Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
30 komentara

Brži i od aviona: Ovaj vlak za 1300 km treba tri i pol sata

Njihov najbrži maglev sada juri 431 km/h, a novi bi vlak trebao preskočiti i ogromnih 600 km/h. Za dvije godine će voziti i prve putnike koji bi mogli radije odabrati vožnju vlakom nego avionom

CHINA-SHANDONG-600 KPH MAGLEV TRAIN-PROTOTYPE (CN)
Foto: Profimedia
30 komentara

Dok se Hrvati iz Zagreba do Splita vlakom voze šest sati, Kinezi će uskoro 1300 kilometara dugom prugom od Pekinga do Šangaja moći projuriti za samo tri i pol sata. 

Takvu brzinu trebao bi postići novi maglev vlak kojim bi putovanje između dvije metropole moglo trajati sat vremena manje nego let avionom - kad se uključi i priprema za putovanje zrakom. Inače, trenutni brzi vlak u Kini na istoj ruti vozi pet i pol sati. 
Kineska željeznička kompanija CRRC prije nekoliko dana otkrila je prototip futurističkog maglev vlaka koji će uz pomoć magnetske levitacije moći ‘gađati’ i brzine od 600 km/h.

China unveils 600 kph maglev train prototype | Autor: Profimedia Foto: Profimedia

Prikazali su vagone i futurističku upravljačku kabinu, a novi vlak čekaju dvije godine testiranja te bi 2021. trebao krenuti s vožnjama i transformirati putovanje Kinom. Ding Sansan iz CRRC-a rekao je kako su tri godine istraživali materijale i razvili dovoljno čvrstu konstrukciju za ekstremno brzi prototip. Sada grade novi testni poligon za ekstremno brze maglev vlakove, a trebao bi biti gotov u drugoj polovici ove godine.

Kina je inače prvi maglev vlak uvela još 2002. godine u Šangaju, a taj vlak sa 431  km/h i dalje drži svjetski rekord za vlakove na redovnoj liniji. 

No, novi vlak neće biti prvi koji će prekoračiti brzinu od 600 km/h. Japanske željeznice su 2015. na eksperimentalnoj liniji postigle brzinu od 603 km/h,  a sada grade novu liniju na kojoj bi vlakovi trebali juriti i do 500 km/h.

Tokio i Nagoya bi se trebali ovim vlakom povezati do 2027. godine, a putovanje vlakom između tih gradova skratilo bi se za pola, piše CNN.

POGLEDAJTE Lvl8. LISTU NAJIGRANIJIH VIDEOIGARA:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message