati opsežne epidemiološke mjere, no maske za lice se neće trebati nositi. Jednako tako, ističe se, djeca s posebnim potrebama ne smiju biti isključena iz razredne nastave, već im se treba pomoći da prate higijenske naputke.

Preporučuju se jače higijenske mjere, od čestog pranja ruku, te čestog čišćenja učionica, blagavaonica i zahoda, te provjetravanja prostorija. Svakako se ističe važnost zadržavanja "distance" i što manje međusobnih kontakata djece iz različitih razreda, ali i nastavnika. Za mlađu djecu preporučuje se organiziranje skupina koje se neće miješati, a za starije održavanje razmaka.

Kako piše Guardian, najavljene su i kazne za roditelje koji neće svoju djecu slati na nastavu.

'Želite vratiti sve u škole, ne garantiramo sigurnost'

Za sve ovo škole neće dobiti dodatna sredstva, a školske uprave moraju same prema preporukama organizirati nastavu i, naravno, osigurati plan B, ako će ipak biti nužno ponovo krenuti s nastavom od kuće. Posebno ih muči to što ministarstvo vraća svu djecu u škole, pri čemu će biti nemoguće osigurati higijenske uvjete.

- Škole će nastaviti izgledati i funkcionirati sasvim drugačije, i to do daljnjega. Ovaj plan sigurno ne predstavlja povratak u normalu, ni za učenike, ni za nastavnike. Već ovaj tjedan, s probijanjem koronavirusa u nekim školama, vidjeli smo da je kriza daleko od završetka i da ćemo se sigurno suočavati s daljnjim prekidima nastave. Potreban je plan B - poručilo je vodstvo tamošnje nacionalne organizacije ravnatelja.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Naši učenici iz Luxembourga donijeli broncu, 2025. olimpijci iz cijele Europe stižu u Zagreb
ŠKOLSKA NATJECANJA

Naši učenici iz Luxembourga donijeli broncu, 2025. olimpijci iz cijele Europe stižu u Zagreb

Sustav školskih natjecanja u Hrvatskoj jedan je od najboljih u cijeloj Europi, kažu nam profesori mentori. Učenici za prva mjesta osvajaju dodatne bodove kod upisa, ali i izravni upis u srednju školu ili fakultet

Osnovnu školu završava 864 učenika više, Zadar dobiva prvi prirodoslovni gimnazijski smjer
PRIJEMNI U OSAM ŠKOLA

Osnovnu školu završava 864 učenika više, Zadar dobiva prvi prirodoslovni gimnazijski smjer

Prirodoslovna škola u Splitu uvodi smjer meteorološki tehničar, a Obrtničko-tehnička škola u Slavonskom broju umjesto stolara upisivat će drvodjeljske tehničare dizajnere
Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju