Obavijesti

Tech

Komentari 17

Čestice iz svemira otkrit će kako su se gradile piramide?

Čestice iz svemira otkrit će kako su se gradile piramide?
1

Savijena piramida u Dahšuru jedan je od prvih pokušaja Egipćana da izgrade piramidu glatkih stranica, a sada je planiraju proučavati uz kozmičke čestice

VIDEO

Međunarodni tim znanstvenika uskoro će početi s analizom kozmičkih čestica koje su prikupili unutar Savijene piramide u Dahšuru u potrazi za odgovorima na pitanja o 4600 godina staroj građevini i o tome kako je uopće izgrađena. 

Znanstvenici su prošli mjesec postavili ploče u piramidu kako bi prikupili mione, elementarne čestice koje mogu prolaziti kroz prostor, ali ih mogu apsorbirati ili odbiti tvrde površine. Proučavanjem prikupljenih čestica, znanstvenici se nadaju da će otkriti više o piramidi koju je izgradio faraon Snofru.

- Što se gradnje piramida tiče, nemamo jednu teoriju koja je 100 posto dokazana i provjerena. Sve su to teorije i hipoteze - kaže Hany Helal iz egipatskog HIP instituta koji se bavi proučavanjem i zaštitom kulturnog nasljeđa. Za AP je rekao kako novim tehnologijama žele potvrditi, promijeniti ili proširiti hipoteze koje imamo oko načina gradnje piramida. 

Savijena piramida u Dahšuru kod Kaira posebna je po savijenim stranicama i vjeruje se da je jedan od prvih pokušaja Egipćana da izgrade piramidu s glatkim stranicama. Nedavno je pokrenut i projekt termalnog skeniranja piramida u Gizi, a znanstvenici sada pripremaju i u Keopsovoj piramidi analizirati mione i potražiti odgovore na brojna pitanja.

Zašto im trebaju mioni?

Mioni su inače nabijene subatomske čestice koje su oko 200 puta teže od elektrona, a kroz ljude ili zgrade prolaze bez neke štete, štoviše na stotine miona prođe kroz naše tijelo u minuti. Fasciniraju znanstvenike jer su jedna od rijetkih kozmičkih čestica koje možemo koristiti za proučavanje prirode. Mioni koji prolaze kroz stijene ili druge guste materijale će usporiti ili zaustaviti se, dok se oni koji putuju kroz slobodni prostor nastavljaju kretati punom brzinom. Znanstvenici žele zbog toga čestice prikupiti nakon prolaska kroz razne materijale i proučavati njihove energije i putanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Otkrijte što sve Google zna o vama: Prati vam lokaciju, a lako prepoznaje i vaš glas...
SAMO ZA HRABRE

Otkrijte što sve Google zna o vama: Prati vam lokaciju, a lako prepoznaje i vaš glas...

Koliko imate godina, što vas zanima, imate li djecu, gdje živite i kamo ste putovali, koje jezike govorite i još puno toga najveća svjetska tražilica zna o vama

Dva hita stigla na tržište: Vozili smo novi VW Passat i Tiguan
HRVATSKA PREMIJERA

Dva hita stigla na tržište: Vozili smo novi VW Passat i Tiguan

Novi Volkswagen Passat i Volkswagen Tiguan stigli su na hrvatsko tržište, a mi smo ih već imali priliku voziti
Cyber kriminal odnosi bilijune dolara. Stručnjak otkriva kako hakeri koriste i AI za nove udare
GDJE NAJVIŠE GRIJEŠIMO

Cyber kriminal odnosi bilijune dolara. Stručnjak otkriva kako hakeri koriste i AI za nove udare

Plus+ Kibernetički kriminal i u Hrvatskoj je lani bilježio velik skok, očekuje se da će globalni trošak eksplodirati. Stručnjak za informacijsku sigurnost otkriva gdje najviše griješimo, ali i što poduzeti da se zaštitimo