Obavijesti

Tech

Komentari 31

CERN-ova potraga za božjom česticom napokon blizu kraja?

CERN-ova potraga za božjom česticom napokon blizu kraja?
1

Rezultate istraživanja znanstvenici će objaviti na konferenciji u srijedu. Nakon više desetljeća rada i milijuna potrošenih dolara nisu spremni reći da su otkrili česticu

VIDEO

Znanstvenici Europskog centra za nuklearna istraživanja (CERN) u srijedu bi trebali objaviti da su prikupili dovoljno dokaza koji gotovo sigurno potvrđuju postojanje Božje čestice ili Higgsovog bozona. Ipak, nakon više desetljeća rada i milijuna potrošenih dolara istraživači u CERN-u nisu sasvim spremni reći da su otkrili česticu. 

Na konferenciju u srijedu pozvano je pet vodećih fizičara koji bi mogli objaviti jesu li potvrdili postojanje Higgsovog bozona s 99,99 postotnom sigurnošću, koja je poznata kao sigurnost od četiri sigme. Među pozvanima na konferenciju u Švicarskoj je i profesor fizike Peter Higgs po kojem je čestica dobila ime.

Na istraživanju rade dva tima CERN-ovih znanstvenika koji su jako blizu otkriću, ali još ga ne žele proglasiti sigurnim.Svaki od dva tima, ATLAS i CMS, uključuje tisuće ljudi koji rade neovisno jedni od drugih kako bi se osigurala točnost. 

- Bilo koji razumni vanjski promatrač će reći da mu to izgleda kao otkriće, rekao je za AP profesor John Ellis s Kraljevskog sveučilišta u Londonu koji za CERN radi od 1970.-ih godina. Uprava CERN-a želi da dva istraživačka tima potvrde postojanje Higgsova bozona sa sigurnošću od 99,99995 posto, odnosno pet sigmi, što govori o važnosti ovih rezultata. 

Božja čestica subatomskim česticama daje snagu i fizičari je smatraju najbitnijim faktorom za razumijevanje svemira. Koncept treba razriješiti zagonetku i odgovoriti na pitanja kako se subatomske čestice kao što su elektroni, protoni i neutroni formiraju, te što im daje masu. Odgovor je prvi u teoriji ponudio fizičar Peter Higgs 1960-ih. Znanstvenici koji imaju pristup novim CERN-ovim podacima kažu kako se kombinacijom rezultata dva istraživačka tima može reći da im je otkriće nadomak ruke. 

Glasnogovornik CERN-a James Gillies u ponedjeljak je rekao da će biti vrlo oprezni s neslužbenim kombinacijama dobivenih podataka. 


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Isprobali smo 360 Botslab Kids Watch E3 pametni sat za djecu
UVIJEK ONLINE

Isprobali smo 360 Botslab Kids Watch E3 pametni sat za djecu

Pametni sat za djecu E3 dolazi s jednostavnim sučeljem koje će djeca lako svladati, roditelji preko mobilne veze mogu pratiti lokaciju i kontaktirati mališane, a sat ima i kameru

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta