Obavijesti

Tech

Komentari 30

Brži i od aviona: Ovaj vlak za 1300 km treba tri i pol sata

Brži i od aviona: Ovaj vlak za 1300 km treba tri i pol sata
2

Njihov najbrži maglev sada juri 431 km/h, a novi bi vlak trebao preskočiti i ogromnih 600 km/h. Za dvije godine će voziti i prve putnike koji bi mogli radije odabrati vožnju vlakom nego avionom

VIDEO

Dok se Hrvati iz Zagreba do Splita vlakom voze šest sati, Kinezi će uskoro 1300 kilometara dugom prugom od Pekinga do Šangaja moći projuriti za samo tri i pol sata. 

Takvu brzinu trebao bi postići novi maglev vlak kojim bi putovanje između dvije metropole moglo trajati sat vremena manje nego let avionom - kad se uključi i priprema za putovanje zrakom. Inače, trenutni brzi vlak u Kini na istoj ruti vozi pet i pol sati. 
Kineska željeznička kompanija CRRC prije nekoliko dana otkrila je prototip futurističkog maglev vlaka koji će uz pomoć magnetske levitacije moći ‘gađati’ i brzine od 600 km/h.

China unveils 600 kph maglev train prototype

Prikazali su vagone i futurističku upravljačku kabinu, a novi vlak čekaju dvije godine testiranja te bi 2021. trebao krenuti s vožnjama i transformirati putovanje Kinom. Ding Sansan iz CRRC-a rekao je kako su tri godine istraživali materijale i razvili dovoljno čvrstu konstrukciju za ekstremno brzi prototip. Sada grade novi testni poligon za ekstremno brze maglev vlakove, a trebao bi biti gotov u drugoj polovici ove godine.

Kina je inače prvi maglev vlak uvela još 2002. godine u Šangaju, a taj vlak sa 431  km/h i dalje drži svjetski rekord za vlakove na redovnoj liniji. 

No, novi vlak neće biti prvi koji će prekoračiti brzinu od 600 km/h. Japanske željeznice su 2015. na eksperimentalnoj liniji postigle brzinu od 603 km/h,  a sada grade novu liniju na kojoj bi vlakovi trebali juriti i do 500 km/h.

Tokio i Nagoya bi se trebali ovim vlakom povezati do 2027. godine, a putovanje vlakom između tih gradova skratilo bi se za pola, piše CNN.

POGLEDAJTE Lvl8. LISTU NAJIGRANIJIH VIDEOIGARA:

Pokretanje videa...

Lista top 8 najigranijih videoigara 04:56
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno