Tech

Komentari 7

Brzina za 'skidanje interneta': Telemach optika radi na 2 Gbps

Brzina za 'skidanje interneta': Telemach optika radi na 2 Gbps

Telemach je već krenuo u Novom Zagrebu s izgradnjom vlastite optičke 10 Gigabitne mreže. Trenutno nude brzine do 2 Gbps. Planiraju do kraja godine biti dostupni za 70.000 kućanstava

Telemach u vlastitu 10 Gigabitnu optičku mrežu planira uložiti 100 milijuna eura i u sljedećih pet godina pokriti trećinu države, odnosno 500.000 domova. S izgradnjom mreže već su krenuli u Novom Zagrebu, u Sigetu i Zapruđu, a u performanse mreže uvjerili smo se u testnoj zoni koju su postavili u Avenue Mallu, na stvarnoj mreži, koja je dostupna svim korisnicima. 

Trenutno su tako dostupni za otprilike 7000 domova koji mogu birati jedan od paketa s brzinama od 300 Mbps, 1 Gbps i čak 2 Gbps, a u testnoj zoni smo mogli vidjeti i brzine iznad 4 Gbps u downloadu i uploadu.

Svi znamo za situacije kad nam se kod kuće zaguši mreža jer netko skida igru, a na drugom računalu želimo poslati određene dokumente, a ovdje su simulirali sličnu situaciju gdje se na PS5 konzoli skidala igra, dokumenti na drugom računalu uz još nekoliko spojenih mobitela i sve je radilo bez ikakvog zastoja, zahvaljujući istovremenom uploadu i downoladu pri punoj brzini. 

Kako su nam rekli iz Telemacha, planiraju se širiti u još tri-četiri grada i do kraja godine osigurati pristup za 70.000 kućanstava

Iz Telemacha su komentirali i kako se nadaju promjeni zakonskog okvira koji će im omogućiti da ponude i televizijske paket, što im trenutno nije dozvoljeno te kažu kako su spremni čim se zakon promijeni.