Obavijesti

Tech

Komentari 9

CARNET dobio 1,3 milijarde kuna za nastavak velikog projekta digitalizacije škola u Hrvatskoj

CARNET dobio 1,3 milijarde kuna za nastavak velikog projekta digitalizacije škola u Hrvatskoj
1

Radi se o II. fazi projekta kojim se škole opremaju digitalnom opremom, ali i educiraju učenici i zaposlenici. Lani je nastavnicima isporučeno 26.350 prijenosnih računala, a ove će godine stići još 26.755

VIDEO

Projekt digitalno zrelih škola sad nam se čini dostupnijim i realnijim nego što se činilo 2015., kad smo krenuli s pilot-projektom. Zahvaljujući programu e-Škole i škola na daljinu ovog proljeća je bila lakša. Do kraja 2021. sve osnovne i srednje škole u Hrvatskoj imat će funkcionalnu wirelles mrežu, najavila je u petak Andrijana Prskalo Maček, zamjenica ravnatelja CARNET-a i voditeljica programa e-Škole.

Čelnici nekoliko ministarstva, samoga CARNET-a, te Središnje agencije za financiranje i ugovaranje na svečanosti u Nacionalnoj i sveučilišnoj biblioteci u Zagrebu potpisali su dva ugovora vrijedna 1,3 milijarde kuna koji jamče provedbu druge faze projekta e-škole. Novac je osiguran iz Europskog fonda za regionalni razvoj te Europskog socijalnog fonda.

U okviru druge faze programa e-Škole do sada su projektirane lokalne mreže u 1056 škola, a izvedeno je 767 od ukupno 1483 lokacija. Uskoro završava nabava za aktivnu mrežnu opremu koja će omogućiti stavljanje lokalnih mreža u funkciju. Prošle godine isporučeno je 26.350 prijenosnih računala u 1200 škola, a tijekom jeseni CARNET će isporučiti još njih 26.755.  Objavljeni su i novi digitalni obrazovni sadržaji, njih 31 za 15 nastavnih predmeta za peti i šesti razred osnovne škole te prvi, treći i četvrti razred opće gimnazije, izvijestili su iz CARNET-a. 

- Nastavljamo s podizanjem digitalne zrelosti škola. U uvjetima pandemije posebno se pokazalo koliko je važno podizanje digitalnih kompetencija naših škola, učitelja i učenika jer smo bili spremniji na izazove s kojima smo bili suočeni. Ako pogledate brojke one dovoljno govore u prilog važnosti ovog projekta. Uključujući pilot-fazu ukupno ulažemo 1,6 milijardi kuna kojima obuhvaćamo preko 90 posto osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj te više od 20 000 nastavnika, stručnih suradnika i ostalih zaposlenika - kazao je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović rekao je kako je „svrha projekta podići digitalnu zrelost svih osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj te time doprinijeti digitalnoj transformaciji nastavnih i poslovnih procesa u sustavu obrazovanja i osnažiti učenike za život i rad u 21. stoljeću".

- „Ovaj projekt doprinosi jačanju kapaciteta osnovnoškolskog i srednjoškolskog sustava te osposobljavanja učenika za tržište rada, daljnje školovanje i cjeloživotno učenje, kao i cjelovite informatizacije administracije, poučavanja i učenja unutar škola. Također projektom se financira izgradnja i poboljšanje infrastrukture - istaknula je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, dodajući kako će se do 2027. posebno raditi i na daljnjoj digitalizaciji javne uprave i sastavnica koje čine pojedine resore.

Ravnatelj CARNET-a Goran Kezunović zaključio je kako je njegova ustanova opremanjem škola i nastavnika, digitalnim sadržajima i edukacijama o primjeni IKT-a u nastavi doprinijeli smo i brzoj prilagodbi škola za nastavu na daljinu tijekom izvanrednih okolnosti izazvanih pandemijom koronavirusa.

 

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...
STEM JE ZA SVE

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...

Istraživanje IDIZ-a pokazuje da su djevojke u Hrvatskoj još nesklone STEM zanimanjima. Razgovarali smo sa stručnjakinjom za AI, dr. Lanom Žajom, zašto je tako i hoće li nas umjetna inteligencija prestići

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike
RODITELJI ŠOKIRANI

Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike

Roditelji se pitaju što košta i po 60 eura za dan, u agencijama kažu - mi smo nemoćni, svi računaju punu cijenu, a cijene su od lani porasle od 10 do 15 posto