Obavijesti

Tech

Komentari 15

Busovača: Da budu sigurniji od korone, nastavnici za đake uredili učionicu na otvorenom

Busovača: Da budu sigurniji od korone, nastavnici za đake uredili učionicu na otvorenom
3

Mjesec dana zaposlenici i ravnatelj OŠ "Kaćuni" uređivali su amfiteatar i klupe na kojima će učenici moći slušati nastavu, a poslužit će i kao prostor za kulturne priredbe i obrazovne projekte

VIDEO

Nastavnici, pomoćno-tehničko osoblje i ravnatelj Osnovne škole "Kaćuni" u Busovači proteklih su mjesec dana u dvorištu svoje škole radili na jedinstvenom projektu. Za svoje su učenike uredili učionicu i amfiteatar na otvorenom, kako bi im u doba epidemije koronavirusa omogućili sigurnu i jedinstvenu nastavu.

Kako je za portal klix.ba izjavio ravnatelj Dženan Hodžić, prošla školska godina svima je bila teška.

- Ali je u isto vrijeme postavila neke nove izazove s kojima se moramo suočiti i na koje što ekspeditivnije moramo odgovoriti.  svake godine realizujemo na desetine projekata koji uvijek kao krajnje korisnike imaju naše učenike, za koje se trudimo obezbijediti najbolje uslove za održavanje nastave. - ističe Hodžić čija je OŠ "Kaćuni" u mjestu Kaćuni najveća osnovna škola na području Srednjobosanskog kanjona. Pohađa je više od 1000 učenika koji uz centralnu pohađaju i sedam područnih škola.

Kako piše klix.ba, izgradnja učionice na otvorenom počela s minimalnim sredstvima koje je osigurala sama škola, a onda se priključila i Općina Busovača, koja je osigurala materijal, dok su se zaposlenici uključili u posao.

Prekrasno uređen prostor poslužit će i za održavanje brojnih priredbi za stanovnike ovoga kraja, a za koje škola i inače organizira različite projekte. 

- Učionica pod vedrim nebom, multifunkcionalni amfiteatar, će učenicima ponuditi poseban pristup nastavi i svim školskim događajima te će ujedno biti i mjesto gdje će stanovnici lokalne zajednice, ali i susjednih općina, uživati u različitim profesionalnim i amaterskim scenskim programima - kazao je ravnatelj.

Prije postavljanja amfiteatra posađeno je 240 sadnica drveća, te je uz uređenje učionice izgrađeno i dječje igralište. Amfiteatar će sadržavati i scenski prostor dužine četiri, dubine tri i visine gotovo tri metra, te je opremljen vrhunskom rasvjetom. Kako ističu u školi, Otvorena scena OŠ "Kaćuni" će moći organizirati različite kulture, obrazovne i druge scenske sadržaje, a prostor će uz proširenje moći primiti i do 500 posjetitelja. 

-Najiskrenije se zahvaljujem svima onima koji su se uključili u realizaciju ove ideje sa željom da ćemo svi zdravi i nasmijani i u što skorije vrijeme uživati u različitim sadržajima koji će igrati na našoj malo otvorenoj sceni - izjavio je Hodžić.

Učionice na otvorenom i prije 100 godina

Inače, učionice na otvorenom od početka epidemije korone primijenile su mnoge škole, kako u Hrvatskoj, tako i diljem svijeta. Od pravih malih razreda u školskim vrtovima, do terenske nastave, tjelesnog na otvorenom i učenja u prirodi, sve su to ugodni i kreativni načini za sigurnu nastavu. Ovakva rješenja koristila su se još početkom stoljeća. Primjerice dok je u SAD-u vladala epidemija tuberkuloze, dvoje liječnika na njujorškom Rhode Islandu predložilo je lokalnim školama eksperiment s učionicom na otvorenom. U napuštenoj zgradi bez krova uređene su učionice, a nastava nije prekidana ni tijekom ledene zime. Učenici su sjedili u posebnim "eskimskim" vrećama, s posebnim grijačima za noge. Eksperiment se pokazao uspješnim, niti jedno dijete nije se razboljelo od tuberkuloze. Sljedećih godina ovakve je učionice otvorilo više od 60 škola na tome području.

I prije pandemije korone model u kojem djeca provode što više vremena na otvorenom bez obzira na vremenske uvjete primjenjivao se u, primjerice, skandinavskim zemljama, Rusiji itd. Primjenjuju ga i brojni alternativni edukativni programi, poput Waldorfske škole, te lani otvorenog šumskog vrtića u Istri.

Istraživanja pokazuju kako se djeci značajno jača imunitet boravkom na otvorenom, a tijekom pandemije korone, piše The New York Times, istraživanje u Bangladešu pokazalo je kako su učenici koji su radili na otvorenom pokazali i bolje rezultate.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Naši učenici iz Luxembourga donijeli broncu, 2025. olimpijci iz cijele Europe stižu u Zagreb
ŠKOLSKA NATJECANJA

Naši učenici iz Luxembourga donijeli broncu, 2025. olimpijci iz cijele Europe stižu u Zagreb

Sustav školskih natjecanja u Hrvatskoj jedan je od najboljih u cijeloj Europi, kažu nam profesori mentori. Učenici za prva mjesta osvajaju dodatne bodove kod upisa, ali i izravni upis u srednju školu ili fakultet

Osnovnu školu završava 864 učenika više, Zadar dobiva prvi prirodoslovni gimnazijski smjer
PRIJEMNI U OSAM ŠKOLA

Osnovnu školu završava 864 učenika više, Zadar dobiva prvi prirodoslovni gimnazijski smjer

Prirodoslovna škola u Splitu uvodi smjer meteorološki tehničar, a Obrtničko-tehnička škola u Slavonskom broju umjesto stolara upisivat će drvodjeljske tehničare dizajnere
Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju