Obavijesti

Tech

Komentari 11

Canonov senzor vidi natpis na avionu udaljenom čak 18 km

Canonov senzor vidi natpis na avionu udaljenom čak 18 km
2

Novi senzor koji razvija Canon može snimiti video koji 125 puta veće rezolucije od Full HD, ali mu primjenu vide u sustavima za nadzor, a ne snimanju nogometa

VIDEO

Canon je objavio kako razvili novi APS-H senzor (oko 29,2 x 20,2 mm) koji se sastoji od 250 megapiksela, što je najveći broj piksela na CMOS senzoru manjem od 35 milimetara. To znači da je senzor, kad su ugradili, mogao zabilježiti fotografije na kojima su mogli pročitati natpis na zrakoplovu koji je letio na udaljenosti od 18 kilometara od mjesta snimanja. 

Ovakav senzor može snimiti i iznimno velik video, koji ima otprilike 125 puta veću rezoluciju od Full HD (1080p) videa ili oko 30 puta veću rezoluciju od 4K videa (2160p), što omogućuje korisnicima da izrežu i povećaju videosliku bez žrtvovanja rezolucije i jasnoće. 

Iz kompanije navode da kod povećanja broja piksela rezultira i većom količinom signala što može donijeti kašnjenje i nedostatke u sinkronizaciji, ali unatoč tome, oni kažu da su razvili senzor koji ima brzinu očitanja signala od 1,25 milijardi piksela po sekundi zahvaljujući poboljšanjima kao što su minijaturizacija elektroničkih komponenti i poboljšana tehnologija obrade signala. Zbog tog, senzor omogućuje bilježenje videa s brzinom od 5 slika u sekundi.

To znači i da ne treba računati na to da ćemo ovakav senzor koristiti za nevjerojatno detaljne filmove, već mu Canon primjenu vidi u "specijaliziranim alatima za nadzor i sprječavanje zločina te u mjernim instrumentima ultravisoke rezolucije i drugoj industrijskoj opremi". 

Canon

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Alarm u Appleu: Ne rade alarmi na iPhoneu, hitno rješavaju bug
ZASPALI ZBOG GREŠKE

Alarm u Appleu: Ne rade alarmi na iPhoneu, hitno rješavaju bug

Apple je potvrdio da su upoznati s problemom. No još nije poznato zbog čega se uopće kvar pojavio i što korisnici mogu poduzeti dok ne stigne rješenje

Prvi spam ikad naljutio je 393 ljudi, evo što je pisalo u poruci
BIJES U ARPANETU

Prvi spam ikad naljutio je 393 ljudi, evo što je pisalo u poruci

Na današnji dan 1978. godine Gary Thuerk iz tvrtke DEC postao je prvi (poznati) spammer. Umjesto da šalje zasebnu poruku svakom primatelju, poslao je poruku na skoro 400 ljudi
Kristijan Iličić pokrenuo globalnu eSIM aplikaciju Lyntel: 'Spojio sam dvije ljubavi'
PROPUTOVAO 194 DRŽAVE

Kristijan Iličić pokrenuo globalnu eSIM aplikaciju Lyntel: 'Spojio sam dvije ljubavi'

eSIM je digitalna SIM kartica koja omogućava aktivaciju podatkovnog plana operatera bez upotrebe fizičke SIM kartice. - U fokusu nam je kvaliteta povezanosti, 5G mreža gdje god je to moguće - rekao nam je Iličić.