Obavijesti

Tech

Komentari 52

Brzina će mu biti 1500 km/h: Avion će probijati - zvučni zid!

Brzina će mu biti 1500 km/h: Avion će probijati - zvučni zid!
2

Ugovor je vrijedan 247,5 milijuna dolara, a probni let zrakoplova najavljen je za 2021. godinu. Pri probijanju zvučnog zida neće proizvoditi zvučni udar već zvuk nalik zatvaranju vrata automobila

VIDEO

Američka svemirska agencija NASA angažirala je Lockheed Martin za projektiranje, izgradnju i testiranje aviona koji će letjeti brže od zvuka i probijati zvučni zid uz vrlo nisku razinu buke, naveli su dužnosnici.

Ugovor je vrijedan 247,5 milijuna dolara, a probni let zrakoplova najavljen je za 2021. godinu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Eksperimentalni zrakoplov "kružit će na visini od 55.000 stopa (16,8 kilometara) brzinom od oko 1500 kilometara na sat, a pri probijanju zvučnog zida neće proizvoditi zvučni udar već zvuk nalik zatvaranju vrata automobila, na percipiranoj razini buke od 75  decibela (PLdB)", navela je američka svemirska agencija u priopćenju objavljenom u utorak.

Već sredinom 2022. godine zrakoplov bi prema NASA-inim planovima trebao letjeti iznad skupine američkih gradova radi prikupljanja podataka i reakcija zajednice.

Cilj je projekta omogućiti tihi let brzinama većim od brzine zvuka i otvoriti "nove trgovačke komercijalne teretne i putničke putove u zrakoplovnim putovanjima bržima od zvuka", priopćila je NASA.

U ožujku je američki predsjednik Donald Trump potpisao proračun iz čijih se sredstava u cijelosti financira taj projekt, te naglasio da će se novim zrakoplovom "otvoriti novo tržište za američke tvrtke u izgradnji bržih komercijalnih zrakoplova, stvoriti nova radna mjesta i prepoloviti broj letova preko kopna“.

POGLEDAJTE VIDEO:

Putnička sjedala ipak nisu dio projekta na kojem radi Lockheed Martin, bar ne za sada.

Tvrtka prvo mora dokazati da je moguće letjeti takvim zrakoplovom. Slijedi nužna promjena propisa iz kojih bi trebalo izbaciti važeću zabranu komercijalnih letova takvih zrakoplova nad kopnom.

Slične projekte pokrenule su i druge tvrtke, uključujući Virgin Galactic i Spike Aerospace, napominje agencija AFP.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 52
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama