Obavijesti

Tech

Komentari 23

Cloud servisi: Iz oblaka pljušti sve više besplatnih gigabajta

Cloud servisi: Iz oblaka pljušti sve više besplatnih gigabajta
1

U odabiru najboljeg samo je nebo, odnosno oblak, granica i možda se bolje zapitati za što vam servis treba. I divovi Apple, Google, Microsoft nude svoje cloud servise

VIDEO

Servisi za pohranu podataka u oblaku koriste se već godinama, i to ponajprije kao skladišta za backup podataka s računala, koja ponekad znaju zakazati i nepovratno izgubiti dragocjene podatke. Pojavom iznimno uspješnog Dropboxa, filozofija skladišta se proširuje, a krajnji korisnici mogu s računala, pametnog telefona, laptopa, tableta ili kakvog drugog uređaja brzo i jednostavno pristupiti, uploadati i koristiti dokumente, fotografije, filmove ili aplikacije koje su spremili u oblaku. Važnost sinkronizacije podataka na više platformi i uređaja otkrili su i tehnološki divovi poput Googlea, Applea, Amazona i Microsofta pa dugoročno “oblačna” prognoza ide na ruku krajnjim korisnicima koji će dobiti više gigabajta slobodnog prostora u oblaku te uslugama bogatiji servis. 

U odabiru najboljeg samo je nebo, odnosno oblak, granica i možda se bolje zapitati za što vam servis treba. Dropboxov adut je jednostavnost te lako dijeljenje i pristup podacima s raznih uređaja i platformi, SkyDrive i Google Drive rade s uredskim dokumentima, CX nudi više besplatnog prostora te selektivnu sinkronizaciju, SpiderOak iznimnu sigurnost i napredan backup, Apple iCloud backup postavki s Appleovih uređaja, a SugarSync prisutnost na mobilnim uređajima te streaming multimedije. 

Ako vam ni ovo nije dovoljno, možete se poslužiti i servisom Otixo, koji objedinjuje sve servise u jednom oblaku. 

SpiderOak dobro skriva podatke u oblaku
SpiderOak nudi 2 GB slobodnog prostora koji se mogu proširiti do 10 GB uz sustav preporuka. Namijenjen je prije svega za backup podataka koji se šifrira naprednim algoritmima. 

Radi na svim mobilnim platformama
SugarSync besplatno nudi 5 GB prostora koji je uz sustav preporuka moguće povećati do 32 GB. Iznimno je fleksibilan i ugodan za korištenje, a radi i na svim pametnim telefonima. 

Raskošna Wuala skuplja najbolje adute
Bogato opremljena Wuala nudi 5 GB besplatnog prostora, a proširuje je do 13 GB. Odlično riješena enkripcija osigurava privatnost, moguće je sinkronizirati sve mape ili napraviti kontinuiran backup.

Ubuntu One voli i Linux i Windowse
Ubuntu One nema naprednih mogućnosti, no sinkronizacija podataka s Windows ili Ubuntu računala te iPhone, iPad ili Android uređaja se odvija brzo i jednostavno. Nudi 5 GB besplatnog prostora. 

CX dijeli podatke i s  maila ili Facebooka
CX (Cloud Experience) nudi 10 GB besplatnog prostora koje je moguće nadograditi do 16 GB uz sustav preporuka. Sinkronizira bilo koje mape s računala, telefona ili društvenih mreža.

Google Drive otvara sve dokumente s weba
Google Drive nudi 5 GB besplatnog prostora koje nije moguće nadograditi. Omogućuje selektivnu sinkronizaciju, a najveća prednost je podrška za otvaranje tridesetak vrsta datoteka izravno s weba. 

Dropbox je najpoznatija faca u oblaku
Dropbox besplatno nudi 2 GB prostora koje je uz sustav preporuka moguće nadograditi do 18 GB. Iznimno je jednostavan za korištenje, ugodan za rad, a radi na iOS, Android i BlackBerry mobitelima.

SkyDrive olakšava rad s Office dokumentima
Microsoftov SkyDrive nudi besplatnih 7 GB prostora koje nije moguće nadograditi uz sustav preporuka. Ipak SkyDrive je uz nadoplatu najjeftiniji servis pa za dodatnih 50 GB treba izdvojiti 140 kn godišnje. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode